Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Skånes sommarkollo i full gång

27 juni 2014 Sommarkollot som under fyra veckor intar Hässleholmskolonin i Magnarp i nordvästra Skåne har precis satt fart. En gammal tradition för Hässleholmsbarn och fem år gammal för HSB Skånes medlemmar. Barn i åldrarna 8-12 år får under en vecka uppleva allt en kollovistelse innebär, i underbar skånsk sommaridyll.

Sommarkollot i Magnarp är inne på sin femte sommar och är ett resultat av ett samarbete mellan Hässleholms kommun och HSB Skåne. Dessa somrar har 96 barn per år fått möjligheten att uppleva en hel vecka på kollot - en vecka där nya vänskapsband knyts mellan barn runt om i Skåne. I fyra veckor är kolloverksamheten igång, med barn från Hässleholms kommun och barn som bor eller är medlemmar i HSB Skåne.
– Jag är stolt över att arbeta i en organisation där styrelse och ägare förstår vilket värde sju dagar på kollo innebär för barn i allmänhet och för barn som av någon anledning inte har det så lätt i vardagen, i synnerhet. Genom vår kolloverksamhet ger vi barn möjlighet att under en vecka vara barn och att känna en varm gemenskap med ledare och andra barn, säger Ann Irebo, VD HSB Skåne.

Kollodagarna är fyllda med ett brett spann av aktiviteter som ledarna har planerat. Schemat utgår från att skapa en bra balans mellan organiserade aktiviteter och fri lek. Det är viktigt att alla barn känner sig delaktiga och får en positiv upplevelse. Ledarna är nyckelpersonerna i verksamheten och föreståndare är Elisabeth Lindvall som för femte året i rad ägnar näst intill fem veckor av sitt sommaruppehåll från studierna till kollot.
– Jag längtar efter att få träffa alla nya barn, det är det roligaste med kollot! Och att jobba med både gammal och ny personal. Varje sommar är en ny utmaning, säger Elisabeth Lindvall, kolloföreståndare.

Trots alla sommaraktiviteter som barnen får delta i, brukar det vara discot på avslutningskvällen som är mest populärt.
– Discot är slutet av kollovistelsen och då har alla barnen lärt känna varandra. En vecka på kollot ger en underbar upplevelse för barnen och skapar ett minne för livet. Jag och alla andra ledare tycker det är fantastiskt att kolloverksamheten fortsätter att bedrivas och att vi får vara en del av den.

Förutom att lära känna nya kompisar kan barnen fiska krabbor, gå på hajk, bada, spela fotboll och mycket, mycket mer. I fjol var det premiär för ett besök av Hembygdsparken i Ängelholm, ett populärt inslag som återkommer i år.

Aktivitetsschema för en kollovecka:

Söndag
Barnen anländer och leker lära-känna-lekar. Brandövning, regler och presentation av alla genomförs.

Måndag
"Fri-lek"-dag. Tittar på sommarlovsmorgon och är på gården under förmiddagen. Går till havet på eftermiddagen vid fint väder och kör lite tävlingar och presenterar superteam.

Tisdag och onsdag
Barnen delas upp i halvgrupp. Ena halvan åker till hembygdsparken i Ängelholm och andra halvan hajkar i området. Under hajken bygger barnen koja, kör tävlingar, grillar, fiskar krabbor, med mera. På utflykten till hembygdsparken åker barnen buss till parken, där de har lite fri lek och köper glass. Hemma på kollot igen är det hemlagad pizza och filmmys som gäller.

Torsdag
Ännu en fri dag. Lite kidzvolleyturnering, fri lek och bad vid havet.

Fredag
Fri dag under dagen. Kvällen avslutas med disco och avslutning där barnen får leka och uppträda.

Lördag
Packning och hemfärd.

Kollot besöks av HSB Skånes VD

Torsdagen 26 juni kommer HSB Skånes VD Ann Irebo att besöka kollot. Ni journalister är också hjärtligt välkomna till Magnarp under dessa fyra veckor för att kunna uppleva sommarkollot tillsammans med oss och barnen.

Välkomna till Magnarp!

För ytterligare information vänligen kontakta:
Moa Mitchell
0730 - 78 84 65
moa.mitchell@skane.hsb.se