Ventilation

Våra hus ventileras med hjälp av självdrag, även kallad naturlig ventilation, ett system som är vanligt i hus byggda fram till 1970-talet.

Hur det fungerar

Självdragsventilation bygger på termik, det vill säga att varm luft stiger. Ny kall luft (tilluft) tar sig in genom spaltventilerna i våra fönster och värms sedan upp med hjälp av värmen från radiatorerna. När luften har blivit tillräckligt varm stiger den och tar sig sedan ut genom ventiler med frånluftsfunktion. I våra bostäder är det köksfläkten i köket och backventilen i badrummet som fungerar som bostadens frånluftsventiler. Det tar ungefär 1-2 timmar, beroende på väderlek, för systemet att helt ersätta bostadens luft med ny frisk luft.

Fördelar

Fördelen med självdragsventilation är att systemet är tyst och nästintill underhållsfritt. Ingen el behövs heller för att hålla igång ventilationen vilket gör systemet både kostnadseffektivt och driftsäkert.

Nackdelar

Då självdragsventilation bygger på skillnaden mellan kall uteluft och varm inneluft har systemet nackdelen att det bara fungerar som mest effektivt vid stora temperaturskillnader. Ventilationen är med andra ord bättre på vintern och nästintill obefintlig under de varmaste sommarmånaderna.

Viktigt med bra ventilation

Att ventilationen fungerar är inte bara bra för att undvika dålig lukt och mögelbildning utan även en förutsättning för att vi ska kunna motverka skadliga mängder av både naturligt förekommande radon och radon från byggmaterial. Senaste radonmätningen i våra bostäder gjordes 2021 och visade på godkända nivåer under riktvärdet på samtliga mätplatser. Vill du veta vilka värden som uppmätts i din bostad kan du ta kontakt med styrelsen.

Hur du bibehåller god ventilation i bostaden

• Rengör spaltventiler och backventilen regelbundet.
• Håll dörren in till badrummet öppen när badrummet inte används.
• Öppna vädringsfönsret i köket när du lagar mat.
• Vädra effektivt genom korsdrag under korta stunder.

Det här får du absolut inte göra med ventilationen

• Ändra, justera, bygga bort eller byta ventilationsdon.
• Installera köksfläkt med kallrasskydd.
• Sätta in luftfilter eller på andra sätt hindra att spaltventiler och backventilen får verka fritt.

Obligatorisk ventilationskontroll

Obligatorisk ventilationskontroll (OVK) regleras i plan- och bygglagstiftningen (PBL) och ska göras vart 6:e år i flerbostadshus med självdrag. Som bostadsrättsinnehavare är du är skyldig att lämna tillträde vid kontroll, injustering och rengöring av kanalsystemen.