Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB sponsrar professur i fastighetsförvaltning

07 april 2014 HSB är med och bidrar till Sveriges första professur i fastighetsförvaltning på KTH. Framtidsfrågor, forskning och utveckling av fastighetsförvaltning är i fokus för den nya tjänsten som ska vara tillsatt i höst.

Fastighetsförvaltning är ett stort begrepp som spänner över bland annat teknik, hållbarhetsfrågor, ekonomi och juridik. Det handlar om allt från löpande underhåll till att skapa ett tryggt och säkert boende där fastigheten sköts på ett ekonomiskt och hållbart sätt. I begreppet ingår även utveckling av fastigheter där både nytta och nöje i boendet ökar, något som leder till värdestegring. Fastighetsförvaltning handlar kort sagt om att göra det trivsamt och bekymmersfritt att bo i ett flerbostadshus.

HSB deltar i utveckling och forskning
HSB fick förra året en förfrågan från KTH att vara med och finansiera en professur i fastighetsförvaltning. Det är den första och enda professuren i Sverige inom detta område. 
– Som en av Sveriges största fastighetsförvaltare kan HSB nu delta inom utveckling och forskning. Den nya professuren kommer att bidra till ökad kompetens och status inom förvaltningsområdet, säger Dominique Grubestedt, projektledare Förvaltningsutveckling på HSB Riksförbund.

Ny akademi för fastighetsförvaltning
HSB kommer att delta i en nybildad Fastighetsförvaltningsakademi tillsammans med övriga aktörer som sponsrar den nya professuren: Riksbyggen, Vasakronan, Fastigo, MKB Fastighets AB, Stockholms Stadshus, Hufvudstaden, Linköpings Stadshus/Stångåstaden, Örebrobostäder, Wallenstam, Akademiska Hus, Stena Fastigheter, FFU och Niam. Professuren är nu utlyst med sista ansökningsdatum 5 maj, och i höst ska tjänsten vara tillsatt.


KTH står för en tredjedel av Sveriges kapacitet av teknisk forskning och ingenjörsutbildning på högskolenivå. Utbildningar med anknytning till fastighetsbranschen på KTH spänner över investering, värdering, finansiering, förmedling, plan-och byggfrågor, juridik och bostadsekonomi.