Att bo i Bostadsrättsföreningen Inspektören

 

Här nedan följer information som kan vara bra att känna till. Om det är något du undrar över,
tveka inte att kontakta någon ur styrelsen. Kontaktperson för vicevärdsfrågor är tills vidare föreningens ordförande. Kontktuppgifter hittar du på anslagstavlorna i trapphusen. Se också nedan under rubriken ”Vicevärd”.

Styrelsen sammanträder i regel en gång i månaden, med uppehåll under sommaren. Föreningens stadgar är de normala för HSB-föreningar i landet och i dessa finns uppgifter om bl. a styrelsens ansvar, arbetssätt samt hur och när årsstämman skall hållas.

Trivselregler för de boende i föreningen är av HSB:s standardtyp och ska finnas i den HSB-pärm som följer lägenheten.

OBS! HSB-pärmen tillhör lägenheten, inte ägaren eller säljaren. Våra ordningsregler överensstämmer med den kommunala ordningsstadgan för Linköping.

Akuta fel

Vid hiss-stopp, vattenläckage, eller trasiga maskiner i tvättstugan – se information på anslagstavlan i entréplanet. Se också information under rubriken "Felanmälan" på denna webbplats. 

Andrahandsuthyrning

Uthyrning av lägenheter i andra hand får endast ske efter styrelsens godkännande. En skriftlig ansökan om detta ska lämnas till styrelsen i god tid innan uthyrningen är aktuell. Blankett för ansökan kan du få av vicevärden eller hämta på denna webbplats.  

Anslagstavlor

I varje trapphus finns en inglasad anslagstavla med information om åtgärder vid olika händelser, akuta situationer, felanmälningar och styrelsens sammansättning med namn, adress och telefonnummer.

Badrum och toaletter

Eftersom våra hus är drygt 30 år gamla finns det risk för att de plastmattor som lades in från början i badrum och toaletter inte håller tätt. Det gäller särskilt vid golvbrunnarna. Det finns då risk för fuktskador. Numera vill försäkringsbolagen ofta inte betala för fuktskador. Du bör därför se till att dina våtutrymmen är i bra skick.

OBS! Medlemmen är alltid ansvarig för att t.ex. golv- eller väggmaterial ”håller tätt”.

Balkonger

Inglasning kan bara göras av vissa balkonger och i så fall med en typ av inglasning som föreningen har godkänt. Kontakta styrelsen om du vill glasa in balkongen.

OBS! Tänk på att inga ingrepp får göras i husens fasader utan tillstånd från styrelsen. Det gäller t.ex. att borra hål i fönsterkarm eller yttervägg.

Barnvagnsrum

Barnvagnsrummen är avsedda för just barnvagnar och rullatorer, alltså inte cyklar, leksaker, eller annat. Detta hindrar inte att de boende i respektive trappuppgång i mån av plats kan komma överens om att förvara andra saker där. Dock får inte rotfrukter eller annan mat förvaras där. Tänk också på att dörren skall vara låst.

Blomlådor

Blomlådor på balkonger skall hängas på insidan av balkongräcket. Orsaken är att om de faller ner så ska de inte skada personer som befinner sig under balkongen.

Boendeinformation

Styrelsen ger årligen ut ett antal s.k. Boendeinformation. Det är tryckta informationsblad om aktuella och förestående händelser, anvisningar, kallelser, styrelsens beslut, råd och uppmaningar m.m. Information finns också på anslagstavlor i respektive trapphus och lämnas ibland direkt till den som är närmast berörd.

Brandfarliga vätskor

Brandfarliga vätskor och gasol får inte förvaras på vinden. I lägenheten får högst 10 liter brandfarlig vätska förvaras respektive högst 5 liter gasol (blå campingbehållare). Inglasad balkong jämställs med ”i lägenheten”. På icke inglasad balkong får högst 25 liter brandfarlig vätska förvaras respektive högst 30 liter gasol (motsvarar en 11-kilos behållare).

OBS! I cykelrummen får av brandsäkerhetsskäl inte bensindrivna mopeder eller motorcyklar förvaras.

