Välkommen till Kranen

10 januari 2021

                                                                                                                                 

 

Välkommen till bostadsrättsföreningen Kranen

 

Bostadsrättsföreningen Kranen bildades 1979 när huset var nybyggt. Föreningen är medlem iHSB Södra Norrland. I medlemskapet ingår tidningen Hemma i HSB.

Kamerala och förvaltningstjänster köper vi av HSB Södra Norrland, via tecknade av serviceavtal. För mer information se Brf Kranens årsredovisning.

Det är inte HSB, utan du som medlem i bostadsrättföreningen Kranen som tillsammans med dina grannar äger huset och marken samt rätten att bo i lägenheten.

Tekniska förvaltningstjänster köper vi av Förvaltnings AB Castor för vår fastighetsskötsel och trappstädning. 

Felanmälan

Exempel trasiga maskiner i tvättstuga hiss och felande ytterdörrar.Gör din felanmälan via Castors hemsida www.castor.se/felanmälan eller telefon 060- 12 80 00.

Vid akuta fel efter ordinarie arbetstid (8–17) ring 073-270 05 31. Detta får endast användas vid verkligt akut läge. 

Nycklar

Entrédörrarna har dörröppnare med så kallad ”power assistent” och öppnas lättare med hjälp av motordrift, bostadsanpassning (motoröppning med fjärrkontrollradio) och för hemtjänsten (mobiltelefon, blåtand). 

Timer finns placerad insidan dörren som ställer upp entrédörren under önskad tid för i- och utlastning. Återställ timern efter in- och urlastning så inga obehöriga kommer in i trapphuset. 

På entrédörrarnas insida finns en ”öppna knapp” och på utsidan finns kodlås som öppnas med personlig tagg. Det går även att låsa upp med nyckel från utsidan och att öppna dörren via mobilapp. 

Nyckelhantering har flyttats över till BB Gruppen AB i Sundsvall. De ansvarar nu för hela vårt låssystem. Vid förlust av nyckel, taggar eller vid behov av ny inloggningskod till mobilapp, kontakta först HSB kundtjänst telefon 010- 303 23 00 för rekvisition. Därefter kontaktar ni BB Gruppen (bygg och beslag). Besöksadress Verkstadsgatan 4 Sundvall. Telefon 010-163 68 45. Öppet måndag- fredag 7.30-16.00. 

Utelåst och borttappad lägenhetsnyckel, kontakta felanmälan för upplåsning med huvudnyckel mot avgift. 

Cykelförråd

Finns vid ingång 71 i entrén, ingång 69 och vid nedre garaget.

Bensindrivna fordon får inte förvaras i huset, hänvisas till cykelrummet i nedre garaget.

Parkering för mopeder och motorcyklar finns ute vid angiven P-plats. 

Sopsortering

Soprum finns utanför varje ingång. Det är viktigt att soporna sorteras i rätt kärl. Tänk på att slå ihop förpackningarna. En brun tunna finns för matavfall. Bruna påsar för att sortera matavfall finns att hämta på de flesta mataffärer. Om alla hjälps åt att sortera soporna rätt kan vi hålla nere föreningens kostnad för avfallshanteringen. Inga grovsopor får ställas i soprummen. 

Se sorteringsguider från Mitt Sverige Vatten &Avfall https://msva.se/avfall/avfall-fran-hushåll/ 

Grovsopor

Grovsoprum finns vid ingång 69. Det är öppet första onsdagen varje månad.

Öppettider 18 -18.30. 

Byggmaterial, målarfärgburkar och annat miljöfarligt avfall får inte lämnas i grovsoprummet, utan ska transporteras till kommunens återvinningscentraler, ex kretsloppsparken vid Blåberget, eller återvinningscentralerna i Svartvik och Johannedal. 

Tvättstugan

Två tvättstugor finns i ingång 73. Tvättid bokas med en kloss som tillhör lägenheten.

När du har tvättid och inte är i tvättstugan lås då med klossen. Försvinner något från tvättstugan är du själv ansvarig för det. Om inte tiden ni bokat utnyttjas efter en timme blir tiden tillgänglig för andra. Om någon maskin går sönder ring felanmälan. När ni felanmäler en maskin sätt en lapp på maskinen att den är felanmäld. Efter avslutad tvätt skall tvättstugan städas och filtren i torkskåp och torktumlare skall rengöras. 

Djurägare

Husdjuren skall vara kopplade inom området. Rastning av hundar är förbjudet i anslutning till huset samt vid förskolan. Använd uppsatta hundlatriner. Att låta hunden göra sina behov i anslutning till våra entréer är i allra högsta grad olämpligt. 

Parkeringar

Det finns två parkeringsområden som tillhör föreningen som är avsedda för boende och besökare.

Samtliga platser är avgiftsbelagda se uppsatta skyltar. Fel användning av parkeringsplatserna kommer att bötfällas. Tillåten parkering vid entréer för i och ur lastning är 5–7 minuter. 

Motorvärmare och garage

Motorvärmare och garage finns att hyra (kösystem).

Kontakta HSB telefon 010 – 303 23 00. 

Föreningslokal

Föreningen har en lokal vid tvättstugorna. Lokalen används i första hand som möteslokal.

Alla medlemmar har möjlighet att låna lokalen. Ordningsregler skall följas. 

