Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Individuell mätning av värme i lägenheter utreds av Boverket

19 mars 2014 Boverket ska utreda mätning på lägenhetsnivå av värme och varmvatten i svenska flerbostadshus. Det är en följd av EU-direktiv som regeringen tagit ställning till i propositionen ”Genomförande av energieffektiviseringsdirektivet”.

Boverket har fått i uppdrag att utreda om det ska bli obligatoriskt med individuell mätning och debitering, IMD, i svenska lägenheter av den energi som går åt till värme och varmvatten. Förslaget, som har sin grund i EU:s energieffektiviseringsdirektiv, har fått massiv kritik från fastighetssektorn. Kritikerna hävdar bland annat att IMD inte är anpassat för länder där hus har centralvärme, att anpassningen beräknas kosta omkring 25 miljarder kronor utan att ge några garantier för sänkt energianvändning.

Obligatorisk energikartläggning
Ett annat förslag i propositionen är att stora företag och organisationer ska göra energikartläggningar vart fjärde år. Kartläggningen ska omfatta en ingående översyn och innehålla förslag på kostnadseffektiva åtgärder för att spara energi och effektivisera energianvändningen.

Tydligare elfakturor
I propositionen föreslår regeringen också ett förbud för elhandlare att ta ut en fast avgift som saknar samband med förbrukningen. Fakturan ska innehålla tydlig information om den uppmätta förbrukningen och de aktuella priserna. Propositionen föreslås träda i kraft redan i juni 2014.