Brandsäkerhet

Tänk på brandsäkerheten – ingenting får hindra dig och oss andra att snabbt komma ut ur huset om det skulle börja brinna! Därför är det inte tillåtet att placera skor, mattor, barnvagnar, cyklar eller liknande i trapphuset utanför din lägenhet.

Föreningens styrelse rekommenderar dig att skaffa minst en brandvarnare till lägenheten och att byta batteri så att den alltid fungerar som den ska. Om du behöver hjälp kan vicevärden förmedla kontakt med HSB.

Bredbandsanslutning

Avtal om bredband för Internet har slutits med ComHem och Telenor (tidigare Bredbandsbolaget). Den medlem som vill teckna abonnemang ska själv kontakta respektive företag.

Boule-bana

På gården vid Plommongatan 11 och 13 finns en bana för boule-spel. En särskild kratta finns i trapphuset Plommongatan11. Tänk på att alltid lämna banan nykrattad efter spel.

Buller

Buller kan lätt skapa irritation och tråkig stämning. Tänk därför alltid på att hålla nere ljudvolymen, såväl i lägenheten (t.ex. vid renovering) som vid vistelse i trapphus och på balkonger.

Cykelförråd

I varje huskropp finns låsbara cykelförråd. Lägenhetsnyckeln passar till dessa förråd. Dörrarna skall alltid vara låsta för att undvika stölder.

Det är trångt i flera av förråden. Därför är det bra om cyklar som inte används regelbundet – t.ex. på vintern – hängs upp på krokarna i taket. Det kan finnas möjligheter att förvara cyklar på vindarna. Kontakta vid behov vicevärden.

OBS! I cykelrummen får inte bensindrivna mopeder eller motorcyklar förvaras.

El-abonnemang

Till varje lägenhet hör ett eget el-abonnemang med en egen elmätare (eget anläggningsnummer). Elmätaren sitter i ett låst skåp på entréplanet. Om du behöver komma åt mätaren ska du kontakta styrelsen. När lägenhetsköpet är klart ska du omgående kontakta Tekniska Verken. Meddela vem som tidigare ägde lägenheten. Då blir debiteringen korrekt.

Fastighetsskötarnyckel

Vicevärden och alla styrelseledamöter har en s.k. fastighetsskötarnyckel. Denna går till alla gemensamma utrymmen. Det gäller bl.a. barnvagnsförråd, cykelförråd, motionsrum, soprum, tvättstugor och vindsdörrar. Däremot inte till lägenheter och garage.

Fastighetsförsäkring

Föreningens fastigheter är försäkrade hos Trygg-Hansa, men varje lägenhet måste teckna sin egen försäkring med tillägg ”Bostadsrätt”. Det behöver inte nödvändigtvis vara hos Trygg-Hansa.

Felanmälan

På anslagstavlan i varje trapphus finns anvisningar om hur felanmälan skall göras. Se också under rubriken "Felanmälan" på denna webbplats. Om felet inträffar på en helg men inte är akut att åtgärda, så ska vi vänta med felanmälan till efter helgen. HSB Boservice, som har jour, debiterar nämligen föreningen 2 000 kr bara för utryckningen, om åtgärden beställs under en helg.

OBS! Det är inte självklart att föreningen betalar för uppkomna fel i lägenheterna. I HSB-pärmen och på hemsidan finns anvisningar om vem som har underhålls- och betalningsansvaret för olika saker i lägenheten. Kontakta vicevärden om ni har svårt att bedöma vem som ska betala reparationen

Fläktsystemet

Bravida ska kontrollera att systemet fungerar optimalt. Vid fel ska vicevärden kontaktas. Denne vidtar sedan nödvändiga åtgärder.

Förråd

I några av trapphusen finns mindre, extra, förråd. Några av dessa kan medlemmarna hyra för eget bruk. Kontakta vicevärden om du är intresserad!

Försäkring

Föreningen är försäkrad hos Trygg Hansa. Föreningens försäkring gäller gemensamma utrymmen men inte lägenheterna – t.ex. vitvaror. Därför är det mycket viktigt att varje lägenhetsägare har bostadsrättstillägg till sin hemförsäkring.

