Från A - Ö

Här har föreningen samlat information som vi hoppas du har nytta och glädje av. I övrigt står styrelsen till tjänst om du har några frågor !! Informationen kommer att uppdateras vid behov.

ANDRAHANDSUTHYRNING
Andrahandsuthyrning får ske med mycket goda skäl och beviljas för ett år i taget. Ansökan om uthyrning i andra hand görs i god tid skriftligt till styrelsen, som också svarar skriftligt. Föreningen tillåter inte uthyrning till juridisk person.

ANSLAGSTAVLOR I PORTEN
I anslagstavlan i porten sitter information om fastighetsskötsel samt jourtelefon. Där sätter även styrelsen upp tillfälliga meddelanden.

BALKONGER
Du får lägga klinkers på balkonggolvet men styrelsen vill se ett prov på plattorna innan du börjar. Tänk på att det skall vara plattor för utomhusbruk.

Det är inte tillåtet att skruva upp något i ytterväggarna. Det finns inte heller något att fästa i under putsen.

Balkonginglasning får endast ske efter godkännande av styrelsen och med den lösning som redan använts. Markiser kräver bygglov och styrelsen tillstånd.

BARNVAGNAR
Du som har barnvagn, pulka eller barncykel i trapphuset måste tänka på att den inte står i vägen vid ev akutsituation. Du får också städa själv eftersom städaren inte kommer fram.

Grundregeln är att ingenting som står i vägen får stå i trapphuset och endast barnvagnsställningen (utan insats) får stå under trappan. Om det inte går att lösa genom samförstånd tas allting in.

BREDBAND
Föreningen har tecknat avtal med Bredbandsbolaget och anslutit samtliga lägenheter.

CYKLAR
Cyklar kan tills vidare ställas in i det yttre förrådet i B-huset. De skall vara försedda med en tydlig namnskylt och tillhöra någon boende i föreningen. Inga motorfordon får stå där.

FELANMÄLAN
Om det uppstår akut problem i din lägenhet har du möjlighet att kontakta Dygnet Fastighetsjour AB för felanmälan. Information om telefonnummer finns på anslagstavlan. Är det inte ett akut problem kontaktar du styrelsen.

FINNS INTE
Det finns varken garage, hissar, källare, vind eller tvättstuga. Mangel finns dock i hobbylokalen (pingisrummet).

FÖRENINGSSTÄMMA/ÅRSSTÄMMA
Ordinarie föreningsstämma skall hållas före februari månads utgång.

FÖRVALTNING
Föreningen har avtal med HSB Stockholm om ekonomisk förvaltning och med Dygnet Fastighetsjour AB för fastighetsskötsel.

GEMENSAMHETSUTRYMMEN
I bottenplanet på B-huset finns gemensamma lokaler. Ett yttre rum fungerar som förråd för föreningens lösa inventarier, t ex parksoffor. Där finns en arbetsbänk för enklare reparationer och snickeriarbeten. Se även CYKLAR, s 2.

I det inre rummet, hobbylokalen, finns pingisbord, enkla stolar, mangel, lakanssträckare och ett arbetsbord. Styrelsen sammanträder där och datum för styrelsemöten finns på tavlan på dörren. I övrigt sker nyttjandet av lokalen utan bokning tills vidare.

GLÖGGFEST
En söndag i december samlas vi i lusthuset och dricker glögg.

GRANNSAMVERKAN MOT BROTT
Föreningen medverkar i Grannsamverkan mot brott där målet är att minska brottsligheten och öka tryggheten. Kontaktperson är William Mannerfelt, lgh 2.

GRILLAR
Föreningen har en klotgrill som lånas ut. Du lämnar tillbaka den i rengjort skick. Du bör inte grilla i Lusthuset pga brandfaran.

HEMFÖRSÄKRING
Du bör ha bostadsrättstillägg till din hemförsäkring.

HSB
Du måste vara medlem i HSB för att bli medlem i föreningen.

HUSDJUR
Får finnas men vi som bor här rastar dem inte på gården.

HÖST- OCH VÅRSTÄDNING
Varje höst och vår har vi gemensam städning av tomten. Vi avslutar med korvgrillning.

INRE FOND
Styrelsen beslutar att inte göra avsättning till inre fonden.

KABEL-TV
Telia är leverantör av kabel-TV.

KREDITUPPLYSNING
Se ÖVERLÅTELSE AV LÄGENHET, s 8.

LUSTHUSET
Föreningens lusthus lär vara ritat av Ragnar Östberg. Regler för användningen finns inte ännu, men du bör inte grilla inne i lusthuset. Det finns inte heller några konkreta upprustningsplaner.

LÄGENHETSPÄRM
I varje lägenhet skall det finnas en pärm som innehåller information om bl a lägenhetens skötsel och underhåll.

