Uteplatser

HSB Brf Berget i Västerhaninge

 

Regler för utformning och skötsel av uteplatser:

Reglerna i denna skrift gäller från april 2000 och tillsvidare. Ändringar kan tillkomma. Alla ändringar av uteplatser ska föregås av att ett avtal tecknas mellan bostadsrättshavare och HSB Brf. Berget i Västerhaninge.

 

Uteplatsregler för Brf Berget i Västerhaninge - april 2000

I brf. Berget i Västerhaninge finns 287 lägenheter varav ett antal har tillgång till uteplats. I en så tät bebyggelse krävs tydliga ramar för utformning, när ett exteriört så markant inslag som en uteplats ska utformas. I det här dokumentet har alla regler samlats som gäller vid byggande och underhåll av uteplatser i brf. Berget i Västerhaninge. Här finns även en del råd och rekommendationer gällande utformning som kan underlätta för er som boende. Kom ihåg att det är alltid DU som bostadsrätts- havare som är ansvarig för uteplatsen och dess underhåll. Ta därför hjälp av någon fackkunnig när arbetet ska utföras.

 

Innan du börjar bygga - alltid avtal

Alla ändringar av uteplatser ska föregås av att ett avtal tecknas mellan bostadsrättshavaren och bostadsrättsföreningen. Den mark som bebyggs tillhör bostadsrättsföreningen och ingår juridiskt inte i bostadsrätten. Bostadsrättshavaren har enligt praxis nyttjanderätt till uteplatsen, enligt de mått som beslutats och under förutsättning att uteplatsen underhålls och sköts på ett acceptabelt sätt. Eftersom all utrustning på uteplatsen, staket, plattor etc. tillhör den boende kan det uppstå oklarheter i ansvaret, både vad gäller underhållsskyldighet och ansvar för säkerhet. Från april 2000 ska ett avtal träffas mellan bostadsrättshavare och bostadsrättsföreningen som reglerar dessa frågor. Det gäller alla typer av förändringar på uteplatsen. Avtalskravet gäller således bara vid byggande på uteplats.                                                                                                                                              

Det ska poängteras att bostadsrättshavaren inte har rättighet att bygga på sin uteplats. Bostadsrättsföreningen har, enligt plan- och bygglagen, även ett ansvar gentemot kommunen som myndighet. Underlåtenhet att följa bostadsrättsföreningens regler kan leda till att uteplatskonstruktionen måste byggas om eller i värsta fall rivas. Det här brukar ytterst sällan vara något problem vid utformningen. Eftersom reglerna är allas våra gemensamma som boende, ligger det i allas intresse att området ser snyggt och välskött ut och att alla så långt det är möjligt behandlas likvärdigt och rättvist.   Om du är osäker, ring eller maila någon i Styrelsen.

 

Rutiner för ansökan om ändring av uteplatser

1. Bostadsrättshavare som vill bygga om sin uteplats anmäler detta till styrelsen. Tillsammans med ansökan lämnas en måttsatt ritning som från båda sidor (gavlarna) och framifrån visar hur ett uteplatsstaket ska se ut, samt en situationsplan (uppifrån) som visar hur uteplatsen ligger i förhållande till grannar, byggnadens knutar, etc. Ansökan lämnas i Styrelsebrevlådan på Huggarvägen 40.                            

2. Styrelsen, avgör så snart det är möjligt (normalt inom 2 veckor) om föreslagen ändring av uteplatsen är lämplig eller om ritningarna måste ändras eller kompletteras.

3. I det fall bostadsrättshavaren ska bygga uteplatsen, skall ritningarna ha godkänts av styrelsen.

4. Bostadsrättshavaren skall bygga i enlighet med de ritningar som godkänts, underhålla och ta ansvar för uteplatskonstruktionen i enlighet med de regler som bostadsföreningens styrelse beslutat.

