Bra att veta - från A till Ö

Nedan följer ett utdrag ur "Information och regler för medlemmar och boende" som i sin helhet kan läsas under Information

Adresser
Föreningens hus löper längs Bangatan, Knut den Stores torg och Bytaregatan. Byggnaden har sju ingångar, Bangatan 2, Knut den Stores Torg 1A-1D samt Bytaregatan 7 och 9. Husets bilinfart är belägen på Bytaregatan.

Samtliga adresser har postnummer 222 21 Lund.

Bostadsrättsföreningens postadress är Knut den Stores Torg 1 D, 222 21 Lund.

Aktsamhet                                 
Entrédörrar samt dörrar till källare, vind eller annat gemensamt utrymme ska alltid hållas låsta, så även bilgrind och gånggrind.

Misstänker du ohyra i lägenheten eller annat utrymme i föreningen måste styrelsen kontaktas omgående eftersom ohyra kan spridas i hela fastigheten och förstöra boendes egendom

Allmänna utrymmen                                      
Det är inte tillåtet att förvara någon som helst egendom i allmänna utrymmen såsom korridorer, trapphus, källarförrådens korridorer, piskbalkongerna, takterrasserna. Medlemmarna uppmanas att uppmärksamma obehörig närvaro inom byggnaden.

Andrahandsupplåtelse
För andrahandsupplåtelse tas beslut i varje enskilt fall. Föreningen är restriktiv med att bevilja tillstånd. För ytterligare information, se Information och regler för medlemmar och boende.

Ansvar
Föreningen tar inget ansvar för bilar, cyklar, mopeder, el-cyklar o.d. som är uppställda på gården eller i cykelrummet. Föreningen tar heller inget ansvar för föremål av vad slag det än månde vara som är uppställda i trapphus, takterrasser, källargångar eller i eller utanför källarförråden.

Avgifter
För den löpande förvaltningen tar föreningen ut månadsavgift av medlemmarna efter respektive lägenhets andelstal. Föreningen tar också ut överlåtelseavgift och pantsättningsavgift. Föreningen har även rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelse.

Balkonger och franska fönster
Det är inte tillåtet att hänga/fästa föremål, som t.ex. blomlådor, utanpå balkonger eller franska fönster eftersom föremål kan trilla ned och orsaka skada.

Brandskydd
Föreningens webbplats ger information om brandskydd och hur man ska uppträda i händelse av brand. Varje medlem uppmanas att noggrant sätta sig in i vad som gäller.

Boverket ger på sin hemsida information vad som krävs i varje bostad i form av brandskydd och vad som rekommenderas:

https://www.boverket.se/sv/byggande/sakerhet/brandskydd/brandvarnare/

Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap informerar om förebyggande brandskydd på sin webbplats:

https://www.msb.se/contentassets/e9764ea2d6614ccf99f28d089778b65a/bilaga-f---informationsmaterial-till-seniorer.pdf

Det bör finnas en fungerande brandvarnare och det rekommenderas att man har försett bostaden med brandfilt och brandsläckare.

Bredband och fiber
Per den 1 januari 2022 levererar Tele2 bredband 250/50, Tele2 levererar även nödvändig utrustning. Utrustningen ansluts till TV-uttaget. Detta ingår i avgiften.

Den som önskar ingå avtal med annan leverantör kan i stället nyttja fiberuttaget vid ytterdörren.

Cykelkällare och hobbyrum
I källarplanet finns utrymme för cykelförvaring och ett hobbyrum. Regler för hobbyrummet finns i avsnitt 12 i Information och regler för medlemmar och boende.

Dörrmattor
På grund av hinderfri utrymning vid brand samt förenklad städning av trapphusen får dörrmattor inte läggas ute i trapphuset.

Föreningens ändamål
Bostadsrättsföreningen har till huvudsakligt ändamål att i bostadsrättsföreningens hus upplåta bostadslägenheter för permanent boende och lokaler åt medlemmarna till nyttjande utan tidsbegränsning och därmed främja medlemmarnas ekonomiska intressen.

