Underhålla och renovera

Vårt hus har den åldern att det finns skavanker i lägenheterna som behöver göras vid. Vissa saker bekostas av oss tillsammans och vissa skall lägenhetsinnehavaren stå för själv. 
 
Fördelningen framgår av stadgarna. Du kan hitta mer information på HSB Skånes Frågor och svar om underhåll och reparation. (Klicka på "Boende bostadsrätt" så fälls en lista ned med val)

Varje lägenhet har en underhållsfond, s k inre fond, där det varje månad sätts in ett belopp som är en del av månadsavgiften. När du utnyttjar din inre fond är det vicevärdar som utanordnar pengarna efter att du visat upp att din faktura är betald. Glöm inte att ta med kontonummer och clearingnummer till din bank. Du kan skriva ut blanketten Uttag ur inre fond (länk till blanketten) och fylla i uppgifterna i förväg.

När du har behov av att anlita hantverkare kontakta alltid vicevärdarna. Även om du vet att föreningen ska bekosta en reparation måste du ta kontakt med vicevärdarna innan arbetet utförs. Det blir så lätt missförstånd och oklarheter annars.

Informera de hantverkare du anlitar om att parkering inte är tillåten på innergården förutom en plats på östra sidan av Gårdshuset för märkta firmabilar. Byggavfall är inte tillåtet att slänga i Miljörummet. Slam och övriga flytande rester får inte hällas ut i avlopp eller brunnar.

Tänk på! All renovering av bostaden ska ske med förnuft och med hänsyn till övriga boende i huset och får endast ske måndag - torsdag 07.30 - 19.00, fredag 07.00 - 18.00, lördag - söndag 10.00 - 16.00. OBS! Dessa ordningsregler avser högljudda renoveringar som borrning i väggar och knackning av klinker och kakel.

OBS! Dessa ordningsregler avser högljudda renoveringar som borrning i väggar och knackning av klinker och kakel.

Informera om störning. Vi rekommenderar att man sätter upp information, i de trappuppgångar som är berörda, om att man ska renovera och att störande verksamhet kan förekomma. Ange även under vilken tid detta beräknas ske.

Elsäkerhet
En ny elsäkerhetslag gäller fr o m 1 juli 2017. Den som utför elinstallationsarbeten i fastigheten (alltså även i lägenheten) måste finnas i Elsäkerhetsverkets register över elinstallationsföretag. Föreningen kan komma att avbryta och anmäla arbeten som utförs av andra. Föreningen kräver alltid in intyg på vem som har utfört elarbete i medlems bostad. Kolla gärna på verkets hemsida, se www.elsakerhetsverket.se

Rörarbeten och kakel- samt klinkerarbeten i kök, badrum och duschrum
Endast utbildade VVS-montörer får anlitas för rörarbeten i kök, bad- och duschrum. Företaget skall vara godkänt och certifierat för ”Säkert vatten”.

Vid renovering av bad- och duschrum skall originalmonterad golvbrunn bytas mot brunn i plast. Denna åtgärd bekostas av föreningen. Du måste ta kontakt med vicevärden innan arbetet utförs. Byte av godkänd golvbrunn bekostas av lägenhetsinnehavaren.

Endast certifierat företag med certifierade medarbetare för kakel- och klinkeruppsättning får anlitas. Underskrivet våtrumsintyg ”GVK” skall redovisas.

Avloppsstopp och skötselråd

Får du problem med stopp eller dålig avrinning. Stopp inom lägenheten får du själv bekosta som t ex stopp i golvbrunn. Kontakta inte spolningsföretag själv utan ta alltid kontakt med vicevärdarna.  Föreningen har avtal med Spolarna som åtgärdar efter beställning av vicevärdarna.  

Skötselråd efter underhållsspolning finns råd som du bör följa, även innan det har blivit stopp. Råden handlar bl a om fett i avloppet, diska varmt i diskmaskinen, undvik propplösare och spola inte ner tops, kattsand, hushållspapper eller rester vid renovering som färg, spackel eller betongrester. Använd inte snålspolningen i toalettstolen och rengör golvbrunnar (spola inte ned avfallet i toaletten) regelbundet.

Spiskåpa och ventilationsdon
Vid byte av spiskåpa och ventilationsdon krävs en ny OVK-besiktning (Obligatorisk Ventilations Kontroll). Denna skall utföras av bostadsrättsföreningens utsedda besiktningsman och betalas av lägenhetsinnehavaren.

Ett godkänt ventilationsutsug är en spiskåpa. Den ser ut som en spisfläkt med saknar egen fläkt. Med sin placering och utformning fångar den upp matos, som husets centralfläkt suger ut och styrs med spjäll som är behovsstyrt.

Alternativ till spiskåpa är en kolfilterfläkt som med sitt kolfilter renar matos så att luften återgår till lägenheten direkt. Nackdelen med kolfilter är att man inte blir av med värmen från spisen. Vid installation av kolfilterfläkt måste allmän ventilation finnas kvar i köket genom att ett frånluftsdon installeras över spisen. Detta ska vara åtkomligt för inspektion och rensning. Täcks ventil över på något sätt skall där finnas överluft/galler.

OBS! Spisfläkt får inte anslutas till ventilationssystemet pga att systemet i fastigheten ej klarar de tryckförändringar som en sådan fläkt ger.  

Inspektionslucka
I köket finns det bakom spisen en inspektionslucka till installationsschaktet. Denna får inte sättas igen eller byggas för utan måste vara åtkomlig.

Fråga vicevärdarna före renoveringen. Arbetet ska vara fackmannamässigt utfört.

Undvik fuktskador
Eftersom fuktskador är ett vanligt bekymmer så är det bra att tänka på att ha dörren till dusch- och tvättrum öppen en stund när man duschat eller tvättat.

Kondens på fönster
Flera medlemmar har reagerat på att det vissa morgnar är kondens på utsidan av våra nya fönster. Fenomenet uppstår genom att fönstren är mer välisolerade än tidigare. Vid vissa temperaturer faller då fukt ut på den kalla ytan.

Ohyra i lägenheten
Förekomst av ohyra måste omedelbart meddelas vicevärdarna. Du är oftast själv ansvarig för att bekämpa skadedjuren. Kontroller i din hemförsäkring vilken hjälp du kan få.