5.  Först när avtalet underskrivet av styrelsen erhållits får uteplatsbygget påbörjas.

Den maximala yta som får disponeras för uteplats får vara max 4m längs fasaden samt 3m ut från fasaden. Staket får vara max 0,8m högt samt skall byggas luftigt. Det är inte möjligt att bygga runt hörn för den som har en gavel- eller hörnlägenhet. I samband med att ansökan om byggande av uteplats eller vid större ombyggnad av uteplatsen i övrigt, kan föreningen begära att uteplats som tidigare byggts längre än 3,0 m ut från fasad flyttas in till detta mått. Skälet till ovanstående bestämmelse är att det annars kommer att bli omöjligt att nå ett bra helhetsintryck när angränsande uteplats får olika djup och i ytterkant. Olika djup försvårar även fastighetsskötseln. Uteplatsens djup kan i undantagsfall vara något mindre än 3,0m. T.ex. kan avstånd till gångbana eller annan anordning spela in.  Anpassning till befintliga uteplatser på samma huskropp ska normalt göras, men bara om dessa har regel­mässigt mått enligt ovan. Äldre uteplatser kan ha andra mått än ovan. Dessa kommer inte att tvångsvis ändras. Anpassning till gällande regler görs vid ändringar och ombyggnader, då avtal ska träffas. Så småningom kommer hela området att ytmässigt ha erhållit harmonierande uteplatser. Att ha samma djupmått på uteplatser är dels arkitektoniskt tilltalande men görs även av praktiska skäl då det underlättar fastighetsskötseln, främst gräsklippning. Det är även en rättvisefråga (likhetsprincipen § 15 föreningsstadgarna) eftersom många uteplatser inte kan göras djupare än 3,0 meter, p.g.a. gångvägar, etc.

 

Infästning

All infästning i fasaden är absolut förbjuden, Uteplatsutrustningen ska utföras så att den är demonterbar vid behov av tillsyn, underhåll, reparationer, ombyggnader, etc. uteplatskonstruktionen ska i princip vara fristående från byggnaden. Fasaden är inte konstruerad för att klara infästning av byggnadskonstruktioner, armaturer, etc. och håller inte för detta. Ingrepp i fasaden kommer att återställas på bostadsrättshavarens bekostnad. Den boende bekostar, om inte annat beslut föregår åtgärden, demontering och återmontering av uteplatskonstruktionen vid tillsyn, underhåll, reparationer, ombyggnader, etc. som föreningen genomför av byggnaderna. Infästningar och sammanfogning bör utföras så att demontering och återmontering kan göras utan att uteplatsen skadas i onödan.

 

Staket

Staket får ha en högsta höjd av 0.8m och skall vara luftigt byggd. Rekommenderas att staketens stolpar förankras i gjutna plintar vilket ger bra stabilitet åt hela konstruktionen. För att vid behov enkelt kunna demontera konstruktionen bör stolparna skruvas i järn ingjutna i plintarna. Stolpskor i plåt som slås ner i marken kan vara ett alternativ för lättare staketkonstruktioner. Staketstolpar kan även slås ner direkt i marken, men det är inte lämpligt att träet kommer i direkt kontakt med marken då det lätt kan ruttna, varför det sistnämnda alternativet har sina brister.

Staketets framsida skall alltid riktas ut från uteplatsen. Staketspjälorna bör inte byggas närmare mark än ca 10 cm. Staketens spjälor kan vara stående, liggande eller snedställda och vara figursågade. Det är lämpligt att spjälorna inte sätts för glest, vilket ger ett slarvigt intryck, ca 5-10 cm mellan staketdelar är lämpligt. Avslutning uppåt kan göras både öppet och med överliggare. För att undvika skador på staketet vid gräsklippning/trimning utanför staketet ska det finnas ett avstånd mellan staketet och marken. Skador på staket/uteplatskonstruktion vid gräsklippning eller annan fastighetsskötsel ersätts inte. Mellan marknivå och lägenhetens golvnivå får skilja max 50 cm. För att göra uteplatsen mera tillgänglig, särskilt för människor som är rörelsehämmade, kan byggande av en altan vara öka tillgängligheten.  Den som har kulvertbrunn eller annan motsvarande fast installation på sin uteplats måste bygga däcket så att åtkomst för tillsyn, underhåll och reparationer enkelt kan ske.

 

Sten- och plattläggning

Sten- och plattläggning kan normalt göras på valfritt sätt och med valfri yta inom måttet för respektive uteplats. Sten- och plattläggning ska utföras så att vattenavrinning sker från fasad. Vattenansamlingar mot sockeln kan ge upphov till vattenskador. Uteplatsen får inte asfalteras, betonggjutas eller motsvarande. En del har en grind från uteplatsen. Läggning av plattor utanför uteplats får inte förekomma. Plattor eller motsvarande utanför uteplatsen medges inte. Singel eller motsvarande är absolut förbjudet att använda eftersom stenarna lätt hamnar ute i gräsmattan och blir projektiler vid gräsklippning och trimning. Varje år byts ett antal fönsterrutor p. g. a detta.

