Sortering och hantering av sopor

Föreningen har tre sopstationer för sortering av hushållssopor; en i anslutning till varje parkeringsområde. Varje sorteringsställe har moloker för återvinning av olika typer av vanligt hushållsavfall.

Det är viktigt att du sorterar dina hushållssopor!

 

Genom att sortera vårt hushållsavfall kan vi i vår förening både hålla sopkostnaderna nere och samtidigt göra en insats för miljön. Idag är vi dessutom skyldiga att källsortera enligt EUs regler. Ett av målen är att utvinna energi ur den brännbara delen av hushållsavfallet. För att detta skall vara möjligt, måste avfall som inte går att förbränna sorteras ut.

 

 

1. Molok för sorterade hushållssopor

Här slänger du alla brännbara hushållssopor som inte ska sorteras i några av de övriga kärlen. Exempel: Diskborstar, tandborstar, dammsugarpåsar, blöjor, bindor och tamponger, fimpar, snus och tuggummi

Knyt ihop soppåsarna ordentligt och rengör återvinningsförpackningarna.

 

 

2. Molok för tidningspapper och övrigt tunnare, vitt papper

Exempel: dagstidningar, tidskrifter, reklam

 

 

3. Molok för papp och kartong samt övrigt tjockare, brunt papper.

Exempel: mindre kartonger (plattas till), omslagspapper, brunt papper, mjölkkartonger etc.

 

Vik kartongen smart så sparar du plats och energi

 

 

4. Molok för vitt glas respektive färgat glas.

Exempel: glasflaskor, glasburkar o.d. 
Porslin eller glas som innehåller stor del metall eller plast (
t.ex olika lamparmaturer) får ej slängas i moloken. Detsamma gäller dricksglas och bruksglas, speciellt de av "Duralex-typ", kristallglas etc.

 

 

5. Molok för metall

Exempel: konservburkar, aluminiumfolie, kapsyler, lock till glaskonserver, aluminiumburkar som inte pantas m.m

OBS! Släng inte stora metallföremål i kärlet, som då fylls snabbt och innebär dyra extratömningar för föreningen. Chipspåsar har ett tunt metallskikt men de ska sorteras som plast.

 

 

6. Molok för plast

Exempel: plastpåsar, olika typer av livsmedelsförpackningar, mjukplast, mindre frigolitplastförpackningar, mindre plastdunkar (max 5 liters), PET-flaskor som inte pantas o.s.v 

 

OBS! Släng inte stora plastföremål i kärlet, som då fylls snabbt och innebär dyra extratömningar för föreningen.  Separera korkarna från flaskorna på t.ex. ketchupflaskor och schampoförpackningar innan du sorterar dem.

  • Källsorteringskarta
    Källsorteringskarta