TRIVSELREGLER- INFORMATION-STADGAR

  

Brf Stormyran är en förening som består av oss medlemmar. En förenings styrka och framgång bygger bl.a på medlemmarnas lojalitet, engagemang, deltagande och initiativ i olika former. Som bostadsrättsinnehavare har du inte bara del i bostadsrättsföreningens tillgångar utan också i skulderna. Konkret utvecklar vi det vidare i bifogade skrifter ”Bra att veta för dig som bor i en HSB bostadsrättsförening, Välkommen till HSB” samt ”Här skall vi trivas, om konsten att bo tillsammans”.

Över tiden har ett antal lägenheter bytt ägare. Från styrelsens sida har vi därför sett det angeläget att, utöver bifogade skrifter, göra en uppdatering och sammafattning av gällande generella trivselreglar för Brf Stormyran.

Stadgar: Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter är inskrivna bostadsrättsföreningens stadgar. I Bostadsrättslagen och föreningstagarna sägs att bostadrättshavaren är skyldig ”att vid lägenhetens begagnande iakttaga allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och skick inom fastigheten”. Detta innebär att vi förutom i bostaden skall vara aktsamma om, och väl vårda våra byggnader med tillhörande markområden. Vårt område är att betrakta som föreningens skyltfönster, ett ordningsfullt och välskött sådant är den bästa reklamen för oss och till glädje för alla.

Bostadsrättshavare ansvarar även för de personer som tillhör hans hushåll, som är inneboende eller som gästar honom.

Om bostadsrättshavare inte följer föreningens ordningsregler kan nyttjanderätten förverkas.

 

Årsstämma & Motioner: Årsstämman brukar hållas i maj månad, kallelse utfärdas tidigast fyra veckor före stämman och senast två veckor före ordinarie stämma. Motioner inför stämman ska vara styrelsen tillhanda senast den sista februari.

 

Information via HSB-portalen: Styrelsen har beslutat att informera föreningens medlemmar via HSB portalen. För att få meddelande att styrelsen lagt ut information går du in på www.hsbportalen.se lägger in din e-postadress och kryssar i att du önskar få notifiering. Under mina sidor på HSB-portalen, kan du få fram uppgifter om din lägenhet. Här hittar du även dina hyresavier om du inte har E-faktura eller autogiro. Se tidigare utsänd information hur man går tillväga.

Har du glömt ditt lösenord till HSB Portalen, klickar du på Glömt lösenord så får du ett nytt via e-post, sms eller brev. Under Mina sidor i vänstermenyn kan du ändra ditt lösenord, kryssa i att du önskar få notifieringar samt lägga in din e-postadress och mobilnummer.

Genom att kryssa i att du önskar få notifieringar får du ett e-postmedelande när det läggs ut ny information från brf Stormyran eller HSB. Brådskande information läggs i respektive brevlåda.

 

Störningar, musik, party mm: Normalt skall ”frid råda” både inomhus och på gården mellan 22:00 -07:00. Om ni planerar fest eller andra trevligheter är det bra om ni informerar era grannar. Acceptansen brukar öka markant om man blivit informerad.

Vid upprepade störningar prata först med vederbörande och beskriv hur ni upplever problemet. Viktigt att inte vänta för länge utan ta det direkt. Fungerar inte det gå då vidare till styrelsen, tänk då på att kunna visa vilka datum störningarna inträffat och när ni pratat med vederbörande.

 

Markytan: Ytan i anslutning till lägenheten tillhör föreningen och ingår inte i lägenhetens nyttjanderätt. Ytan upplåts av föreningen enbart som grönområde/trädgård till lägenhetsinnehavaren. Det är därför inte tillåtet att uppföra någon form av byggnation utan styrelsens tillstånd för sådant. Det är inte tillåtet att parkera fordon eller tvätta sitt fordon på ytan i anslutning till bostaden.

 

Utemiljö och markområden: Ägare till katter och hundar måste övervaka dessa så att de inte förorenar eller för oljud. För rökare gäller självklart att inga fimpar lämnas på marken, varken vid entréerna, föreningslokalen eller på parkeringen.

 

Gräsmattor och planteringar: Är bostadsområdets mest föränderliga miljödetalj som inte bara kräver skötsel och underhåll, utan även viss aktsamhet. Aktsamhet med planteringar och gräsmattor ökar trivseln i området. Gräsmattorna tål oftast normal nötning, däremot kan de snabbt fördärvas genom åverkan eller ett ihållande slitage, t ex genom att man tar genvägar över dem.

