Polisen ber HSB om hjälp

25 april 2021

Polisen ber HSB om hjälp att sprida brottsförebyggande information

Bedrägeribrotten ökade med 29 procent under 2020. Mer än 80 procent av de drabbade är 70 år eller äldre. Polisen har tagit fram ett informationsmaterial med syfte att hjälpa boende att stå emot försök till bedrägerier. Nu ber de HSB om hjälp med att nå ut till målgruppen.

Utger sig för att vara fastighetsskötare

I de fall där bedrägerier fullbordas blir många av med sina livsbesparingar och de utsatta känner djup skam över att de inte förstod att de blev manipulerade. Telefonbedrägerier är en vanlig metod, men ibland följer bedragarna upp telefonsamtalet med ett hembesök där de utger sig för att vara exempelvis fastighetsskötare eller hyresvärd som ska genomföra en kontroll i bostaden. På så sätt kommer bedragaren över den drabbades bankkort, pinkod och andra värdesaker i bostaden.

 

Polisen har vänt sig till HSB för att genom en trovärdig aktör nå ut med den viktiga informationen till den utsatta målgruppen. Informationen ska inte bidra till att skapa rädsla och oro, utan syftar till att ge en kunskap som gör det lättare att stå emot bedrägeriförsök.