Brandskydd

Det är viktigt att ha ett bra brandskydd i lägenheten.
Här hittar du information om vad du kan göra för att skydda dig själv och din lägenhet.
Längst ner på sidan finns länkar till sidor och dokument med mer information.

Skydda dit hem mot bränder
De allra flesta som dör i bränder, gör det i bostadsbränder. Ofta är det vardagliga saker som orsakar bränderna, till exempel en glömd platta på spisen, levande ljus eller rökning. Här kommer lite information om vad du kan göra för att öka brandsäkerheten hemma hos dig.

Fungerande brandvarnare – ett måste
En brand kan växa oerhört fort. Eftersom bränder är ljudlösa i början kan det vara svårt att upptäcka den i tid. Därför har föreningen låtit sätta upp minst en brandvarnare i varje lägenhet..
Prova brandvarnaren en gång i månaden och när du har varit bortrest. Brandvarnaren har ett fast batteri, med lång livslängd vid normal användning. Föreningen ersätter alla varnare då ”bäst före” närmar sig.

Ha släckutrustning hemma
Eftersom bränder växer snabbt, bör alla ha en handbrandsläckare hemma. För bostäder rekommenderar MSB pulversläckare på minst sex kilo med effektivitetsklass 43A 233BC.

Annat som är bra att tänka på

  • Glömda stearinljus orsakar många bränder.
  • Släck alltid ljusen när du lämnar rummet.
  • Använd brandsäkra och stabila ljusstakar och ställ ljusen på säkert avstånd från gardiner och annat brännbart. Lämna inte barn eller husdjur som går lösa ensamma med levande ljus.
  • Dra ut kontakten ur kaffekokare, hårtorkar och liknande när de inte används.
  • Håll rent från brännbart material på och runt om spisen. Rengör spisfläkten då och då. En brand i en bortglömd kastrull kan lätt ta sig upp i en igenfettad spisfläkt och vidare i huset.
  • Se till att små barn aldrig får tag i tändstickor, cigarettändare och dylikt
  • Rök aldrig i sängen eller någon annanstans där du riskerar att somna.
  • Byt blinkande lysrör omedelbart och byt samtidigt eventuell glimtändare.
  • Var rädd om elsladdar så att de inte kläms och skadas. Byt dem om de är trasiga.
  • Dörrmattor placeras innanför ytterdörren.
  • Förvara aska från öppen spis och liknande i metallkärl med lock i minst fem dygn efter att den har brunnit ut. Sedan kan den slängas bland övriga sopor.
  • I din lägenhet får endast mindre mängder brandfarliga vätskor, till exempel lösningsmedel, spolarvätska och bensin, och gaser förvaras utan tillstånd från byggnadsnämnden. Gasolflaskor får rymma högst fem liter och behållare med brandfarlig vätska högst tio liter. Lämpligaste stället att förvara varorna är ute på balkongen (ej inglasad), gärna i ett skåp.
  • Förvara inga fyrverkerier eller brandfarliga vätskor och gaser i förråd eller på vinden.

Om det börjar brinna
Agera direkt!

Eftersom en brand växer mycket fort gäller det att agera direkt. Det är när branden fortfarande är liten som man har chans att släcka själv. Tänk igenom före hur du ska bete dig och ta dig ut om det börjar brinna. Grundregeln är: RÄDDA – VARNA – LARMA – SLÄCK

Brand i kläder
Om det brinner i någons kläder – se till att snabbt få ner personen på golvet. Om man står upp eller springer runt sprider sig branden snabbare och dessutom ökar risken för brännskador i andningsvägarna.
Släck elden genom att slänga en filt eller liknande över personen. Täta till mot kroppen från huvudet och neråt så att branden kvävs. Det är viktigt att det du släcker med är gjort av naturmaterial. Konstfibrer, som till exempel fleece, tar lätt eld.

Brand i kastrull
Skulle det börja brinna i en kastrull, flytta den från plattan och kväv branden med ett lock. Använd aldrig vatten om det brinner i margarin eller olja, då ”exploderar” det brinnande fettet. Det blir en våldsam brandspridning och du kan bli allvarligt brännskadad.