Frihet på cykel!

07 april 2018 Som ett led av sitt arbete för miljö, hållbarhet och samhällsnytta vill föreningen vara med och bidra till att engagera och utbilda lokala volontärer som cykelinstruktörer. Cyklar som tidigare rensats bort och slängts under vår och höststädningar får genom Cykelfrämjandet istället nya ägare.
Var vänlig att tillåta marknadsföring-cookies för att titta på denna video.

Cykelfrämjandet har sedan några år tillbaka genomfört ”Lär dig cykla”–kurser för vuxna runt om i landet och med tiden har både intresset och behovet av kurserna ökat. 

Som ett svar på ökat intresse och för att möta behovet startades 2016 projektet Frihet på cykel. Projektet verkar som en katalysator i arbetet med att starta nya kurser. Frihet på cykel stöds av Svenskt Friluftsliv, och vänder sig i första hand till ungdomar och vuxna som inte kan cykla men även till barn.

Cykelfrämjandets mål är att engagera och utbilda lokala volontärer som cykelinstruktörer. Förutom att lära sig att cykla får deltagarna utbildning i trafikregler, kartläsning och de får möjlighet att upptäcka närområdet på cykeln. Den ökade mobiliteten är ett utmärkt och billigt sätt att ta sig till jobb, skola och fritidsaktiviteter samt att komma ut i naturen.

Det gångna året har förbundet även vänt sig till olika boenden för nyanlända och har genomfört flertalet kurser med familjer och ungdomar. Cykelfrämjandets mål är att cykelkunniga på boenden ska kunna utbilda sig till instruktörer vilket skapar långsiktighet och hållbarhet. Det möjliggör också en aktivitet med ansvar vilket många saknar under asyltiden. Kurserna kan också bidra till förbättrade framtida jobbchanser, dels för att mobiliteten ökar, dels för att vissa arbetsgivare kräver cykelkunskaper.

Cykelfrämjandet arrangerar

  • Cykelkurser
  • Cykelinstruktörsutbildningar
  • Turledarutbildningar
  • Cykelmek - lär dig meka!

Vill du engagera dig eller lära dig att cykla säkert eller meka med din cykel?
Läs mer på cykelframjandet.se - Alla är välkomna!