Trivselföreskrift

Brf GRAND
rev 2020-03-08

Allmänt

Att bo med bostadsrätt innebär att vi alla ingår i en gemenskap av människor i samma situation. Tillsammans äger och förvaltar vi huset där vi bor och tillsammans kan vi göra vårt boende ännu trivsammare. Genom att följa trivselföreskrifterna kan såväl gammal som ung bidra till fortsatt fin grannsämja i vår förening och vi slipper onödiga kostnader och störningar.

Felanmälan av icke akuta ärenden skall ske till vicevärden vicevard@brfgrand.se eller telefon 026-200 71 61. Akuta felanmälningar skall ske till, i varje trapphus, angiven Fastighetsskötselföretag.

Styrelsen beslutar vid behov om komplettering/förtydligande av trivselföreskrifterna.

Organisation
Föreningens verksamhet regleras av stadgar, den ekonomiska planen och regler utfärdade av styrelsen.

Föreningsstämman är föreningens högsta beslutande organ där medlemmarna utövar sitt inflytande. Vid stämman fastställer medlemmarna resultat- och balansräkning för föregående år och tar beslut om vinst- eller förlustdispositioner. Andra viktiga frågor vid föreningsstämman är att välja styrelse, valberedning och revisorer samt att behandla inkomna motioner.

Styrelsens uppgift är att för medlemmarnas räkning, långsiktigt förvalta bostadsrättsföreningen. Vidare ska styrelsen se till att fastigheten underhålls och den ekonomiska förvaltningen sköts på ett bra sätt och på så sätt främja medlemmarnas ekonomiska intressen. Styrelsen svarar också tillsammans med vicevärden för den löpande verksamheten. Förbättringsförslag mm lämnas till styrelsen för handläggning. Medlem, som önskar visst ärende behandlat på ordinarie föreningsstämma, skall skriftligen anmäla ärendet till styrelsen före februari månads utgång.

Lägenheter 
En sak som kan vara lätt att glömma när vi är hemma, är att vi inte är ensamma i huset. Vi är många som ska trivas tillsammans, det kan vi bara göra genom att visa hänsyn till varandra. Du har kanske en granne som ska upp tidigt nästa morgon och inte kan sova därför att t ex din TV, radio eller musikanläggning står på för högt.
I vår bostadsrättförening sänker vi ljudet efter kl.22:30.

Balkonger, takterrasser och uteplatser
Balkongerna kan vi använda till mycket, men det finns också några saker du bör tänka på.I vår bostadsrättsförening får man grilla på balkongen endast om man använder el-grill. Tänk på grannen under när du vattnar blomlådorna, som ska sitta på räckets insida av säkerhetsskäl, eller när du sopar balkonggolvet fritt från skräp eller snö. Tänk även på att hålla balkonger, takterrasser och uteplatser i ordnat skick.

Visa hänsyn till grannarna och undvik högljudda aktiviteter sena kvällar.

För att undvika vattenskador måste takterrasser hållas fria från snö, lövsilar och terrassavlopp rensas. Detta gäller också för uteplatser där även sidoavlopp måste hållas ren.

Den som har uteplats på marken/innergården kan använda kolgrill om man flyttar ut den utanför balkongen ovanför. Tänk på brandfaran vid grillning och minimera olägenheter för omgivningen från grill och rökning. Tändvätska får inte användas det osar på gården och in i ventilationssystemet. Skaffa istället eltändare eller dyligt.

Fågelmatning är förbjudet på balkonger, takterrasser, uteplatser och innergård då detta kan medföra sanitära olägenheter.

Markiser mm
Montering av markiser ska uppfylla några villkor och kräver tillstånd från styrelsen. Kravet från föreningen är att installationen görs fackmannamässigt och att det tyg som styrelsen har valt ut med beteckning Sun Offs gråmelerade väv med färg nr 407/79 eller motsvarande används. Tillstånd ges genom ett skriftligt avtal som tecknas mellan bostadsrättsföreningen och lägenhetsinnehavaren.

När det gäller parabolantenn staket och annat som kräver ingrepp/fästen i byggnaden (fasad, fönster eller annan byggnadsdel) är det också nödvändigt med styrelsens godkännande innan arbete påbörjas.

 Insyns-/vindskydd av markisväv kan sättas upp på balkong. Färgen skall vara densamma som markiserna, Sun Offs gråmelerade väv med färg nr 407/79.

Trapphus
Trapphusen är de kanske mest använda av alla gemensamma utrymmen i vårt hus. Skor, skohyllor, dörrmattor och annat som kan utgöra brandrisk, försvåra städning och framkomlighet hör inte hemma i trapphuset. Dels kan de, om de börjar brinna, rökfylla trapphuset, dels kan de hindra utrymning och försvåra för brandförsvarets räddningsinsats med personal och utrustning. Trapphuset är porten och vägen till frihet om olyckan är framme. 

