Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Skärpta amorteringskrav för nya bolåntagare

11 november 2014 Nya bolåntagare ska stegvis amortera av sina lån till 50 procents belåningsgrad föreslår Finansinspektionen.
– Bostadsbristen är i dag ett av våra stora samhällsproblem. Det är därför viktigt att noga följa så att inte effekterna av amorteringskravet påverkar bostadsbyggandet negativt, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

Hushållens bolåneskulder innebär risker både för Sveriges ekonomi och för enskilda hushåll, anser Finansinspektionen, FI, som i dag föreslår regler för nya bolånetagare:
Nya lån ska amorteras ner i två steg. Ett lån med en belåningsgrad över 70 procent ska amorteras med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Hushåll med ett lån under 70 procents belåningsgrad ska amortera minst 1 procent per år till dess att belåningsgraden är 50 procent.

Tillfälliga undantag blir möjliga
Finansinspektionen kommer nu att börja arbetet med att ta fram de nya reglerna i detalj. Det beräknas ta några månader. Två viktiga frågor att lösa är dels definitionerna av nya lån, dels tillfälliga undantag – reglerna kommer att innehålla utrymme för hushåll med tillfälligt ansträngd ekonomi att göra uppehåll med amorteringar. Det kan till exempel röra sig om situationer där någon i hushållet blir arbetslös, sjuk eller avlider.

Högre tröskel till bostadsmarknaden
– Bostadsbristen är i dag ett av våra stora samhällsproblem. Det är därför viktigt att noga följa så att inte effekterna av amorteringskravet påverkar bostadsbyggandet negativt. Ytterst är det bostadsbristen som driver upp priserna, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

Stimulans till bosparande
– Det är naturligtvis angeläget att vi har ett system som stimulerar en sund skuldsättning i samhället. Men det vore mycket olyckligt om de som i dag saknar bostad nu får ännu svårare att komma in på bostadsmarknaden. Det här förstärker ytterligare behovet av en stimulans till de som sparar till en egen bostad, säger Anders Lago.