Välbesökt distrikts- och bosparstämma 2010

Trots en lockande vårsol var helgens distrikts- och bosparstämman välbesökt. Efter avslutande toner från Nacka musikskolas grupp , Saxomatic, hälsade Anita Modin välkommen och lämnade ordet till HSB Stockholms vd Charlotte Axelsson.

 

Charlotte redogjorde för året som gått och berättade att HSB Stockholm ridit ut den värsta krisen och nu satsar på att komma igång med lägenhetsproduktion igen. I år finns det planer för flera byggstarter och målet är att producera cirka 450 nya lägenheter. Förutom byggande ligger fokus på bosparande och förvaltning men också på att låta HSBs kärnvärden och mjuka värderingar genomsyra verksamheten.

Bosparande
Charlotte berättade om HSBs bosparande i samarbete med Swedbank och om arbetet för att hitta nya sparformer som passar bospararna. HSB Stockholms andel av bosparandet ökar och är nu upp i 1 456 000 000 kr. En trend är att det är fler unga som sparar, cirka 60 % av spararna är idag under 34 år.

Det finns också en ökande efterfrågan på fler hyresrätter, säger Charlotte. I dag har HSB Stockholm 3 200 hyresfastigheter som enbart går till bosparare med bosparpoäng och förra året förmedlades 300 lägenheter till bosparare
- Vi kan konstatera att våra bosparare efterfrågar fler hyresrätter och det gör att vi kommer att se över våra bosparregler, säger Charlotte Axelsson,.

Planer för nya boendeformer
Övriga planer inom HSB gäller möjligheten att starta kooperativ hyresrätt. Dessutom finns idéer på ett livsstilsboende, HSB+, som ska ge äldre människor möjlighet att kunna bo kvar i sitt hem både längre och bekvämare.

Kooperation Utan Gränser
HSBs samarbete med Kooperation Utan Gränser fortsätter och ett av flera viktiga biståndsprojekt är produktionen av solcellslampor som ska underlätta livet i utvecklingsländer.

Förvaltning
Charlotte fortsatte med att berätta om omsorg, egna fastigheter och förvaltning-och medlemsavgifter. Den senaste NKi-undersökning visar att förvaltning har fått fler och nöjdare kunder och HSB kommer fortsätta arbetet med att förbättra rådgivningsverksamhet.

Resultatet för 2009
HSB Stockholm har arbetat för stabilitet och resultaten har förbättrats under året med 74 miljoner.

Motioner
De 3 inkomna motionerna presenterades.
• Ett digitalt styrelserum.
• Distriksverksamheten bör ha ett eget utskott.
• Det ska inte vara möjligt att ärva bosparpoäng vid fördelning av hyresrätter.

Klimat och miljö
Efter avslutad frågestund tog Gunnar Söderlund, Stockholms miljöchef vid. Han redogjorde för framtidscenarier och hur biologiska förändringar kommer påverka klimatet i Norden men också hur Stockholms stad arbetar för att klimatanpassa stadsdelar. Malte Sigemalm, HSB Stockholms miljöchef, tog vid och redogjorde för HSB stockholms miljöarbete, HSBs klimatavtal och kommande projektet, Klimattåget.

Distrikts- och bosparstämmorna avslutade dagen. Bildspel från dagen hittar du som bifogade filer längst ner.

Utställarna
I väntan på att stämmorna skulle börja passade många på att besöka mässan, i år på temat klimat och miljö, där ett 40-tal utställare presenterade sina produkter och tjänster.