Vatten, Värme & Ventilation

I avgiften ingår vatten, värme och ventilation.

Vatten
Föreningen köper vatten från ’Nacka vatten och avfall AB’ som är ett helägt bolag av Nacka kommun. Det kommunala dricksvattnet i Nacka är mjukt, mellan 3,5-5,0 dH (Tyska grader). Det gör att du till exempel kan använda den lägsta doseringen av tvättmedel vid tvätt av kläder. Hårdheten är ett mått på kalcium- och magnesiumhalten i vattnet och ska inte blandas ihop med pH, som är ett mått på hur många väte- och hydroxidjoner som finns fria i vattnet. Vattnet i Nacka är aningen basiskt med ett pH-värde på drygt 8.

Vårt dricksvatten som har sitt ursprung i Mälaren, kan anses som obegränsat så länge inga stora utsläpp förekommer. Skulle något inträffa i Mälaren kan Bornsjön nära Norsborgsverket tillfälligt fungera som reservvattentäkt. 2007 anlade Nacka kommun dessutom en lokal reservvattentäkt vid Sandasjön.

Varmvattnet värmer vi upp själva i föreningen. Innan vattnet lämnar pannrummet så förvaras vattnet i varmvattenberedare som håller vattnet i 60 grader för att motverka bakterier. Varmvattnet som kommer ur kranen bör ligga på ca 50-55 grader.

Värme
Fastigheterna värms upp med vattenburen värme. Värmen produceras genom två stycken värmepumpar som är anslutna till tio stycken borrhåll (bergvärme). Värmepumparna stöttas även med en modern oljebrännare.

Värmen i elementen går igång om utetemperaturen går under 15 grader i mer än 300 minuter. Om temperaturen går under 10 grader så går värmepumparna igång direkt. Pumparna stänger sedan av om utetemperaturen går över 17 grader i mer än 120 minuter.
Våra värmepumpar genomgår en årlig servicekontroll som utförs av Kyl och Värmeteknik Service AB. Brf Isänkan rapporterar årligen en obligatorisk köldmedelsrapport (spriten som finns i värmepumparna) till Nacka Kommun.

Ventilation
I samband med radonsanering 2010 installerades frånluftsfläktar på taket och lägenheterna fick nya luftinsug bakom elementen. Tidigare hade föreningen självdrag. Ventilationen fungerar genom att frisk luft kommer in i lägenheten genom luftinsuget, vid kallt väder värms luften upp bakom elementet, går genom lägenheten och dras sedan ut genom ventilationen i kök och badrum. För att ventilationen skall fungera på bästa sätt är det viktigt att fönster och balkongdörr är isolerade med tät isoleringslist (tätningslister på dörrar och fönster ansvarar bostadsrättshavaren för).

Luftinsuget bakom elementet skyddas utav ett filter som lätt kan bytas. Föreningen beställer in filter som delas ut till alla lägenheter och bör bytas vart annat år. Är filtret smutsigt så kan man försiktigt dammsuga det.