Gemensamma brand- eller inbrottslarm finns inte i föreningen. Larm svarar var och en själv för. Jordfelsbrytare finns inte men för den som så önskar är det möjligt att montera in en sådan eftersom vi har s.k. automatsäkringar i våra lägenheter.

Försäljning

Vid försäljning av din bostadsrätt måste köparen godkännas av styrelsen och får inte vara en juridisk person. Avgifter för överlåtelse av bostadsrätt debiteras köparen och avgift för pantsättning betalas av den som ansöker om pantsättning.

OBS! Lägenheten måste enligt beslut i styrelsen ägas till minst 50 procent av den som ska bo i lägenheten. 

Garage- och P-platser

Föreningen har ett begränsat antal egna garage och parkeringsplatser. Om dessa inte räcker till kan det finnas möjligheter att, i en annan HSB-förening på Westmangatan, hyra uppvärmda P-platser i källaren.

Det finns ett kösystem för att få garage eller P-plats. Anmäl ditt intresse hos vicevärden. Vicevärden har inte några nycklar till garagen, det har bara du som hyresgäst och HSB:s servicepersonal som har det. I garage och vid P-platser finns eluttag med timer för motor- och/eller kupévärmare. Nycklar till lådan med eluttag på P-platsen finns hos vicevärden. Om du vill ha fler nycklar får du själv stå för kopieringen hos Lås & Nycklar.

OBS! Det är parkeringsförbud på hela Plommongatan.

Grillning och grillplats

På gården vid Plommongatan 17–19 finns en grill som det är fritt fram för alla medlemmar att använda.

OBS! Den som använder vår gemensamma grill är ansvarig för att glödande kol inte lämnas kvar efter användningen. Använd gärna kol istället för briketter – kolen blir inte kvar så länge.

På balkonger får enbart el-grill användas. Förutom brandrisken riskerar kol- och gasolgrillar att skapa ett os som kan störa de närmast boende. Tänk på att även elgrillar kan medföra matos.

Kol- och gasolgrill får användas på marken utanför husen. Tänk dock på att placera grillen så att rök eller matos inte stör andra boende eller att gräsmattan förstörs.

Gästrum


I bottenvåningen på Plommongatan 11 finns ett kombinerat motions- och gästrum. Det finns också två utfällbara sängar. Du kan använda rummet som gästrum. Bokning skall göras på listor utanför rummet.

OBS! Alla som använder motions-/gästrummet eller bastun skall städa efter sig. Ingen annan städning av rummet sker, än den som vi själva utför.

Internet och Tv

Föreningen har bredband installerat för ComHem och Telenor (tidigare Bredbandsbolaget). Varje lägenhets-innehavare väljer själv leverantör. Föreningen har gemensamt abonnemang på TV från Comhem. 

Huvudnycklar

Vicevärden har inga huvudnycklar. De finns hos Lås&Nycklar Linköping, enligt krav i försäkringsavtalet.

OBS! Om du låser dig ute så kan inte vicevärden hjälpa till. Du ringer Lås & Nycklar i Linköping. Vid ytterdörren finns anvisningar hur du ska göra. Kostnaden får du själv stå för.

Kompostering

Inom föreningen finns en anläggning för kompostering av trädgårdsavfall, växter och blomjord från krukväxter, balkonglådor, etc. (se också under rubriken Trädgårdskompost). Alla komposter är placerade bakom garagelängan där grovsoprummet är inhyst.

OBS! Matavfall ska inte läggas i komposterna utan i gröna påsar. Sådana finns i varje barnvagnsrum. Påsarna kastas sedan i sopnedkasten.

Köksfläkt

Om du vill förändra fläktsystemet i lägenheten måste styrelsen alltid kontaktas i förväg. Detta för att undvika felaktiga installationer som kan komma påverka fläktsystemets effektivitet.

Lekplatser

Föreningen har en egen lekplats på gården vid Plommongatan 17–19.

