Sweco Sundsvall besökte Brf Örnen 1 feb

01 februari 2011 Sweco har ett team med samverkande arkitekter, ingenjörer och miljöexperter, som har som mål att bygga ett hållbart samhälle med bättre luft och renare vatten.

Under ledning av ordf Bertil Lehto, Brf Örnen med biträde av HSB Mitt klimatexpert Hans Dahl samt nybyggnadschef Åke Jansson HSB Mitt, informerades ca 10 st konsulter från Sweco om vår förenings investeringar i att utnytta solens energi, trots vårt nordliga läge.

Föreningen har fått 2,8 milj i stöd och istället för, att låta vårt sparkapital ligga still på ett bankkonto med relativt låg avkastning, har vi satsat på solen. Vi räknar med att om ca 8-10 år blir det goda inkomster eftersom systemet inte fordrar någon större tillsyn och underhållskostnader. Vi räknar idag med att inte behöva höja månadsavgifterna under 5-6 år framåt.

Solen har redan nu under januari lyst på de färdigmonterade solcellerna. Vi kommer att med spänning följa energintillskottet till vårt intärna elnät. Idag försörjs belysningen i trapphusen ledigt av solcellernas kapacitet. Under maj kommer de resterande två huskropparna att förses med solceller. Det informerades även om LED-armaturerna som nu är utprovade o kommer succesivt att ersätta lysrören i garage och trapphus.