 

Fordonskörning på området: Vardagskörning av motorfordon på området är inte tillåtet. Det förekommer ändå behov av transporter av olika skäl, maximal hastighet då är 7 km/tim (skylt vid infarten betyder gångfartsområde). Visa hänsyn, tänk på den skymda sikten och lekande barn

 

Biltvätt: Är förbjudet på området enligt Söderhamns kommuns miljöbestämmelser, området är dränerat och anslutet till dagvattennätet.

 

Snöröjning och sandning: Föreningen har avtal med entreprenör. Snöröjningen och sandning följer den larmnivå som Söderhamns kommun tillämpar. Den boende ansvarar själv för snöröjning från entré till brevlåda, samt för sandning från entré och ut till gången/brevlådan. Sand finns i sandlådor i genomgången mellan garagen. Vintertid skall bilen ställas i garaget för att underlätta snöröjning. Var och en snöröjer själv ca 2m ut från garageporten.

 

Blomkrukor: För den som vill ”dekorera” vid sin entré finns blomkrukor till förfogande. Krukorna finns i pappersrummet. Var och en köper själv plant, vattnar och sköter krukan, planteringsjord hämtas från komposten.

 

Gräsklipparna: När du använt gräsklipparen så gör rent den, inte bara på ovansidan utan framförallt på undersidan av klipphuset. Lämnat klipparen i det skicket du själv vill hämta den. Vid påfyllning bränsle, fyll i rätt tank, bensin-bensin, olja-olja.

 

Komposten: Tippa inte av materialet direkt utan försök slänga allt så långt in i komposten som möjligt, då nyttjar vi utrymmet bäst. Komposten har separat fack för ris och kvistKlipp gärna ner grenar och kvistar i mindre längder.

 

Husfasaden: Det är inte tillåtet att utföra någon form av montage, ex. vis parabolantenn eller liknade på husfasaden. Till eller ombyggnad av uterum skall alltid anmälas till styrelsen före igångsättning. Fasadpanel och färg får inte ändras.

 

Lägenheten: Vill man, utöver normalt underhåll, målning, tapetsering genomföra större förändringar, ändra planlösning, ändra i våtutrymmen, kök eller liknande måste alltid styrelsen kontaktas före igångsättande.

 

Tillträde till lägenheten: Företrädare för bostadsrättsföreningen har rätt att få komma in i lägenheten när det behövs för tillsyn, besiktning eller för att utföra arbete som bostadsrättsföreningen svarar för eller för att avhjälpa brist när bostadsrättshavaren försummar sitt ansvar för lägenhetens skick.

 

Disk och tvättmaskin: Tillhör inte bostadens ursprungliga utrustning utan är installerad av bostadrättshavaren. Bostadsrätthavaren är därför ansvarig för att slang och anslutningar är felfria, att dessa regelbundet kontrolleras och byts ut i förebyggande syfte. Kostnaderna för kontroll och byte åvilar bostadsrättshavaren. Uppstår vattenläckage från maskinerna är bostadsrättshavaren ansvarig för kostnaderna som uppstår i samband med läckage.

 

Uthyrning i andra hand, andrahandsupplåtelseEn bostadsrättshavare får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke. Styrelsens samtycke begränsas till viss tid och ska lämnas om bostadsrättshavaren har skäl för upplåtelsen, och bostadsrättsföreningen inte har någon befogad anledning att vägra samtycke.

Sker en andrahandsupplåtelse utan tillstånd kan bostadsrätten förverkas om bostadsrättshavaren efter tillsägelse (en s.k. rättelseanmodan) inte upphör med upplåtelsen.

För uthyrning av bostadsrättslägenhet fordras styrelsens godkännande

 

Garagen: Får inte användas till annat än garagering av eget fordon, tillhörande släpvagn/utrustning. Alla fordon i garagen skall vara lätt flyttbara/ körbara

 

I bygglov för gemensamhetsgarage: Får man utföra enklare åtgärder på egen bil. Den verksamhet som får bedrivas, på egen bil, är enklare former av åtgärder t.ex. Byte sommar/vinterdäck, glödlampsbyte, torkarbladsbyten, allmän städning av egen bil, t.ex. dammsugning, rutrengöring, polering – vaxning. Se till att du inte inkräktar på ”grannens” utrymme. All annan form av reparationer, oljebyten o liknande är inte tillåtet. Rökning i garaget är inte tillåtet. Se till att garageporten är låst när du lämnar garaget.