Markiser

Om du vill sätta upp markiser över fönster eller balkong ska du först kontakta styrelsen. Det gäller även om du redan har en markis och bara vill byta ut väven. Under ”Frågor och svar” på denna webbplats finns en blankett som du i så fall ska fylla i och lämna till styrelsen. Blanketten heter ”Rutin och Blankett för ändring i lägenhet”.

På uppdrag av föreningens styrelse har arkitekt Ola Carlsson på Winell & Jern Arkitekter, utarbetat förslag på vilken färg markiserna ska ha. Styrelsen har antagit förslaget. Det betyder att alla nya markiser och ny markisväv ska vara i grå kulör, Sandatex 407-151.

Motionsrum med bastu och dusch
I bottenvåningen på Plommongatan 11 finns ett kombinerat motions- och gästrum. Där finns lite träningsutrustning samt toalett och bastu med dusch. Bokning ska göras på listor utanför rummet.

OBS! Alla som använder motionsrummet eller bastun skall städa efter sig. Ingen annan städning av rummet sker, än den som vi själva utför.

Nycklar till lägenheten
Till ytterdörren i varje lägenhet hör fyra nycklar (till de lägenheter som har uteplats och de som har s.k. additionslägenhet hör ytterligare nycklar). Om du behöver fler nycklar ska du vända dig till vicevärden. Denne meddelar då Lås & Nycklar, som sköter vårt låssystem, att du har behörighet att beställa nycklar. Sedan är det du själv som hämtar nycklarna hos Lås & Nycklar.

OBS! Tänk på att du då behöver visa upp legitimation.

Organisationsnummer

Brf Inspektören har organisationsnummer 716402-8339.

Parabolantenner

Inom föreningen är det förbjudet att sätta upp parabolantenner. Detta är ett generellt förbud och det beror på att föreningen har en centralantenn för radio- och TV- mottagning. Vi vill inte heller förfula balkonger och fasader. Dessutom kan varje lägenhetsinnehavare själv, mot extra kostnad, beställa de Tv-kanaler som man vill ha av de bredbandsleverantörer som föreningen har avtal med.

Portkoder

Det finns tidsstyrda kodlås till ytterdörrarna. Kodlåsen fungerar från 06 till 20 (ca), alla dagar. Givetvis fungerar lägenhetsnycklarna till ytterdörren dygnet runt.

OBS! Om du har visning av din lägenhet inför försäljning ska du tänka på att för att inte sprida portkoden, brukar mäklare slå av strömmen till porten vid visning. Ibland glömmer de att slå på strömmen igen efter visning. Då behöver man inte ringa till HSB:s Boservice (som tar ut en avgift för att återställa funktionen) för att få strömmen påslagen. Du kan själv leta reda på strömbrytaren och slå på den. Strömbrytaren finns ovanför dörren, vanligtvis till vänster.

Redskapsrum

I det högra cykelförrådet mitt emot Plommongatan 15 finns ett litet utrymme för våra gemensamma redskap. Det är bl.a. skottkärra, snöskyfflar, spadar, krattor och stegar. Redskapen är våra gemensamma och får användas fritt.

Renovering av lägenhet

Om du har för avsikt att göra större förändringar i din lägenhet, så ska du begära tillstånd av föreningen. Det finns en särskild blankett som du fyller i och lämnar till styrelsen. Blanketten som heter ”Rutin och Blankett för ändring i lägenhet” kan du få av vicevärden eller hämta själv på denna webbplats.

OBS! Om du anlitar entreprenörer som behöver parkera sin bil på gården, så ska den ställas så att den inte hindrar annan passage. Be hantverkaren att ange sitt namn och mobilnummer i bilens framruta så att kontakt kan tas om fordonet behöver flyttas.

Restaurang Solrosen          

I servicehuset på Plommongatan 7 finns restaurangen Solrosen, där du kan äta lunch varje dag, även helger. Beställ i så fall din måltid en dag i förväg. Föreningens större möten håller vi där.

Snickarbod

Intill tvättstugan finns ett litet rum, en snickarbod, som kan användas t.ex. för reparation av trasiga prylar. De verktyg och maskiner som finns där får medlemmarna fritt använda. Detsamma gäller spik, skruv och virke som finns i lokalen. Den som vill får gärna bidra till rummets utrustning genom att ”donera” utrustning eller material. Kontakta Gunnar Enequist, tel. 0709-285869.

