Ordningsregler

Gemensamt ansvar för ordningen

Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.

För vem gäller reglerna

Ordningsreglerna gäller för dig som bostadsrättshavare, men även familjemedlemmar, gäster, inneboende eller andra personer som vistas i din bostadsrätt. Ordningsreglerna gäller också för andrahandshyresgäster.

Vad händer om ordningsreglerna inte följs

Styrelsen kommer i första hand att skriftligen uppmana och kräva rättelse av bostadsrättsinnehavaren eller annan person som bryter mot reglerna att följa dessa. Därefter och om medlemmen eller hyresgästen trots uppmaningen inte följer reglerna kan det bli fråga om ersättningsskyldighet och/eller bli tal om uppsägning.

Allmän aktsamhet

Tänk på att vara försiktig om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt och påverkar din månadsavgift. Om akut skada inträffar i huset ska du i första hand ta kontakt med fastighetsservice eller någon i styrelsen enligt den information som ges genom anslag vid entréporten till punkthusen, tvättstugorna alt. via hemsidan.'

Om säkerhet

a) Kontrollera att ytter porten i fastigheten går i lås vid in- och utpassering.

b) Släpp inte in någon okänd person i fastigheten.

c) Lämna inte källardörrar olåsta.

d) Var försiktig med eld såväl utom- som inomhus.

e) Din lägenhet ska vara utrustad med brandvarnare. Du är själv ansvarig för att batteribyten sker regelbundet i din brandvarnare, att de kontinuerlig testas samt att brandvarnaren byts ut vid behov.

f) Du kan med fördel meddela grannar eller annan person om du är bortrest under en längre tid.

Om gemensamma kostnader

Var sparsam vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Byt kranpackning på din kran när vatten står och droppar. Kostnader för vatten och gemensam el belastar din avgift till föreningen.

Balkonger

Balkonger får inte användas för att

·        permanent förvara föremål som inte hör till normal balkongmöblering

·        skaka mattor, sängkläder med mera

·        grilla

·        placera blomlådor utanför balkongräcket

Det råder inte rökförbud i förening och du får därför röka på din balkong. Om du röker på balkongen ska du visa hänsyn till dina grannar som kan vara känsliga för tobaksrök. Se till att balkongdörr är ordentligt stängd för att undvika att vatten tränger in vid kraftig nederbörd och/eller vid snösmältning. 

Mattpiskning

 

För piskning och vädring av mattor, sängkläder med mera finns piskställning på gården.

 

Matning av fåglar

 

Matning av fåglar är endast tillåten i begränsad omfattning på gården. Det är inte tillåtet att mata fåglar från balkonger eller fönster.

 

Tvättstuga

 

Föreningen har fyra tvättstugor: en i varje kvartershus. Bokningstavlor och särskilda ordningsregler finns anslagna vid tvättstugorna.

Tung eller skrymmande tvätt får inte tvättas i tvättmaskinerna. Använd tvättpåsar vid tvätt av BH eller andra plagg med hakar eller byglar. Bokningscylinder skall alltid medfölja nycklar vid överlåtelse av lägenheten. Husdjur får inte medföras till föreningens tvättstugor.

 

Trapphus och andra gemensamma utrymmen

 

Cyklar ska förvaras i cykelrummen i punkthusen. Barnvagnar och rullatorer ska inte parkeras i trapphuset i punkthusen. Det finns särskilda barnvagnsförråd på varje våningsplan. Trapphusen ska i övrigt hållas fria från barnvagnar, rullatorer, cyklar, torkmattor, lekredskapbyggmaterial, skor, dörrmattor med anledning brandskyddsskäl. Rökning är inte tillåten i trapphus och andra gemensamma utrymmen.

 

Gemensam utemiljö

 

Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar med mera samlas ihop efter dagens slut. Gården får användas för privata arrangemang. Du är ansvarig för att utemiljön återställd till ordinarie skick.

Marschaller ska placeras så att de inte ger upphov till sotfläckar eller på annat sätt skadar Tag själv bort utbrunna marschallburkar samt eventuella stearin- och sotfläckar.

Parkeringsförbud råder på föreningens gårdar, undantaget för dig med tillstånd på anvisad plats. Det är dock tillåtet att i 15 minuter låta bilen stå framför en port för in- och utlastning.

 

Avfallshantering

 

Det finns fyra låsta sophus i bostadsrättsföreningen. Lägenhetsnyckeln passar till sophusen. Se till att soppåsarna är väl förslutna så att inte matrester sprids i soprummet. Lägg inte vassa föremål i soppåsen så att någon kan komma till skada.

Sortering sker av sopor i följande kategorier:

·        Matavfall, i enbart bruna papperspåsar.

·        Hushållssopor

·        Tidningspapper

·        Kartonger och pappersförpackningar

·        Plastförpackningar

·        Genomskinligt glas

·        Färgat glas

 

Glödlampor, lysrör och batterier ska läggas i behållarna innanför ingången till tvättstugorna.

Grovsopor, byggavfall, kemiskt avfall och elektronikskrot får inte slängas med övrigt hushållsavfall eller ställas i sophusen, källargångar och andra gemensamma utrymmen. Du ansvar själv för att dessa typer av sopor transporteras till en allmän återvinningscentral.

Dock anordnar bostadsrättsföreningen en container för grovsopor samt elhäckar för elektronikavfall två gånger per år.

 

Källare

 

Personliga tillhörigheter får endast förvaras på avsedd plats i källarna. Gångarna ska hållas fria från saker och får inte belamras. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i källare.

 

Parabolantenn, blomlådor, mm i punkthusen

 

Det är inte tillåtet att utan styrelsens tillstånd sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn, blomlådor på fasad eller utanför balkongräcke.

 

Husdjur

 

Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas inom föreningens område. Eventuell avföring ska plockas upp. Hundar ska vara kopplade inom föreningens område. Se till att din katt inte uträttar sina behov i förenings lekparker. Husdjur är inte tillåtet att vistas i föreningens kvartershus eller övernattningslägenheter.

 

Störningar

 

För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Lagen ser strängt på störningar! Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagd från lägenheten. De tider som är gällande i föreningen är att lugn och ro ska vara gällande kl. 21.00- 07.00 vardagar och 22.00-10.00 helger och andra helgdagar.

Skyldigheten gäller i din bostadsrätt men också i gemensamma utrymmen som till exempel i trapphus och kvartershus.

 

Att spika och borra eller utföra renoveringsarbete i sin lägenhet är ibland nödvändigt. Renovera inte din bostadsrätt under ovan nämnda tider. Planerar du att ha någon tillställning eller genomföra renoveringsarbete så informera grannarna i god tid.

 

Andrahandsuthyrning

 

Regler kring andrahandsuthyrning hänvisas till föreningens stadgar. Kontakta styrelsen i god tid innan du tänker hyra ut för information om vilka regler som gäller.

 

Lägenhetsunderhåll

 

Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder ska du se till att det repareras.

Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.

 

För dig som bor i bostadsrätt med tillhörande uteplats

 

Du som har en bostadsrätt med tillhörande uteplats har ett underhållsansvar för såväl din som övriga medlemmars trevnad. Vid förändring av din uteplats behöver du skriftligt ansöka om tillstånd hos styrelsen innan genomförd ombyggnation.

 

Förändringar i lägenheten

 

Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får till exempel lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, till exempel om du vill ta ner/ sätta upp en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Mer information finns här: Renovering av din lägenhet 

 

Utöver dessa ordningsregler gäller föreningens stadgar

 

Dessa ordningsregler har beslutats av styrelsen den 2023-11- 23 att gälla från och med den 2024-01-01.