Vår energiförbrukning

15 december 2022 Ingen har väl missat att alla kostnader för energi har gått upp. Detta gäller ju även vår förening.

I budgeten för 2023 har vi räknat med ett elpris på 3 kr/kWh. Vi räknar också med en höjning på fjärrvärmen (8%) och vattnet (25%).

De flesta kommer väl ihåg att vi bytte all torkutrustning 2020 vilket har varit otroligt bra. Detta gjorde att vi minskade vår elförbrukning med ca. 17%. Under oktober och november i år har vi dock förbrukat lite mer, men det beror på de pågående renoveringarna. Hittills i år ligger vi ca. 3% lägre än under samma period förra året. Räknar vi bort parkeringshuset och gamla scoutlokalen så ligger vi 7,5% lägre än förra året. Parkeringshuset står för ca. 20% av förbrukningen om man tittar på helåret.

Om man tittar på den kostnad vi har för elen så är den ganska hög. I diagrammet nedan kan man se hur priset utvecklats under de senaste åren och då ska vi vara otroligt glada över den besparing vi gjorde med bytet av torkutrustningen. Prishistoriken är hämtat från Telge Energis hemsida och det är det rörliga elpriset som består av ett inköpspris med ett påslag. Här är det viktigt att komma ihåg att det tillkommer fler kostnader som skatt m.m. Detta är alltså endast priset för förbrukningen.

I diagrammet nedan har vi lagt in årets priser på den förbrukningen vi hade 2019 (röd linje) för att visa hur det hade sett ut om vi inte hade bytt ut vår torkutrustning. 2022 (blå linje) finns med oförändrad. När det gäller 2023 (grön linje) har vi tagit den förbrukningen vi haft i år med en besparing på 2% och den kostnad vi har i budgeten med 3 kr/kWh.

Nu hoppas vi ju självklart att vi alla hjälps åt för att minska vår förbrukning i föreningen. Detta är våra gemensamma pengar som vi gärna skulle vilja lägga på kommande underhåll och investeringar istället.

Nedan ser ni diagram även över varmvattenförbrukningen och fjärrvärmeförbrukningen. När det gäller varmvattnet så ligger vi hittills i år ca. 5,5% lägre i förbrukning än förra året och fjärrvärmen ligger 4% lägre.