Matlagning

Köket är Blomstrets hjärta. Vi har sedan starten gemensam matlagning måndag-fredag året runt, utom på skolloven. Numera onsdag - fredag. Mellan 17.00 och 19.00 kan man äta middag till självkostnadspris. Det serveras alltid ett vegetariskt alternativ till huvudrätten. Även laktosfritt/mjölkfritt/glutenfritt alternativ finns efter förfrågan. Fredagar brukar det vara lite lyxigare meny med dessert. De boende kan också bjuda med gäster. Överbliven mat fryses in i portionsformar och kan köpas till reducerat middagspris. All mat och matlådor betalas månadsvis via faktura.

Matplanering

Matplanerarna gör matsedlar som sätts upp så man kan boka om man vill äta för en vecka i taget. Matplanerarna köper in råvarorna och följer upp hur matlagningen fungerar.

Matlag

Alla vuxna ingår i ett av fyra matlag som ansvarar för var fjärde veckas bemanning i köket. Vuxna gör ett matlagningspass samt ett diskpass per fyraveckorsperiod. Hemmaboende ungdomar över 18 år gör ett pass per period. Matlagen börjar laga klockan tre och ska ha maten färdig till klockan fem. Därefter fyller de på mat som tar slut och börjar diska. De går av klockan sex då diskarna tar över. Dessa diskar, gör rent i kök och matsal samt förbereder ibland till nästa dags matlagare.