Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Stockholm, Eskilstuna och Växjö finalister i WWFs klimatutmaning

06 mars 2014 Stockholm, Eskilstuna och Växjö går vidare i klimatutmaningen Earth Hour City Challenge 2014. Den 12 mars utses årets svenska Earth Hour-stad.

Earth Hour City Challenge är en global stadsutmaning som 2011 startades av Världsnaturfonden, WWF, för att få större global spridning av lösningar för hållbar stadsutveckling. Förra årets svenska Earth Hour-stad blev Uppsala, medan Vancouver i Kanada blev global vinnare.

HSB bygger hållbart
HSB är vänföretag med WWF och deltar i aktiviteter runt hållbar stadsutveckling.
- HSB vill vara en aktiv förebild inom klimatfrågan och ligga i framkant för utvecklingen av en hållbar bostadssektor. När vi bygger nya bostäder använder vi miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad, vi miljöbedömer alla material vi bygger med och inom HSB tas allt fler initiativ till elproduktion med solceller, säger Magnus Ulaner, miljöspecialist på HSB Riksförbund.

14 länder tävlar
I årets tävling antog tio svenska städer – Stockholm, Eskilstuna, Göteborg, Haninge, Kristianstad, Malmö, Västerås, Säffle, Växjö och Umeå–klimatutmaningen och de har rapporterat in sina utsläpp, klimatåtaganden och åtgärder. I finalen går nu går 34 städer från 14 länder vidare med satsningar på allt från klimatsmarta transporter och solenergi till fossilfria investeringar. Tre av finalisterna är svenska städer och en av dem utses 12 mars till årets svenska Earth Hour-stad.

  • Eskilstuna är årets uppstickare med tuffa mål och åtgärder i klimatplanen för att öka andelen sol och vind i energisystemet. Till 2020 vill kommunen att 50 procent av det egna elbehovet ska mötas med vindkraft, 10 procent med solenergi - och 20 procent av kommunens fastighetsägare ska ha börjat producera förnybar el.
  • Stockholm har växlat upp sitt arbete för att nå delmålet att komma ner till 3 ton växthusgaser per Stockholmare 2015 och slutmålet ett fossilbränslefritt Stockholm 2050. Klimatkommunikation med stockholmarna, ökad satsning på biogas och solceller ingår i satsningen.
  • Växjö arbetar för att bli helt fossilfri senast 2030. Biobaserad kraftvärme är en viktig del, staden drivs till 60 procent av förnybar energi och har kraftigt minskat sina utsläpp sedan 1993. Bland nyare åtgärder ingår fortsatt kraftvärmeutbyggnad, satsning på biogas och koordinering av godstransporter.

Rösta på din hållbara stad
I slutet av mars koras Global Earth Hour Capital 2014 i Vancouver, Kanada. Utmaningen sker i samarbete med stadsnätverket ICLEI (Local Governments for Sustainability) och deltagarna rapporterar in sin information till Carbon Cities Climate Registry (CCCR).
På sajten We Love Cities uppmuntrar WWF människor över hela världen att visa sitt stöd för städernas miljö- och klimatinsatser. Besökarna uppmanas att rösta på sina favoriter bland de 34 finaliststäderna, lägga ut bilder och filmer och lämna förslag på hur städerna kan bli mer hållbara.