Avtal för boende

Här finns det instruktioner, avtal och dokument för byggnationer utanför lägenheten samt renovering och underhåll i lägeheten.
Tips för renovering och underhåll

 

Renovering och underhåll av sin bostad är något som varje bostadsrättshavare både får och ska göra. Det finns dock lite saker som man bör känna till innan man sätter kofoten i väggen och börjar riva.
I dokumentet Ansökan om tillstånd för ändring av lägenhet finns anvisningar för vad man får och kan göra. Vid ev. renoveringar ska man därför läsa, fylla i och lämna den till styrelsen innan man påbörjar jobbet. Det är normalt inga problem att få den godkänd och det bör gå på några dagar. I de fall som innefattar avlopp, värmeinstallationer, inkommande vatten, bärande väggar och ventilation/fläkt behöver man tillstånd för att göra förändringar inne i lägenheten. Det beror på att dessa saker inte ingår i lägenhetens ansvar utan tillhör byggnaden och därmed är det föreningens ansvar.

 

Vid vanligt underhåll som ex målning, tapetsering, byte av golv (s.k. ytskikt) eller löst liggande golv på balkongen behövs ingen ansökan. Inte heller vid installationer av extra el-uttag, installation av jordfelsbrytare eller byte till ny el-central behövs någon ansökan.

 

När nya installationer ska sättas upp på väggar i betong och i tak eller golv och man behöver borra finns risken att man träffar både vatten- och värmeledningar, elinstallationer eller annan kabeldragning. För att förebygga dessa saker finns det hos vår vicevärd en väggscanner som känner av dessa saker. Den utrustningen får man låna av föreningen och finns hos vår vicevärd.

 

När man vill bygga nya saker som altan, sätta upp markis, plantera träd och buskar eller fristående belysning gäller lite andra regler. Eftersom marken utanför ytterväggarna inte är upplåten, dvs inte fri att använda utan tillstånd av föreningen, behöver man då ha ett godkänt avtal där den byggnationen eller växtligheten är godkänd av föreningen. 

 

Även redan befintliga byggnationer enligt ovan måste ha ett tillstånd av föreningen. Det avtalet skriver man retroaktivt efter anmälan och en ev. besiktning. Båda avtalen är lika men behandlar nya eller redan befintliga installationer. Utan det godkännandet har man tagit annans mark i besittning utan tillstånd och kan du bli tvungen att på egen bekostnad återställa till ursprungligt skick.

 

De som planerar att bygga eller plantera något ska ta kontakt med styrelsen och lämna in en ansökan innan något påbörjas. I dokumentet FAQ byggnation finns många frågor och svar som kan tänkas uppkomma. Läs igenom det och hör av er till styrelsen om det finns frågor som inte är upptagna där.

 

Efter genomförd renovering eller byggnation kan det finnas anledning till att styrelsen vill se och besikta de delar som faller på dess ansvar enligt ovan. Om du är osäker på vem som bär ansvar för underhåll eller vad du får påverkva vid en renovering kan du titta på dokumentet Vem ansvarar för underhåll.

 

Alla delar ska utföras fackmannamässigt. Dvs. de ska vara gjorda på det sättet som är godkänt av respektive branschorganisation. När det gäller el-installationer måste de utföras av en elektriker med behörighet. När det gäller våtrum och vatten så rekommenderar vi starkt att man använder sig av företag eller personer som har behörighet att utföra dessa jobb. Vid ev. skador kan man som bostadsrättshavare bli ersättningsskyldig om jobben inte utförts på rätt godkänt sätt. Ett bra sätt att gardera sig för sådana utgifter är att ha dokumentation på utfört jobb av behörig firma.

 

De dokument som finns att läsa här är för information och kan fås utskrivna om man kontaktar vicevärden eller styrelsen

 

Lycka till med renoveringar och underhåll i framtiden