OBS! Verktygen/maskinerna får bara användas av den som vet hur de fungerar och hur de används på ett säkert sätt. I lokalen finns skyddsutrustning. Det är bl.a. jordfelsbrytare, skyddsglasögon och hörselskydd. Använd dessa! Eftersom användningen innebär skaderisker får barn under 15 år bara vistas i lokalen tillsammans med en ansvarig vuxen.

Snickarboden kan inte bokas. De som vill använda rummet får komma överens om turordning m.m. För allas trevnad ska du plocka undan verktyg och material samt städa efter dig så att andra kan använda lokalen. Din vanliga lägenhetsnyckel går även till detta rum

OBS! Tänk på risken att störa de som bor i närheten. Använd därför inte snickarboden sent på kvällarna.

Sophantering och grovsopor (källsortering)

Föreningen betalar avgifter för hushållssopor efter vikt. Det innebär att skrymmande och tyngre föremål liksom sådant som kan återvinnas skall läggas i återvinningsrummet i garagelängan. Stora föremål måste dock var och en själv transportera till en av kommunens återvinningsstationer. Det gäller bilbatterier, datorer och andra elektriska föremål. Samma nyckel används som till din lägenhet..

Hämtning av grovsopor och sådant som du källsorterar i återvinningsrummet görs av Stena Recycling en eller ett par gånger i veckan. Återvinningen gäller tidningar, kartong, glas, metall, plast, batterier, lampor, och lysrör.

OBS! Är behållarna redan fulla när du kommer med det du vill slänga, så ber vi dig ta med det tillbaka för att sen försöka vid en senare tidpunkt då behållaren är tömd.

Kartonger är skrymmande och tar mycket plats om du lägger i dem ovikta. Se till att platta till dem, annars riskerar återvinningskärlen att snabbt bli fyllda.

Stora föremål och saker som vi inte källsorterar i återvinningsrummet ska du själv köra till någon av kommunens avfallsanläggningar. Det gäller t.ex. vitvaror.

Styrelsen

Styrelsen består av sex ordinarie ledamöter samt två suppleanter. Styrelsen utses av medlemmarna på ordinarie stämma en gång per år. Styrelsen är föreningens verkställande organ och har till uppgift att förvalta gemensamma tillgångar på bästa möjliga sätt. Föreningens ekonomi och styrelsens arbete under det gångna året granskas av revisorer.

Är du intresserad av att delta i styrelsearbete så är du välkommen att kontakta valberedningen. Det kan du göra via vicevärden.

Stämma

Stämman är föreningens beslutande organ och skall hållas årligen innan juni månads utgång. Alla medlemmar i föreningen kallas till stämman och kan där delta i beslut. Vill man som medlem framföra en särskild fråga skriver man en motion. Hur stämman går till och tider för kallelse och motioner m.m. framgår av stadgarna. De ska finnas i lägenhetspärmen men du hittar dem också under rubriken "Om inspektören" på denna webbplats.

Städdagar vår och höst

Föreningen har i avtalet med HSB om fastighetsskötsel avsagt sig en del ogräsrensning, städning, fönsterputsning, etc., för att därigenom sänka kostnaderna. För att göra sådana insatser har föreningen två gemensamma arbetsdagar (även kallade KUL-dagar) per år. Arbetet kan gälla gårdar och lekplatser, komposter, häckar och rabatter, cykelförråd, tvättstugor, motionsrum, mm.

De gemensamma arbetsdagarna brukar äga rum i april och i oktober under ett par timmar en lördag och anslås i god tid innan. Styrelsen ser dessa dagar som en trevlig möjligheter för de boende att träffa grannar och styrelseledamöter. Dessutom gör vi en bra insats för vår egen boendemiljö. Arbetsdagarna leds av styrelsens och avslutas med gemensamt kaffe/te/saft med tilltugg, oftast i Solrosen.