Fritid och studier

Föreningen anordnar studiecirklar, kurser och utflykter i samarbete med angränsande HSB föreningar. Information om detta finns på anslagstavlorna i samtliga trappuppgångar. Har du frågor kontakta föreningens studieorganisatör. 

Du har väl hemförsäkring

En bostadsrättshavare har mycket mer ansvar än den som bor i en hyresrätt. Därför har föreningen tecknat en bostadsrättsförsäkring som tillägg till den hemförsäkring du måste teckna själv. 

Ansvar för din lägenhet

Du ska på egen bekostnad hålla din lägenhet i gott skick. Du har ett särskilt ansvar för lägenheten du bor i. Var speciellt uppmärksam på era tätskikt i badrummet. Under senare tid har vi haft ett flertal vattenskador där underhåll av tätskiktet varit bristfälligt. Vi rekommenderar även att alla medlemmar gör regelbunden kontroll av vattenläckage under diskbänken. Vid badrums, köksrenovering och övrig väsentlig renovering i lägenheten krävs skriftligt tillstånd av styrelsen.

Du har också ett ansvar för fastigheten som sådan. Med detta menas utrymmen både ute och inne som medlemmarna gemensamt disponerar.

När du använder lägenheten ska du se till att bevara vad som kallas sundhet, ordning och skick inom fastigheten. Du ansvarar också för vad dina familjemedlemmar och gäster har för sig. Se bostadsrättsföreningens stadgar. 

Skadedjur

Kontakta Nomor telefon 060-17 14 80 nomormitt@nomor.se 

Bredband & IP-telefoni

Föreningen har bredband & IP-telefoni via Telenor information om ex. installation, datorkrav, och datasäkerhet finns på Telenors hemsida.

www.telenor.se

Du kan också ringa 020- 222 222. 

TV

Föreningen har ett gruppavtal med Comhem (bas) som omfattar ca 20 digitala kanaler med playtjänst så vi också kan se de kanalerna på dator, surfplatta och telefon Mer information och om fler tjänster finns på www.comhem.se eller telefonnummer 90 222. 

Brandskydd

Bostadsrättsföreningen bedriver systematiskt brandskyddsarbete SBA. Brandskydd i huset kontrolleras regelbundet enligt myndighetskrav. På grund av brandrisk och vid brand får inga saker förvaras i trapphuset. Ex. stolar, blommor, ljuslyktor och mattor. Vid brand eller rök i trapphuset stanna kvar i lägenheten. Lägenhetsdörren har hög brandklass. Räddningstjänstens insatstid är ca 10 -15 minuter. Räddningsvägar finns för räddningstjänstens stegbil både på fram- och baksidan av huset.

Brandfarligt material som bensindunkar, gasflaskor får inte förvaras i källarförråden. 

Ventilation

Lägenheter ventileras av utsugningsfläktar på taket. Det är tillåtet att installera motordriven spisfläkt. Tryckregleringsspjäll i köket får absolut inte plockas bort. Stickproppen skall alltid vara ansluten till eluttaget. Det tillhör ventilationssystemet och föreningen har underhållsansvaret. Balkongdörren ska normalt hållas stängd för att inte störa ventilationen hos dina grannar. Ventilation i alla lägenheter kontrolleras enligt myndighetskrav 1ggr/6år. 

Övrigt

Föreningen har en hemsida www.hsb.se/sodra-norrland/brf/kranen

Förslagslåda finns vid tvättstugorna.

 En vagn finns att låna för att frakta tyngre saker på.

Kontakta studieorganisatören för att låna nyckeln.

 Snöskyfflar och sopar finns att låna i soprummen. Glöm inte återlämna efter användning.

 Cyklar, mattor m.m. får inte förvaras i trapphusen. Använd cykelförråd i plan 1.

 Nya luftfilter till vädringsluckor finns att tillgå, kontakta styrelsen.

 Brandvarnaren ska kontrolleras regelbundet att den fungerar. 

Lämna inte brinnande ljus utan tillsyn

 Det finns två uteplatser på gården där vi kan träffas tillsammans.

Föreningen har gemensam el och IP-telefoni. Föreningen äger abonnemangen. Boende betalar inga fasta avgifter utan endast för förbrukningen.

 Styrelsen har bestämt att vi ska följa HSB:s rekommendation när det ska vara tyst i huset.

Vardagar tyst efter kl. 22.00, lördagar tyst efter kl. 13.00, sön- och helgdagar helt tyst.

 Rökning är inte tillåtet utanför entréer och allmänna utrymmen som trapphus, tvättstugor.

 Paraboler, flaggor och balkonglådor ska sitta på insidan av balkongen.

 Skadegörelse inomhus och utomhus polisanmäls.

 Var med och påverka i föreningen motioner eller skrivelser lämnas till styrelsen via föreningens

brevlåda. Motioner skall vara inlämnade före februari månads utgång.

 Se även blanketter och information på HSB Webben (använd din inloggningskod). 

Styrelsen för bostadsrättsföreningen Kranen

HSB Södra Norrland kontor i Sundsvall

Torggatan 14.

Telefon 010-303 23 00 E-post: info.sodranorrland@hsb.se 

Brf Kranen

Medborgargatan 73

85631 Sundsval