Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Matsvinnet under luppen i HSB Living Lab

02 november 2016 Går det att ändra beteenden som leder till matsvinn? Det ska HSB Living Lab och Beteendelabbet ta reda på genom att tillsammans med de boende i HSB Living Lab försöka förstå och påverka beteenden som leder till att vi slänger så mycket mat. Projektet startade i oktober och pågår fram till sommaren.

Idag slänger genomsnittssvensken cirka 74 kilo mat per år, och då räknar man inte mat och dryck som hälls i avloppet. Kajsa Lindström, designer på Beteendelabbet och forskningsledare i projektet på HSB Living Lab, menar att detta är ett beteende som sällan är avsiktligt eller speciellt väl genomtänkt. Dessutom är det kostsamt för både individ och planet.

Nya beteenden kan minska matsvinnet

– Matsvinn är en beteendeutmaning där det finns ett tydligt gap mellan vilja och Matsvinnhandling. Därför är det intressant att tillsammans med de boende i HSB Living Lab djupdyka kring vilka mentala och fysiska hinder som står i vägen för att gå från vilja till handling, säger Lise Ohlsén, legitimerad psykolog på Beteendelabbet.

I HSB Living Lab ska nya sätt att bygga och forma framtidens hållbara boende utvecklas under de närmsta tio åren. Det är en plats för att testa, mäta och få lov att misslyckas för att sedan lyckas - ett arbetssätt som passar väl ihop med Beteendelabbets tvärdisciplinära team inom psykologi, design, beteende och miljöekonomi där experiment är av stor vikt.

Innovation och beteendevetenskap i samverkan

Nu ska de båda labben tillsammans designa, testa och mäta prototyper som förhoppningsvis kan påverka de beteenden som leder till matsvinn.

– Genom samverkan mellan HSB Living Lab och Beteendelabbet har vi nu möjlighet att testa och på djupet förstå hur hyresgästernas beteendemönster kring matsvinn ser ut idag för att skapa hållbara beteenden för framtiden. Förhoppningsvis är det när innovation och beteendevetenskap får lov att mötas som vi kan närma oss svaren på framtidens utmaningar, säger Kajsa Lindström.