Underhåll

I en bostadsrättsförening gäller i stora drag att bostadsrättsinnehavaren ansvarar för det inre underhållet av den egna bostaden medan bostadsrättsföreningen ansvarar för resten. Detta gäller även uteplats, förråd och dylikt om sådant ingår i upplåtelsen. Eftersom gränsdragningen ibland kan vara svår att göra har här gjorts en mera detaljerad genomgång av de komponenter i bostaden som behöver underhållas. Det skall dock poängteras att det som behandlas i denna information är ansvarsfördelningen vid normalt underhåll och reparation. Ansvarsfördelningen kan bli annorlunda när det är fråga om reparationer efter en skada.

Vad gäller underhållsansvaret för utrustning, installationer mm. som tillförs bostaden utöver grundstandard genom tillval vid inflytning eller senare, är huvudprincipen den att detta ansvar åligger bostadsrättshavaren.

  • De grundläggande reglerna för hur ansvaret fördelas mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättsinnehavaren finns i 7 kap bostadsrättslagen och i föreningens stadgar.
  • Innebörden av bostadsrättsinnehavarens underhållsskyldighet är att han dels skall vidta de reparationer som behövs, dels svara för kostnaderna för åtgärderna.

Bostadsrättsinnehavaren är alltså skyldig att på egen bekostnad ombesörja tapetsering, målning och andra reparationer så att lägenheten hålls i gott skick. Vad som är att betrakta som ”gott skick” preciseras inte i lagen eller i bostadsrättsföreningens stadgar utan får bedömas utifrån en allmän värdering med hänsyn till husets ålder mm.

  • Som framgår av stadgarna svarar föreningen, bortsett från målning, för underhåll av radiatorer och vattenarmaturer.
  • Föreningen ansvarar även för de anordningar för avlopp, värme, elektricitet, ventilation och vatten som den har försett lägenheten med.
  • Om bostadsrättsinnehavaren utför en renovering av sitt badrum, så betalar föreningen kostnaden för att byta ut den gamla fyrkantiga golvbrunnen mot en ny godkänd typ. OBS! Kostnaden är maximerad till 4 000 kr (år 2022), fråga förvaltaren på HSB-kontoret eller vaktmästaren innan en firma anlitas.

Reparationer efter brand eller vattenledningsskada svarar bostadsrättsinnehavaren endast om skadan uppkommit genom eget vållande, vårdslöshet eller försummelse av någon som hör till hans hushåll eller gästar honom.

Samma ansvar har bostadsrättsinnehavaren för någon som vistats i sin lägenhet eller för någon som där utför arbete för hans räkning.

I fråga om brandskada som bostadsrättsinnehavaren själv inte vållat gäller ansvaret endast om bostadsrättsinnehavaren brustit i den omsorg och tillsyn som han borde iaktta.

  • I detta informationshäfte har angivits att bostadsrättsinnehavaren ansvarar för ytskikten i lägenheten. Det skall observeras att bostadsrättsinnehavaren enligt stadgarna ansvarar för golv, väggar och tak. Någon begränsning till ytskiktet finns således inte i stadgetexten. 

I samband med större underhålls- och ombyggnadsåtgärder kan bostadsrättsförening åta sig att på föreningens bekostnad utföra vissa underhållsåtgärder som normalt åligger bostadsrättsinnehavaren. Beslut om detta skall fattas på föreningsstämma.