Underhållsansvar

Underhållsfrågan regleras i bostadsrättslagen och i bostadsrättsföreningens stadgar.
Dock ger lagen och stadgarna enbart en övergripande inblick i vem som har ansvar för vad, bostadsrättshavaren eller föreningen. I händelse av t.ex. brand- och vattenskador kan professionell expertis utreda vem som har reparations- och betalningsskyldighet.

Det är VIKTIGT att varje bostadsrättshavare har en fullgod hemförsäkring för att gardera sig om olyckan är framme. HSB-medlemmar har möjlighet att teckna en förmånlig hemförsäkring, HSB Trygghet Hem. Den har skapats i samarbete med Länsförsäkringar Stockholm och HSB. För mer information kontakta Länsförsäkringar på din ort.

 

Nedan följer utdrag ur HSBs normalstadgar för bostadsrättsföreningar. 

Vad innebär det att vara bostadsrättshavare? 
Att köpa en bostadsrätt innebär att du förvärvar en andel i en bostadsrättsförening. Föreningens medlemmar kallas för bostadsrättshavare och har nyttjanderätt till en särskild lägenhet. 

Vad har bostadsrättshavaren för underhållsansvar? 
Bostadsrättshavaren ansvarar för sin lägenhet och ska på egen bekostnad hålla den i gott skick. Det innebär både underhålls- och reparationsskyldighet. Tillhörande utrymmen som t.ex. förråd och garage, faller också under bostadsrättshavarens ansvar. 

I stadgarna, §36 och framåt, kan du läsa mer om bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter. Bostadsrättshavaren ska anmäla till föreningen om denne upptäcker fel och brister i lägenhetsutrustning/ledningar som föreningen ansvarar för. 

Bostadsrättshavaren svarar gentemot föreningen för sådana åtgärder i lägenheten som har vidtagits av tidigare innehavare av bostadsrätten såsom reparationer, underhåll och installationer som denne har utfört. 

När krävs det tillstånd från styrelsen? 
Styrelsen måste godkänna: 
- ingrepp i bärande konstruktion 
- ändring av befintlig ledning för avlopp, värme, gas eller vatten 
- eller annan väsentlig förändring av lägenheten 

Vad har bostadsrättsföreningen för underhållsansvar? 
Föreningen ansvarar för underhållet av huset och föreningens fasta egendom i övrigt. Föreningen svarar för reparation och har ett underhållsansvar för ledningar för vatten, gas, elektricitet och avlopp samt anordningar för informationsöverföring som föreningen försett lägenheten med, dessa tjänar fler än en lägenhet och som inte är synliga i lägenheten. Reparationsskyldigheten gäller också ventilationskanaler och värme. 

Den valda styrelsen skall upprätta en underhållsplan för föreningens hus. Genom årliga budgeteringar och beslut om årsavgiftens storlek skall föreningen säkerställa att det finns erforderliga medel för att trygga underhållet av fastigheterna. Styrelsen ska se till att föreningens egendom besiktigas varje år i lämplig omfattning och i enlighet med föreningens underhållsplan.