Det är av stor vikt att du läser igenom denna pärm samt håller den aktuell.

LÄGENHETSSKÖTSEL
I princip underhåller du din lägenhet själv. Det finns en broschyr i pärmen som heter Vem underhåller vad i bostadsrättslägenheten. Styrelsen har beslutat att den gäller för ursprungliga fasta installationer. Den som bytt ut ursprungliga installationer mot annat fabrikat eller gjort större ombyggnader i sin lägenhet får själv bekosta reparationer och underhåll av den nya utrustningen. OBS! Vitvaror är inte fasta installationer.

Normalt underhåll av t ex vattenlås i diskbänk och handfat som beror på hårstrån och tvållagringar bekostas av lägenhetsinnehavaren. Likaså om den boende själv förorsakat stopp i toaletten.

LÄGENHETSDÖRR
Föreningen ombesörjer namnändring på samtliga platser. Säg till någon i styrelsen som förmedlar till fastighetsskötaren. Du får ha krans eller liknande på dörren och uppmaning att slippa reklam på postlådan men inte vilka dekaler som helst. Hör med styrelsen.

MANGEL
Det finns en mangel i det inre gemensamhetsrummet i B-huset. Du måste ha AVL-nyckeln (den som går till elmätarskåpet) för att starta mangeln. Du städar efter dig själv och du kan inte mangla när styrelsen använder rummet.

MARSCHALLER
Om du ställer marschaller framför porten tar du bort dem när de är slut. Ställ dem helst på gruset.

MATTPISKNING
Du får vädra men inte piska mattor på balkongen.

MEDLEMSINFORMATION
Den här informationen delas ut till nya medlemmar och finns även på föreningens hemsida. Den kommer då att uppdateras vid behov. Vi har inget regelbundet informationsblad utan du får information när det finns något att informera om.

MILJÖFARLIGT AVFALL
Tar du hand om själv.

MOTIONER
Ett bra sätt att använda medinflytandet i föreningen är att motionera till årsstämman. Motionen lämnas skriftligt till styrelsen i god tid före stämman och senast före oktober månads utgång. Regler för föreningsstämma och motionstid framgår av föreningens stadgar.

MÅNADSAVGIFTEN
Avgiften aviseras per post varje kvartal. Avgiften skall ha kommit föreningen till del senast sista vardagen före ny månad (se stadgarna). Styrelsen är mycket restriktiv mot restantier och har fattat ett principbeslut för hanteringen som finns i medlemmarnas version av Arbetsordning för styrelsen.

NYCKLAR
Det är bara du som har nycklar till din lägenhet och dessa beställs hos Västberga Lås på egen bekostnad. Vid behov av extra nyckel måste Du kontakta styrelsen som har behörighet att beställa dem.

Du har också fått en AVL-nyckel som går till elskåpet i farstun och till mangeln. Om den förkommer får du själv bekosta en ny.

Det skall vara två nycklar till elskåpet på parkeringen. De lämnas till styrelsen när du säger upp din p-plats. Saknas någon nyckel får du bekosta en ny.

OHYRA
Om du hittar ohyra i eller omkring lägenheten måste du säga till styrelsen. Du bör ha skydd för ohyra inomhus i din hemförsäkring.

OMBYGGNADER
Du får renovera din lägenhet men vid större ombyggnader som påverkar bärande konstruktioner, el, vatten, värme och ventilation kan krävas bygglov eller bygganmälan. Då måste du också rådgöra med styrelsen som skall ge tillstånd.

ORDNINGSREGLER
Inga andra ordningsregler finns än de som framgår av föreningens stadgar och denna styrelseinformation om vad som gäller i föreningen.

PANTSÄTTNING
Alla papper angående pantsättning skickas till HSB Stockholm som sköter föreningens ekonomiska förvaltning.

PARKERING
Föreningen har 8 parkeringsplatser. För närvarande är samtliga uthyrda, men det går att ställa sig i kö genom att anmäla dig hos styrelsen. Du får inte parkera på gården annat än för i- och urlastning. Det finns inte någon gästparkering på gården.

Det är möjligt att hyra bilplats av Essinge Konferens Center/Lärarnas Hus. Kontakta: Sören Löfgren, tel 08-737 65 00.

OBS! P-platsen städas och skottas av hyresgästen själv (ingår ej i hyran) och vid avflyttning sägs platsen upp skriftligt. Man kan inte behålla p-platsen efter avflyttning från sin bostadsrätt.

PINGISBORD
Föreningen har ett bordtennisbord i det inre gemensamhetsrummet i B-huset. Det är till för alla men du får ha egen boll och egen racket. Du lämnar rummet som du själv vill finna det och du kan inte spela när styrelsen använder rummet.

