Matlagning

Köket är Blomstrets hjärta. Vi har sedan starten gemensam matlagning måndag-fredag året runt, utom på skolloven. Numera tisdag - fredag. Mellan 17.00 och 19.00 kan man äta middag till självkostnadspris. Det serveras alltid ett vegetariskt alternativ till huvudrätten. Även laktosfritt/mjölkfritt/glutenfritt alternativ finns efter förfrågan. Fredagar brukar det vara lite lyxigare meny med dessert. De boende kan också bjuda med gäster till matsalen. Överbliven mat fryses in i portionsformar och kan köpas till reducerat middagspris. All mat och matlådor betalas månadsvis via faktura.

Matplanering

Matplanerna gör matsedlar. Matsedel sätts upp och man bokar maten för en vecka i taget. Recepten placeras i en pärm i köket. Matplanerarna köper in råvarorna och förljer upp hur matlagningen fungerar.

Matlag

Alla vuxna ingår i ett av fyra matlag, som ansvarar för var 4:e veckas bemanning i köket. Vuxna gör ett matlagningspass samt ett diskpass per 4-veckorsperiod. Hemmaboende ungdomar över 18 år gör ett pass per period. Matlagen börjar klockan tre och ska ha maten färdig till klockan fem. Därefter fyller de på mat som tar slut och börjar diska. De går av klockan sex då diskarna tar över. Dessa diskar, gör helt rent i köket och förbereder till nästa dags matlagare.