Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ingen budgivning och lugnare köp – allt fler väljer nyproduktion

03 oktober 2014 En lugnare köpprocess utan budgivning är en anledning till att allt fler bostadsköpare hellre satsar på nyproduktion än på utbudet av befintliga bostäder.
– Många tycker det är skönt att slippa hetsen med budgivningen och att på förhand veta vad boendekostnaden blir, säger Caroline Hedlund på HSB Projektpartner som just nu förbereder HSBs stora visningshelg 8-9 november med ca 2 700 objekt i hela landet till försäljning.

När utbudet av befintliga villor och bostadsrätter har krympt, ökar intresset för nyproducerade bostäder där bostadsköparna slipper budgivningar och forcerade köpbeslut.
Det visar sig bland annat på bostadssajten Hemnet som i augusti fick 1,1 miljon klick på nyproduktionsobjekten. Det är en uppgång med 21 procent jämfört med samma månad i fjol, medan utbudet av nyproducerade bostäder var bara något större .
– En bidragande orsak till det ökade intresset är att det är en mer förutsägbar process att köpa nyproduktion. Köpprocessen tar längre tid, ofta månader i stället för dagar, och det är fasta priser som gäller och inte hetsiga budgivningar, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet.

Bosparare har förtur till köp av nyproduktion
Just nu förbereds höstens andra visningshelg i HSB. Under helgen 8-9 november visas ca 2 700 nyproducerade bostäder – radhus, parhus, villor och framförallt lägenheter – över hela Sverige. HSBs bosparare har förtur till köp, och antalet bosparpoäng avgör turordningen. I andra hand säljs HSBs nyproduktion till personer som inte bosparar. 
– Många köpare tycker det är skönt att slippa hetsen med budgivningen och att på förhand veta vad boendekostnaden blir, säger Caroline Hedlund på HSB Projektpartner.

HSB bygger från norr till söder
Under 2015 planerar HSB att bygga 2 000 lägenheter, en ökning med drygt 60 procent jämfört med 2013. Matias Lindberg, vd på HSB Projektpartner förklarar vad ökningen beror på:
– Ända sedan 2012, då byggandet generellt sett var väldigt lågt, har HSB stadigt byggt fler lägenheter. Efterfrågan är stor och vi är väl förberedda med byggklar mark. 
De regioner där HSB bygger mest är Stockholm, Mälardalen, Uppsala och Göteborg där efterfrågan är störst. 
– Men HSB bygger också längs Norrlandskusten, i Östersund, Bollnäs och Vänersborg för att ta några exempel. Där skiljer vi oss från i princip alla andra bostadsutvecklare som bara satsar på de mest lönsamma storstadsregionerna, säger Matias Lindberg.

Just nu har HSB i hela landet 101 nybyggnadsprojekt och 2 733 bostäder som är till salu eller snart ska börja säljas, från Gällivare i Norrbotten till Vellinge i Skåne.
Här är Sverigekartan till HSBs lediga bostäder eller bostäder som snart ska börja säljas.