Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

”Omodern och dåligt anpassad” – HSB vill att bostadsrättslagen ses över

08 januari 2015 Bostadsrättslagstiftningen behöver moderniseras och förtydligas. Det skriver HSB, Riksbyggen och Bostadsrätterna i ett brev till regeringen med förslag på en utredning för en översyn av dagens regelverk, som baserar sig på lagstiftning från 1930-talet.

I dag finns det över 25 000 bostadsrättsföreningar i Sverige och över en miljon personer bor i bostadsrätt. Utvecklingen på bostadsmarknaden har gått fort under senare år och antalet bostadsrätter har blivit betydligt fler.

Lagstiftning från 1930-talet
Men lagstiftningen har inte förändrats i takt med tiden – den nuvarande bostadsrättslagen från 1991 bygger till stora delar på 1930 års lag om bostadsrättsföreningar och förändringar som skedde genom 1971 års bostadsrättslag. Därför föreslår nu HSB tillsammans med Bostadsrätterna och Riksbyggen att regeringen tillsätter en utredare som tillsammans med organisationerna på bostadsrättsmarknaden gör en översyn av bostadsrättslagen. Förslaget är ställt i ett brev till bostadsminister Mehmet Kaplan, som också är stadsutvecklings-och it-minister, och till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Förslag på översyn av avskrivningsregler
Boverket har tidigare föreslagit en översyn av bostadsrättslagen – bland annat reglerna för ekonomiska planer för bostadsrättsföreningar– något som HSB, Bostadsrätterna och Riksbyggen nu alltså stödjer.
En bostadsrättsförening drivs inte som exempelvis ett aktiebolag, varken när det gäller vinstintresse eller som näringsidkare – målet är att upplåta lägenheter med bostadsrätt till sina medlemmar.
Men dagens bostadsrättslag är inte är anpassad för de särskilda förhållanden som råder i bostadsrättsföreningar, skriver de tre organisationerna i sitt förslag till regeringen. 
Bland annat vill man se en översyn av de omdebatterade reglerna föravskrivningar i bostadsrättsföreningar.

Prioriterad fråga för HSB
– Det är hög tid för en översyn och anpassning av bostadsrättslagen till dagens förhållanden. För HSB är detta en prioriterad fråga eftersom det handlar om trygghet och säkerhet för bostadsrättshavare, bostadsrättsföreningar och för våra medlemmar, säger Sofie Kjellin, chef Samhällsbyggnad och Juridik, HSB Riksförbund.

Läs brevet till regeringen i sin helhet här nedan.