Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Lättare hyra ut – men var noga med reglerna

13 augusti 2014 Sedan halvårsskiftet har det blivit lättare att få tillstånd till andrahandsuthyrning. Funderar du på att hyra ut din bostadsrätt, är det viktigt att följa reglerna och se till att alla papper är i ordning.

1 juli ändrades bostadsrättslagen i den del som gäller andrahandsupplåtelse. De nya reglerna innebär att skälen till att man vill hyra ut får en generösare bedömning. Att flytta ihop med någon på prov eller svårigheter att få bostadsrätten såld är exempel på skäl som ska kunna räcka för att få tillstånd för att hyra ut. Precis som tidigare gäller det att ha tillstånd av bostadsrättsföreningens styrelse för en andrahandsuthyrning.
– Sök alltid tillstånd hos för andrahandsuthyrning. Otillåten uthyrning kan innebära risk att bostadsrätten förverkas., säger Jonna Silow, fastighetsjurist vid HSB Riksförbund.
Om det finns en befogad anledning, kan styrelsen neka tillstånd till uthyrningen. En bostadsrättshavare har möjlighet att överklaga ett eventuellt avslag till Hyresnämnden som då prövar ärendet.

Ta referenser
Det gäller alltså att förbereda uthyrningen i god tid och även välja en hyresgäst du litar på. Som bostadsrättshavare ansvarar du för bostaden och vad som händer där även när du hyr ut – eventuella störningar eller obetald månadsavgift kan i värsta fall leda till att du förlorar din bostadsrätt. Hyr du ut till någon du inte känner, är det klokt att ta referenser. Kontrollera också vad din hemförsäkring omfattar vid uthyrning och vilken försäkring hyresgästen har. Det kan vara lämpligt att den som hyr tecknar en extra ansvarsförsäkring ifall någon större skada skulle inträffa.
– Det är också viktigt att reglera åtminstone hyrestid, uppsägningstid och hyra i ett kontrakt som både du och hyresgäst undertecknar. Hyr du ut möblerat är det bra att också göra en inventarieförteckning, säger Jonna Silow.
Kontrakt för andrahandsuthyrning brukar finnas i välsorterade bokhandlar.

Avgift till föreningen
Lämna också dina kontaktuppgifter till styrelsen så du lätt kan bli kontaktad om det skulle behövas. Sist men inte minst gäller det också att betala den avgift för andrahandsuthyrning som bostadsrättsföreningar från och med 1 juli i år har rätt att ta ut, under förutsättning att det står i föreningens stadgar. Avgiften, som kan tas ut per månad eller år, får årligen motsvara högst tio procent av prisbasbeloppet . För 2014 motsvarar det 4 400 kr.

FAKTA: Svar om andrahandsuthyrning

Läs mer om att hyra och hyra ut i andra hand på Hyresnämnden. HSB-medlemmar kan också få svar på frågor runt andrahandsuthyrning på HSBs juridiska medlemsrådgivning på telefon 0771-472 472 varje vardag mellan klockan 09.00-15.00.