 

Vegetation

Gräs, växter, planteringar får ej planteras på föreningens mark. Växter som klättrar direkt på fasaden får inte förekomma. Spaljé får under inga omständigheter fästas i fasaden. Fristående spaljéer eller spaljéer som förankras i staket eller annan uteplats utrustning får användas. Ett visst avstånd ska finnas mellan spaljé och fasad.

 

Inne på uteplatsen

Uteplatsen är en utemiljö där det medges en ur estetisk synpunkt acceptabel avgränsning mellan den privata och gemensamma ytan. Uteplatsen är inte ett extra rum där total avskildhet kan begäras. Den får inte värmas upp och man kan inte kräva fullständig täthet mot fukt. Den inredning eller de möbler den boende placerar här måste tåla dessa förhållanden och måste även acceptera insyn.  Uteplatsen får inte användas som upplag eller förråd. Den ska hållas städad. Mindre anordningar för att hålla ordning på utrustningen medges, t ex skåp som är lägre än bröstningen eller prydnadshyllor, däremot inte förråd och liknande. Brandfarlig utrustning eller material/föremål som kan dra till sig skadedjur får inte förvaras på uteplatsen. Egna hushållskomposter är inte tillåtna i området. Det är inte tillåtet att bygga förråd eller på annat sätt bygga in ytor på uteplatsen.

 

Ändring av regler

Styrelsen kan av praktiska skäl, estetiska skäl eller av rättviseskäl behöva ändra eller komplettera dessa regler. Medlem som träffat avtal enligt tidigare regler behöver då inte ändra på konstruktion eller placering. Vid ombyggnad eller förändring ska dock de nya regler som tillkommit iakttas i de delar som förändringen avser. Styrelsen kan fatta beslut om att en uteplats som blivit byggd enligt tidigare regler ska byggas om enligt nya eller förändrade regler. Föreningen ska då bekosta ombyggnaden.

Om ändring önskas av någon regel är det i ett första skede enklast att skriva till styrelsen och begära en ändring och motivera varför ändringen ska ske. Styrelsen kan då besluta om en ändring. Varken styrelsen eller stämman får fatta beslut som strider mot plan- och bygglagen, byggnads-nämndens beslut, miljöbalken, bostadsrättslagen eller föreningens stadgar.

 

Skötsel av uteplats

Föreningen lägger ner mycket energi och pengar på att hålla Bergetområdet snyggt och välskött. Det är därför viktigt att enstaka uteplatser inte motverkar helhetsintrycket. Bostadsrättshavare i respektive lägenhet är skyldig att sköta och under hålla den uteplats man har dispositionsrätt till. Underlåtenhet att sköta och underhålla uteplatsen kan, efter anmodan om rättelse, medföra att dispositionsrätten upphör och uteplatsen rivs/saneras/städas på bostadsrättshavarens bekostnad. Besiktning av uteplatser görs varje år efter den 31 maj. De uteplatser som har någon form av brist meddelas därefter om detta tillsammans med eventuella krav på åtgärdande. Allvarligare brister kan meddelas oaktat tidpunkt under året. Styrelsen har tagit fram vissa kriterier för allmänt underhåll av uteplatskonstruktioner. Dessa kriterier är primärt endast avsedda att användas för att få en likvärdig bedömningsgrund vid besiktning och är i dagsläget inte fastlagda regler.

För de allra flesta uteplatser runt om i området föreligger inga som helst problem med skötsel och underhåll.

 

Anmälan om:

 

byggande/ändring av uteplats 

 

Jag har önskemål om att utföra åtgärd/åtgärder enligt ovan.

 

Lägenhetsnummer: ...........................

 

 

 

Namn:...................................................

 

 

Namnförtydligande:………………………………………………                                                                                                                                            

 Adress:.................................................... Tel:......................................                                                     

 

 

 

 

 

OBS.  En måttsatt skiss på ombyggnaden bifogas denna anmälan.

 

 

 

Jag önskar påbörja ombyggnaden den        /     202........

 

 

 

HSB brf. Berget i Västerhaninge