Föreningen accepterar delat ägande men kräver att den som bor i lägenheten ska äga minst 10 %. Föreningen accepterar inte juridisk person som ägare till bostäderna.

En lokal får inte användas som bostad. En bostadslägenhet får inte användas som kontor. Uthyrning av lägenheten i andra hand får bara förekomma undantagsvis, se avsnitt 6 i Information och regler för medlemmar och boende.

Försäkringar
Föreningens byggnad är fullvärdesförsäkrad i Länsförsäkringar. Föreningen har också tecknat s.k. bostadsrättstilläggsförsäkring för bostadsrättslägenheterna som dock endast gäller bostadsrätter för boende. Medlemmarna förutsätts teckna adekvat försäkring för bostadsrätternas lösöre och de delar som i övrigt inte täcks av bostadsrättstilläggsförsäkringen. Näringsidkare uppmanas också teckna försäkring som täcker skador på verksamheten.

Grillning
På grund av brandrisken är det inte tillåtet att grilla på balkongerna eller på takterrasserna.

Gården
Eftersom det skett stölder hålls gården låst dygnet runt. Medlemmarna uppmanas att uppmärksamma obehörig närvaro på gården.

Hemsida
Föreningens webbplats ger ytterligare information om föreningen, se: www.hsb.se/skane/brf/knutsgarden/

Husdjur
Hundar och katter kräver tillsyn för att sanitär olägenhet i form av lukt och oljud inte ska uppstå. Hundar och katter får inte släppas lösa eller rastas inom föreningens område.

Källarförråd
Varje bostadsrättslägenhet har ett förråd beläget i källaren.

Laddstolpar
Efter genomförd enkät våren 2021 framkom att endast ett fåtal av medlemmarna hade eller planerade anskaffa laddbar bil. Vid omröstning på stämman 2021.05.31 fick inte frågan om laddstolpar gehör. Likhetsprincipen för fördelning av laddplatser och parkeringsplatser är svår att uppnå. Frågan om laddstolpar hanteras vidare inom föreningen.

Lås och nycklar
Varje bostadsrätt har tilldelats fem brickor (taggar) för systemlåsen. Fler brickor kan beställas hos systemlåsansvarig Filip Andersson (fandersson22@gmail.com) till en kostnad av 250 kr/st.

Varje bostad har också tilldelats en bokningsnyckel för tvättstugorna. Endast en bokning får göras åt gången. Kostnad för borttappad bokningsnyckel är 500 kr.

Samtliga taggar och bokningsnyckeln för tvättstugorna tillhör lägenheten och ska överlämnas till nya ägaren vid överlåtelse.

Markiser och skyltar
För uppsättning av skyltar och markiser o.d. krävs tillstånd av styrelsen och i förekommande fall bygglov. Föreningen tillåter i princip inte att föremål uppsätts på fasaderna eller taken. Se vidare avsnitt 14 i Information och regler för medlemmar och boende

Medlemsavgift
Vid inträde i en HSB-förvaltad bostadsrättsförening tar HSB ut en medlemsinsats om 500 kr/person. Insatsen återfås om man utträder ur HSB.

Mäklaruppgifter
Vid köp och försäljning av bostadsrättslägenhet ska köpekontraktet laddas upp på mäklarwebben tillsammans med kvitto på erlagd handpenning. Medlemskap söks på www.hsb.se/skane/medlem/privatperson/om-medlemskapet/undantag-medlemsansokan/undantag-medlemsformular/.

Efter att HSB företagit kreditupplysning för köparen kan köparen godkännas som medlem i föreningen.

Föreningen tillämpar inte s.k. tillsyn, dvs. kontroll av lägenheten i samband med ägarbyte.