 

Förvaring i garage: Fordon med tank o reservdunk. Brandfarlig vätska, i lös behållare max 20 liter får förvaras endast om det är oåtkomligt för obehörig, i det här fallet i det låsbara nätförrådet. Ingen brandfarlig gas får förvaras i garaget.

 

Skadeståndsansvar: Den som genom vårdslöshet orsakat brand kan bli skadeståndsskyldig för personskada, egendomsskada och eventuellt tillhörande ekonomiska störning. Som upplysning gäller skadeståndslagen.

 

ParkeringsplatsenParkeringsplatsen har sin naturliga kapacitet. Tänk på att nyttja parkeringsutrymmet på optimalt sätt. Parkeringsplatserna får ur miljösynpunkt och allmänt ordningshållande inte användas som uppställningsplats för ej körbara fordon eller långtidsparkering/garagering. Det är inte tillåtet att parkera husvagnar eller husbilar på parkeringsplatsen, tillfälligt uppehåll är okAlla fordon skall vara direkt flytt och körbara.

 

Tvättstugan: Följ de anvisningar som finns anslagna i tvättstugan och var och en gör omsorgsfullt ren använd utrustning samt tvättstugan efter användning. Sorteringskassar för plast och tvättmedelsförpackningar finns på toan vid sopsäcken.
Alla har 3 timmars tvätt pass. Om tvättstugan efter förhandsbokad tid inte tagits i bruk efter 30 minuter är det fritt för annan att ta tvättstugan i anspråk.

 

Toaletten i anslutning till tvättstugan: Endast det som kommer ur kroppen samt toalettpapper får spolas ner. 

 

Soprummet och pappersrummet: Här gäller sortering så att soporna läggs i de kärl som är märkta för sitt innehåll. Grovsopor som inte ”platsar” i avsedda kärl får varje hushåll ta hand om själv och lämna på återvinningscentralen Långtå. Samma sortering gäller i pappersrummet, håll isär kartong/emballagepapper och vanligt papper, tidningar o dylikt så allt hamnar i rätt kärl. Trampa sönder kartonger innan dom slängs. Ingen plast, frigolit eller glas här.

 

Påsar för källsortering: Förråd av påsar för källsortering av köksavfall och annat organiskt avfall finns att hämta innanför dörren till lokalen.

 

Lokalen: Följ städlistan som finns på anslagstavlan och som varje lägenhet fått. Vid behov töm och byt ut sopsäcken, töm också sorteringskassarna på sitt innehåll i de kärl som finns i sop och pappersrummet.

Bokning av lokalen sker via bokningslista vid anslagstavlan invid tvättstugan. Nyckel att låsa lokalen inför iordningställande eller dukning hämtas från styrelsen. Med tanke på allergiproblem tillåts inga hundar eller katter i lokalen.

 

Förslagsbrevlåda: Förslag och synpunkter som man vill framföra till styrelsen kan med fördel, gärna i skriftlig form, läggas i brevlådan som finns i anslutning till tvättstugan. Självklart kan man även föra fram sina synpunkter muntligt till någon i styrelsen. Förslaget/synpunkterna tas upp på nästkommande styrelsemöte. Brevlådan kollas regelbundet, skriv namn så styrelsen kan återkoppla i ärendet.

 

Bastun: Boka tid på almanackan, finns på anslagstavlan, var och en ansvarar för städning efter bastubadet. Lämna den i det skick du vill finna den i.

 

Information: Fortsättningsvis kommer styrelsens meddelanden och information spridas genom ”HSB-Portalen”. Se tidigare utsänd instruktion hur du kommer in och registerar dej med eget lösenord. Information och meddelande kommer sedan att enbart sättas upp på anslagstavlan i anslutning till tvättstugan och på anslagstavlan i gången mellan garagelängorna.

 

Brådskande information: Kommer att fortsättningsvis läggas i respektive brevlåda, samt på anslagstavlan vid tvättstugan och på tavlan vid genomgången vid garagen

 

Avslutningsvis: Det går naturligtvis inte att skriva allt i detalj, ytterst handlar det om hänsyn, omdöme och sunt förnuft och att vi alla, var och en, tar sitt ansvar och bidrar till att vi har ett trivsamt boende och trevligt område. Tänk på vad som sägs i inledningen, vi är en förening, som bygger på bl.a. ideellt arbete, lojalitet och engagemang, låt oss ha fokus på sådan inställning så blir vårt område än mer trivsammare.

 

Råder någon form av osäkerhet tag då alltid kontakt med styrelsen och stäm av.