Förråd

I källarförråden förvaras övriga tillhörigheter. Ventilationstrummor kan inte användas som upplagsplats då isoleringen skadas. Lösa tillhörigheter får inte förvaras i källargångar, garage eller andra gemensamma utrymmen.

Förvaring av brandfarliga varor/vätskor samt gasol
Vissa ämnen är så brandfarliga att det finns särskilda bestämmelser för hur de får hanteras och förvaras. Exempel på sådana varor är gasol, acetylen, t-röd, bensin, aceton, förtunning, koncentrerad spolarvätska, tändvätska, diesel och eldningsolja. De flesta sprayburkar hör också hit. Hur hantering och förvaring av brandfarliga varor ska ske styrs av föreskrifter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). För hushåll gäller att man endast får förvara brandfarliga varor för hushållens behov. Lämpligaste stället att förvara exempelvis gasolflaskor är ute på balkongen. Nedan presenteras en sammanställning över MSBs regler och rekommendationer om förvaring av brandfarlig vara i flerbostadshus.

Inomhus

Sprayburkar och gasolflaskor av högst 5 liters storlek. Brandfarlig vätska i behållare av högst 10 liters storlek.

Utomhus ej inglasad balkong

Gasolflaskor i högst P11 storlek (26 liter).
Brandfarlig vätska i behållare av högst 25 liters storlek. Förvara gärna behållarna i ett skåp så att de skyddas från väder och vind. Är balkongen inglasad räknas den som en del av lägenheten.

All annan förvaring av gasol liksom brandfarliga varor/vätskor i föreningens fastighet är förbjuden!  

Innergården

Välkommen att använda vår uteplats med grill på innergården. Om du använder grillen ska askan tas om hand dagen efter, obs, kontrollera att all glöd är släckt och se till att gallret blir rengjort. Ett tips är att använda grillfolie under kolen så blir det enklare att rengöra grillen. Ställ iordning möblerna och ta reda på eventuellt skräp så blir det trevligare för den som kommer efter dig.  

Rökning är förbjuden i närheten av fastighetens friskluftsintag vid gårdsentrén till Ruddamsgatan 48.

Fågelmatning får ej ske på innergården.

Föreningshus

Bostadsrättsföreningen har ett föreningshus med samlingslokal, övernattningsrum och bastu vilka var för sig kan bokas av medlemmarna. Med hänsyn till allergier tillåts inte djur eller rökning i lokalerna. Bokning sker på terminal som finns i entrén Ruddammsgatan 48. Lokalerna är utrustade med konferensmöbler, ett ”kök” med basutrustning, sängar mm. När man hyr lokal i föreningshuset ingår tillhörande utrustning, möbler, porslin etc. och får då användas fritt. Självklart skall allt placeras på sin plats vid hyrestidens slut.

Tänk på att om ni bokar endast en del av föreningshuset så finns en risk att någon annan, samma dag och tid bokar en annan del. Tips är att om ni vill vara ensamma i huset så boka hela. 

Cykeluppställning

För allas trevnad har bostadsrättsföreningen ordnat ett antal uppställningsplatser för våra cyklar. Sådana finns på innergården och i garaget. Platserna är inte avsedda för mopeder eller motorcyklar.

Flytta din cykel från innergården inför vintern för att undvika skador som kan uppstå vid snöröjning. Gården är reserverad för snöupplag vintertid.

För att möjliggöra snöröjning och renhållning av trottoarerna är det olämpligt med cykelparkering utmed gatufasaderna. Föreningen eller våra entreprenörer bekostar inte reparation av cyklar som skadats pga. att de är olämpligt uppställda. 

Soprum
Vi källsorterar alla våra sopor i därför avsedda behållare. Kartonger o förpackningar etc. ”slås sönder” o viks/kläms ihop för att ta minsta möjliga plats. Sopor som inte kan källsorteras eller inte ryms i behållarna transporterar medlemmarna själva till Gästrike Återvinnares återvinningscentral.  

Garage
Garageplatser följer inte lägenhet vid försäljning eller andrahandsuthyrning.

Säkerhet

Det är både trist och onödigt med inbrott och skadegörelse. Därför måste vi hjälpas åt att hålla uppsikt över alla gemensamma utrymmen.

Ett sätt att förhindra inbrott i lägenheten är att lära känna grannarna, då blir vi fler som håller ett vakande öga och som snabbt informerar varandra.

Vi måste se till att ”låsta dörrar” till förråd och andra gemensamma utrymmen hålls stängda och ordentligt låsta. Om vi upptäcker ett trasigt lås måste vi se till att omgående meddela vicevärden eller någon i styrelsen.

Brandvarnare finns att köpa genom att kontakta vicevärden vicevard@brfgrand.se eller telefon 026-200 71 61.

Överlåtelser
Kontakta vicevärden

Information 

Eftersom en bostadsrättförening bygger på att alla medlemmars delaktighet är det viktigt att medlemmarna är informerade om vad som händer i föreningen.

Information får du på anslagstavlorna i trapphusen, mail alternativt brevutskick.

Tveka inte att höra av dig till styrelsen om du funderar på något.