Namnskyltar
Namnskyltar till brevlådor och tidningshållare kan erhållas av Gunnar Bengtsson (gunnar.bengtsson47@gmail.com).

Parkeringsplatser på gården
Parkeringstillstånd kan lösas mot en avgift om 500 kr/år. Ett parkeringstillstånd per bostadsrätt beviljas och parkering kan ske i mån av plats. Detta gäller inte de bostadsrätter som är belägna i källaren. Till varje bostadslägenhet hör ett gästparkeringstillstånd för en bil under två dygn i sträck per tillfälle. Observera att passage av fordon in eller ut genom grindarna samt uppställning av fordon på gården sker på egen risk, se vidare under "Skadegörelse och stölder".

Piskbalkonger
Det finns fyra piskbalkonger på taket ovanför uppgångarna Bangatan 8, Knut den Stores Torg 1 A, 1C och 1 D.

Ritningar
Föreningens hus är uppfört under slutet av 1950-talet efter ritningar som tillkommit dessförinnan. Dessa ritningar är inte längre tillförlitliga då ett flertal bostadshavare har genomfört större eller mindre kompletteringar. Föreningen kan alltså inte garantera dessa ritningar. Föreningen lämnar därför inte ut ritningar till t.ex. mäklare i samband med överlåtelser. Föreningen kan inte heller garantera ytuppgifter.

Skadegörelse och stölder
Alla boende i föreningen ska vårda gemensam egendom och motverka skadegörelse. Som bostadsrättshavare har man ett särskilt ansvar för att vårda lägenheten. Bostadsrättshavaren ansvarar normalt för sina familjemedlemmar, andrahandshyresgästers och besökares agerande. Vid akuta skador kontaktas SBC eller jouren, se kontaktuppgifter i avsnitt 2.1. Föreningen frånsäger sig ansvar för skador eller stöld avseende medlems egendom, till exempel parkerad bil och cykel.

Skyltprogram
Uppsättning av skyltar kräver vid varje tillfälle styrelsens tillstånd.

Sopsortering
Sopsorteringsanläggning finns på gården. Anläggningen tar emot de flesta normala sopor som produceras av bostäderna och lokalerna. Övriga sopor ska lämnas på återvinningsstation. Sopor får inte kastas mellan kl. 22.00 och 07.00. Byggsopor får inte slängas i sopstationen.

Matavfallspåsar förvaras i den gröna ”kistan” vid ingång Bangatan 8, gårdssidan.

Se vidare avsnitt 9 i Information och regler för medlemmar och boende.

Stadgar
Föreningens stadgar finns att läsa på webbplatsen. De är även registrerade hos Bolagsverket. För att ändra stadgarna krävs två på varandra följande stämmobeslut.

Störande aktiviteter
Det ska vara tyst i huset och på gården mellan kl. 22.00 och kl. 07.00.

Tak och takterrasser
Det är förbjudet att gå och uppehålla sig på husets tak. Takbeläggningen tål inte att den beträdes med risk för skador och läckage. Det är också förenat med livsfara att beträda taken.

En takterrass med sittmöbler är belägen på piskbalkongen ovanför uppgången Knut den Stores Torg 1B. Ytterligare en takterrass finns på piskbalkongen ovanför uppgången Bytaregatan 7. Instruktion för användandet av takterrasserna finns i avsnitt 7 i Information och regler för medlemmar och boende.

Tvättstugor
Föreningen har tre tvättstugor belägna i källarplanet. Regler för nyttjandet av tvättstugorna finns i avsnitt 10. De är även uppsatta i respektive tvättstuga. Bokning sker på särskild tavla. Tvättstugorna får inte användas av näringsidkare och endast hushållstvätt får tvättas.

Underhållsplan
Föreningens underhållsplan uppdateras årligen.

Utvändiga installationer
Föreningen tillåter normalt inte utvändiga installationer såsom kylaggregat, parabolantenn, andra antenner, ventilationsaggregat, markis och dylikt.