Den egna lägenheten & ordningsregler

Att bo med bostadsrätt innebär att ingå i en gemenskap med alla som bor i föreningen. Dessa ordningsregler ska underlätta för oss att skapa ett trivsamt, tryggt och säkert boende där alla känner ansvar, visar hänsyn och värnar om att frågor av gemensamt intresse ska fungera så bra som möjligt.

Föreningens regler gäller inte bara för dig som är bostadsrättsinnehavare.

Även familjemedlemmar, tillfälliga gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten omfattas. Ordningsreglerna gäller också för andrahandshyresgäster.

Om ordningsreglerna inte följs uppmanar styrelsen den som bryter mot reglerna att följa dessa. Om medlemmen trots uppmaningen inte följer reglerna kan det i allvarligare fall bli fråga om uppsägning av medlemskapet och medlemmens rätt att bo kvar. En sådan handläggning sker i enlighet med Bostadsrättslagen (1991:614) och föreningens stadgar.

Vårdas väl

Lägenheten med tillhörande utrymmen ska vårdas väl. Vilka regler som gäller angående ansvar för dig som boende och för föreningen hittar du i stadgarna.

Hänsyn

Medlemmarna ska visa hänsyn och undvika störande ljud. Tänk på att golvet kan vara en grannes tak och att medlemmarna delar innerväggar. Sådan hänsyn gäller hela dygnet men är särskilt viktig på natten. Klockan 22-07 ska ljudnivån vara så låg att grannarna inte hör.

Oväsen

Det är tillåtet att i lägenheten borra, hamra och spika i väggar och golv under följande tider: vardagar klockan 08.00 – 19.00  08.00 – 19.00, helgdagar klockan 10.00 – 16.00. Om man planerar att genomföra renoveringsarbeten som medför långvarig störning bör man meddela sina grannar minst 48 timmar i förväg.

Fest

Informera grannar i god tid före fester eller andra aktiviteter som kan störa. 

Andrahandsuthyrning / Inneboende

Skillnaden mellan inneboende och andrahandsuthyrning är att när man har en inneboende bor man själv i lägenheten samtidigt.  Den som är inneboende förfogar över en del av lägenheten.

För andrahandsuthyrning gäller §7 kap 10-11 i bostadsrättslagen.

Den som hyr i andra hand bor själv i lägenheten. För att kunna hyra ut i andra hand  måste du som ägare av lägenheten ansöka om andrahandsuthyrning hos styrelsen, där du anger skäl till uthyrningen. Vanliga skäl är arbete utomlands, studier på annan ort, provbo med partner. Styrelsen beslutar om tillstånd. I regel får man tillstånd för 6 månader och därefter måste man ansöka på nytt. Mera information hittar du här. Inneboende eller andrahandshyresgäst? (hsb.se)

Underhåll

Bostadsrättsinnehavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. I underhållet räknas den eventuella tomtmark som ingår i lägenheten.

Renovering och installation

Utöver renovering av ytskikt får förändringar göras i lägenheten. Man får till exempel lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror. Enbart fläk av självdragsmodell får installeras.Installation eller byte av tvätt- eller diskmaskin och ingrepp i alla fasta el- och vattenanslutningar måste göras av behörig fackman.

Bygga om

Mer omfattande förändringar kräver styrelsens godkännande – inklusive sådana åtgärder som kräver bygglov eller bygganmälan. Till exempel om man vill ändra rumsindelningen genom att ta ner en vägg/delar av en vägg eller bygga en ny, dra nya rör i kök och badrum eller glasa in balkongen. Arbetet ska utföras på ett fackmannamässigt sätt. 

Bygger du om på utsidan som t.ex din balkong eller uteplats måste du skriva ett avtal med föreningen och ev. köpare att du själv ansvarar för underhållet av det tillbyggda.

För att styrelsen ska kunna fatta beslut krävs det en ansökan med tillhörande ritning över ändringen.