Hållbarhetspris till HSB brf Agaten i Nacka

04 april 2018 HSB Stockholms hållbarhetspris 2017 har tilldelats bostadsrättsföreningen HSB brf Agaten i Orminge, Nacka kommun. Den kulturminnesmärkta föreningen prisas för sitt arbete med bevarandegestaltning, sociala aktiviteter, samverkan med närsamhället, samt förberedelser för solceller och matavfallssortering.

– Jag och styrelsen är självklart mycket stolta. Bakom utmärkelse finns ett brinnande engagemang och hårt arbete. På fyra år har vi vänt en kraftigt eftersatt underhållsplan till hållbara renoveringar och investeringar, och inte minst skapat en levande bostadsrättsförening, säger Paul Ferm, ordförande i Agaten.

Hållbarhetspriset delades ut vid HSB Stockholms föreningsstämma den 3 april. Agaten är kulturminnesmärkt, och ett exempel på hur föreningen arbetar med bevarandegestaltning är det pågående fönsterbytet, där den ursprungliga fönsterfärgen återfås. Elektroniska informationstavlor har sänkt pappersförbrukningen avsevärt, och föreningen skänker cyklar till Cykelfrämjandet. Just nu pågår även ett förberedande arbete för installation av solceller och en ny anläggning för matavfallssortering.

– Vi undersöker även möjligheterna till en egen bilpool, laddstolpar för elbilar och nybyggnation av studentbostäder på föreningens mark, säger Paul Ferm.

Agaten är en levande bostadsrättsförening med en seniorklubb som träffas regelbundet, samt välbesökta boendeträffar och mingelkvällar där hundratals grannar lär känna varandra.

– Med hållbarhetspriset vill vi uppmärksamma bostadsrättsföreningar som arbetar långsiktigt och medvetet med hållbarhet. Agaten är ett bra exempel som visar på nyttan och förhoppningsvis inspirerar andra, inte minst när det gäller den sociala hållbarheten som är central i en bostadsrättsförening, säger Jenny Hjalmarsson, styrelseordförande HSB Stockholm. 

OM HSB BRF AGATEN
Agaten i Orminge bildades 1967. Området tillhör det miljonprogram som planerades och uppfördes 1964–1971 på uppdrag av dåvarande Boo kommun. Brf Agaten består av 373 lägenheter fördelade på 17 punkthus. Föreningens har idag drygt 450 medlemmar.

OM HSB STOCKHOLMS HÅLLBARHETSPRIS
HSB Stockholms hållbarhetspris delas ut en gång om året, i samband med HSB Stockholms föreningsstämma. Priset har delats ut i nio år och vinnarna är bostadsrättsföreningar som systematiskt arbetat för ökad ekonomisk, ekologisk eller social hållbarhet. Tidigare vinnare har fått priset bland annat för insatser inom avfallshantering, bergvärme i kombination med solfångare och energieffektiviserade tvättstugor.