Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Rapporter efter gjorda utredningar med anledning av tidningsartiklar i Sydsvenskan i juli 2017

13 oktober 2017 Sydsvenskan publicerade i juli 2017 en serie artiklar, bl.a. om att anställdas barn fått tillfälliga anställningar i HSB Skåne och att det förekommit affärstransaktioner med närstående. Dessutom tog man upp frågor rörande arbetsmiljön och personalomsättningen.

Styrelsen tillsatte två utredningar; en extern som genomförts av revisions- och konsultföretaget PwC och en intern med uppdrag att gå igenom de policys och riktlinjer som har koppling till de frågor Sydsvenskan skrivit om. De båda utredningarna redovisade sina slutrapporter vid styrelsemöte den 27 september. Därefter har rapporterna presenterats vid möten med HSB Skånes ägare den 2, 9, 10, 11 och 12 oktober.

Syftet med den externa utredningen har varit att ta fram faktiska förhållanden om de frågor Sydsvenskan behandlade i sina artiklar. Utredningen har arbetat efter en uppdragsbeskrivning som HSB Skånes styrelse tagit fram och som överlämnades till PwC när avtal om genomgången träffades.

Av direktiven till den interna utredningen framgår att man ska undersöka möjligheterna att ersätta nu gällande regelverk för verksamheten med styrdokument framtagna av HSB Riksförbund. Vidare har man haft uppdraget att förtydliga och konkretisera de etiska riktlinjerna, i första hand de delar som avser jäv vid anställningar och vid val av leverantörer.

Frågor om de båda utredningarna besvaras av HSB Skånes styrelseordförande Sven Gudmundsson på telefon 0706-04 51 41 eller via e-post Sven.Gudmundsson@skane.hsb.se.