På hsb.se använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen - till exempel lokalt innehåll - ska bli så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används och genom att klicka på acceptera kan ditt regionala val sparas till nästa besök.         Om cookies

Vår webbplats hsb.se innehåller cookies. Cookies eller kakor är ett litet fotavtryck du lämnar efter dig när du besökt en sajt. Den består av en liten textfil, som lagras i din dator/webbläsare och används normalt för att förbättra användarupplevelsen för dig som besökare, exempelvis genom kortare nedladdningstider och tillgång till vissa funktioner anpassade efter dina tidigare val.

Så säger lagen
Enligt Lagen om elektronisk kommunikation ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om:

  • att webbplatsen innehåller cookies
  • vad cookies används till


Besökaren ska också samtycka till att cookies används.

Cookies på hsb.se
Cookies på hsb.se används för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig som besökare. Cookies gör så att vi kan anpassa webbplatsen efter dina val.

Det finns två kategorier av cookies, beständig (permanent) cookie och tillfällig (session) cookie.

  • Beständig – Sparas i din webbläsare tills du väljer att ta bort den. Används till exempel för inställningar som du fyllt i på hsb.se, i syfte att förbättra din användarupplevelse.
  • Tillfällig  Lagras tillfälligt i datorns minne under tiden du besöker en webbsida. Försvinner när du stänger din webbläsare.


Både beständiga och tillfälliga cookies används för besöksstatistik och i vårt arbete att förbättra webbplatsen.

Att undvika cookies
Du kan ställa in din webbläsare, så att du kan surfa anonymt och inte lämna några spår efter dig. Inställningarna skiljer sig åt beroende på vilken webbläsare du har. I webbläsaren kan du också radera tidigare lagrade cookies. Se din webbläsares hjälpsidor för mer information.

Om du väljer att inte acceptera cookies, finns det vissa delar av hsb.se som du inte kommer att kunna använda.

Läs gärna mer om cookies på Post- och telestyrelsens webbplats.

Stäng
Välkommen till HSB

Matsvinnet under luppen i HSB Living Lab

02 november 2016 Går det att ändra beteenden som leder till matsvinn? Det ska HSB Living Lab och Beteendelabbet ta reda på genom att tillsammans med de boende i HSB Living Lab försöka förstå och påverka beteenden som leder till att vi slänger så mycket mat. Projektet startade i oktober och pågår fram till sommaren.

Idag slänger genomsnittssvensken cirka 74 kilo mat per år, och då räknar man inte mat och dryck som hälls i avloppet. Kajsa Lindström, designer på Beteendelabbet och forskningsledare i projektet på HSB Living Lab, menar att detta är ett beteende som sällan är avsiktligt eller speciellt väl genomtänkt. Dessutom är det kostsamt för både individ och planet.

Nya beteenden kan minska matsvinnet

– Matsvinn är en beteendeutmaning där det finns ett tydligt gap mellan vilja och Matsvinnhandling. Därför är det intressant att tillsammans med de boende i HSB Living Lab djupdyka kring vilka mentala och fysiska hinder som står i vägen för att gå från vilja till handling, säger Lise Ohlsén, legitimerad psykolog på Beteendelabbet.

I HSB Living Lab ska nya sätt att bygga och forma framtidens hållbara boende utvecklas under de närmsta tio åren. Det är en plats för att testa, mäta och få lov att misslyckas för att sedan lyckas - ett arbetssätt som passar väl ihop med Beteendelabbets tvärdisciplinära team inom psykologi, design, beteende och miljöekonomi där experiment är av stor vikt.

Innovation och beteendevetenskap i samverkan

Nu ska de båda labben tillsammans designa, testa och mäta prototyper som förhoppningsvis kan påverka de beteenden som leder till matsvinn.

– Genom samverkan mellan HSB Living Lab och Beteendelabbet har vi nu möjlighet att testa och på djupet förstå hur hyresgästernas beteendemönster kring matsvinn ser ut idag för att skapa hållbara beteenden för framtiden. Förhoppningsvis är det när innovation och beteendevetenskap får lov att mötas som vi kan närma oss svaren på framtidens utmaningar, säger Kajsa Lindström.