Trappstädning

Trapphusen städas f.n. tisdagar varje vecka. Då sopar och våt-torkar fastighetsskötaren golven. Dessutom sopas entréerna varje fredag, också av fastighetsskötaren.

Det skall aldrig finnas barnvagnar, barncyklar, leksaker, mattor, skoställ, etc. i trappor och trapphus. Sådant försvårar arbetet för fastighetsskötaren. Dessutom ökar brandrisken och eventuell utrymning försvåras.

Trivselregler

Föreningen har särskilda trivselregler. De finns i lägenhetens HSB-pärm, flik 8. Styrelsen menar att de är lätta att följa och att de skapar god trivsel.

De regler som finns inom föreningen, gäller givetvis alla boende och är till för allas trivsel, miljö och säkerhet. Eventuella frågor eller funderingar kring dessa bör framföras till styrelsen.

OBS! Notera särskilt vad som gäller hundar/katter och att fåglar inte får matas från balkongen.

Trädgårdskomposten

Mellan våra garagelängor finns en kompost för trädgårdsavfall, ogräs, blomjord från krukor och balkonglådor. Krukor och plast- eller trälådor får inte lämnas där. De ska kastas i återvinningsrummet.

Vid komposten finns nästan alltid jord att hämta för att använda till rabatter, balkong- och blomlådor, det är bara att förse sig.

OBS! På grund av risk för råttor ska vi inte slänga mat (t.ex. potatis och äpplen) i trädgårdskomposten.

TV och radio

I föreningen finns en centralantenn för Radio och TV och i lägenheterna finns ett eller flera antennuttag.

Tvättstugor

Föreningen har tre tvättstugor. De kan bokas på lista i respektive entré/yttre rum. Bokning görs med namn och lägenhetsnummer Man får bara boka en tid åt gången, men det hindrar inte att man i slutet av tvättiden – om nästa tvättid på listan är ledig – då bokar efterföljande tid. Om du har en bokad tvättid, som du av någon anledning inte ska använda, så bör den strykas så att någon annan kan använda den.

Det finns en separat nyckel till respektive innerdörr i tvättstugan. Man kan därmed vid behov eller önskemål se till att endast den som tvättar kommer in i tvättrummet. Nyckeln ska hängas tillbaka efter tvätt, om man har avlägsnat den under sin tvättid. Reservnycklar finns hos vicevärden.

OBS! Alla som använder tvättstugorna ska städa efter sig, eftersom ingen städning av dessa utförs av fastighetsskötaren.

Vicevärden

För närvarande har föreningen ingen vicevärd. Vicevärdens uppgifter fördelas tills vidare mellan styrelsens medlemmar. Vem som är kontaktperson för vicevärdsfrågor framgår av den anslagstavla som finns i varje entre.  

Vindsförråd

Till varje lägenhet finns ett eget vindsförråd med ståldörr/stålvägg, som skall förses med hänglås. 

OBS! Inga saker får placeras i gångar och andra utrymmen utanför det egna vindsförrådet. Vid brandsyn kommer Räddningstjänsten att beivra detta, eftersom dessa gångar/utrymmen skall vara fria och framkomliga.

Nyckel till vinden är samma som till din lägenhet. Vindsdörrarna skall alltid vara låsta.

OBS! Våra vindar inte är isolerade, så det blir minusgrader där vintertid och mycket varmt på sommaren.

Webb-plats

Föreningen har en egen webbplats. Syftet med den är dels att informera medlemmarna, dels att fungera som föreningens ansikte utåt, t.ex. för presumtiva köpare av lägenheter. Det är styrelsen som bestämmer vad som ska läggas ut på webbplatsen, men du får gärna komma med synpunkter och förslag på vad den ska innehålla.

 Webbplatsen har följande adress:

 https://www.hsb.se/ostergotland/brf/inspektoren/

Övrigt

Finns det några oklarheter vad gäller förhållanden inom föreningens verksamhet och skötsel eller om ordningsregler, ta då kontakt med någon i styrelsen. Förslag till förändrade – eller nya – ordningsregler kan framföras till styrelsen.

 

Brf Inspektören
Styrelsen