Regler och störningar

Renovering

Vid renovering av lägenhet ska följande punkter beaktas:

  1. Om mer omfattande arbete ska utföras ska styrelsens godkännande alltid inhämtas, t.ex.: 
              - ingrepp i bärande konstruktion (får normalt inte ske)
              - ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme eller vatten 
              - annan väsentlig förändring av lägenheten som t.ex ventilation
  2. Arbete i våtrum ska följa gällande byggregler och t.ex. GVK:s Branschregler för våtrum.
  3. Följande ska särskilt beaktas vid badrumsrenovering:
              - om badrummet ligger mot yttervägg får element inte avlägsnas
              - om det finns ljusinsläpp, t.ex. fönster i badrummet får element inte avlägsnas
  4. Arbetet ska utföras fackmässigt av företag certifierat för våtrum.
  5. I ovanstående fall där bostadsrättsföreningen har ansvar ska en oberoende besiktning utföras och betalas av bostadsrättsinnehavaren efter att arbetet har slutförts.
  6. Det är bostadsrättsinnehavarens ansvar att kontrollera om bygglov eller annan myndighets tillstånd behöver inhämtas.

Reparationsarbeten med störande ljud får inte förekomma före kl 08:00 vardag, ej heller före kl 10:00 lör/sön/helg-dag. Störande arbeten ska avslutas senast kl 18:00 - gäller alla dagar.

Vid större renoveringar av t.ex. kök och badrum, var noggrann med att hålla tiderna ovan.

 

Respektera grannarna

Vi ser gärna att vår vackra gård används till fester och grillkvällar och då gäller att det ska vara tyst från kl. 22.00

  • Vi rekommenderar att man talar med sin granne, t.ex. inför en fest. Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för sina gästers uppträdande
  • Föreningen har inga regler för grillning av mat utomhus. Gott omdöme och hänsyn till grannar gäller
  • Radio, TV och musik får inte "spelas" så högt att det kan uppfattas som störande. Detta gäller alla tider på dygnet
  • Vid fester (på gården eller i lägenhet) får inte dörrar och grindar mot gatan ställas upp och stå öppna.
  • Engångsgrillar får inte användas på gården
  • Cyklar ska ställas i de cykelställ som finns i vår förening. De ska inte ställas i trappuppgångarna och inte på trottoaren mellan uppgång nr 11 och 13 E. Renhållningsverket kan även ha synpunkter på slarvigt parkerade cyklar i gången.  
  • En ny fraktion för trädgårdsavfall har tillkommit. OBS! jord från blomkrukor ska läggas under syrenerna vid tomtgränsen till det röda huset.

 

Balkong

Är det OK att grilla på balkongen?

Det finns ingen lag som reglerar när och om det är tillåtet att grilla på sin balkong. Bostadsrättsföreningen har ganska stor frihet att bestämma själv. Är grillning inte tillåtet bör det framgå av föreningens ordningsregler eller kommuniceras på ett tydligt sätt. Det bör även framgå om förbudet gäller alla typer av grillar eller bara exempelvis kolgrillar. Utöver föreningens ordningsregler är det också viktigt att man håller koll på kommunens ordningsföreskrifter då kommunen kan införa eldnings/grillningsförbud.

Även om det är fritt fram att grilla i en förening måste man tänka på att matoset och röken kan utgöra störningar för ens grannar. Vidare det är aldrig helt riskfritt att grilla med tanke på brandrisken och därför är det viktigt att man grillar ansvarsfullt och med respekt för ens omgivning.

Får man röka på balkongen?

Numera är det förbjudet att röka på allmänna platser. Däremot finns det inget generellt förbud mot rökning i flerbostadshus och en bostadsrättsförening kan inte förbjuda någon att röka på sin balkong eller uteplats. Med det sagt är det viktigt att visa hänsyn, då det finns gränser för vad ens grannar skäligen bör tåla och alla gillar inte tobaksrök.

Får man sätta upp parabol, markis eller liknande på balkongen? 

Önskar den boende sätta upp egendom på fasaden, t.ex. parabol, markis eller liknande så måste bostadsrättsföreningens godkännande först inhämtas.

Balkong- eller blomsterlådor är en platssparande lösning för en grön balkong. Tänk dock på att lådorna måste hänga på insidan av balkongen av säkerhetsskäl. Fundera även på om det finns risk att vatten och jord hamnar hos grannen nedanför vid bevattning.