PORTAR OCH TRAPPHUS
Portarna ändrar sig med vädret. Kontrollera att porten stängs ordentligt när du går ut och in. Om portstängaren behöver justeras meddelar du styrelsen.

Om du har egen dörrmatta får du själv städa på och under den. Städaren flyttar inte heller på blommor eller annat privat. Se även BARNVAGNAR, s 2.

Inga cyklar och inga bildäck får förvaras i trapphusen.

Om du har sönder ett lampglas, anmäler du det till någon i styrelsen och får sedan en faktura. Vid ut- och inflyttning kan det vara klokt att ta ner glasen.

I varje port står det en snöskyffel (vintertid) och en piassavakvast som kan användas vid behov.

PORTKOD
Byts när någon tycker att det är dags.

RETURPAPPERSINSAMLING
Se SOPHANTERINGEN!

RÄKENSKAPSÅRET
Föreningens räkenskapsår är 1 september 31 augusti.

SOPHANTERINGEN
Vi har hämtning av hushållssopor en gång/vecka, returpapper varannan vecka och returglas efter budning.
Vi har ingen hämtning av grovsopor. Du kan inte lägga grovsopor i hushållssoporna, då debiteras föreningen för det. Du kan inte heller ställa grovsopor i soprummet för ingen tar bort dem. Du får själv beställa och bekosta hämtning eller köra bort dina grovsopor.

Returpapper är tidningar och mindre emballage. Kartonger måste tas sönder och vikas ihop så de går ner i papperskärlen. Cellplastemballage är inte returpapper.

Det finns en glasbehållare för ofärgat glas och två för färgat. Glas skall inte ställas vid sidan av behållarna för ingen lägger ner dem. Om glaset är dåligt färgsorterat går allt som färgat glas, om det är annat med i behållarna, påsar, papper, går glaset som grovsopor och det blir dyrare för föreningen. Hämtning sker efter budning (fastighetsskötaren).

Glödlampor läggs i särskild behållare och energisparlampor/lysrör i en annan. Inget EEA (elektriskt eller elektroniskt avfall) bland hushållssoporna!

TILLTRÄDE TILL LÄGENHET
Föreningens rätt till tillträde regleras i stadgarna. Om du är borta länge är det önskvärt att du meddelar någon i föreningen var och hur du kan nås, t ex i händelse av skada.

VÄGEN IN TILL VÅRA HUS OCH GÅRDEN
Det är i princip inte tillåtet med biltrafik och att parkera på vägen in till våra hus och på gården. Du kan köra in för i- och avlastning under kortare tid. Du kan också nyttja taxi med framkörning till porten. När du flyttar ut- eller in, kontrollera att sophämtningen kommer fram och att flyttbilen står på grusgången. Se också till att räddningstjänsten alltid kan komma fram om så behövs. Bollspel i form av landhockey, fotboll och tennis är inte tillåtet på vägen, gården eller parkeringsplatsen.

TRÄDGÅRDEN
Vår trädgård planerades och gjordes i ordning i anslutning till att husen uppfördes 1998/1999. De hårdgjorda ytorna, dräneringsbrunnen vid trappan mellan A- och B-huse, men också gräsytorna, är känsliga för biltrafik och idrottsliga utövningar. Vi måste därför gemensamt vara rädda om vår yttre miljö. Bollspel i form av landhockey, fotboll och tennis är därför förbjudet på våra gräsytor.

Planteringarna innehåller endast buskar. Om du vill ha blommor är det tillåtet att plantera egna sommarblommor som du själv sköter, men det är absolut inte tillåtet att ta bort något som tillhör föreningen. Du får inte heller klippa buskar, röja sly eller ta ner träd/grenar på träd.

Du får gärna hjälpa till att rensa ogräs, kratta, skyffla gångar och annat trädgårdsarbete.

VÄRME/VARMVATTEN/VENTILATION
Varje lägenhet har egen uppvärmning och egen ventilation. Pannans skötsel är mycket viktig och filtret i pannan bör rengöras regelbundet. Instruktion finns i pannan samt i lägenhetspärmen. Det åligger bostadsrättsinnehavaren att rengöra filtret regelbundet. Pannan skall också luftas regelbundet för att fungera tillfredsställande.

Föreningen bekostar tills vidare en omgång radiatorfilter/år. Dessa delas ut på hösten. Övriga byten står bostadsrättsinnehavaren för själv. Skumgummifiltren i radiatorerna kan och bör tvättas regelbundet.

Om du får en vattenskada tar du kontakt med fastighetsskötaren via felanmälan (akut händelse), med någon i styrelsen samt med ditt försäkringsbolag. Detsamma gäller om grannen orsakar vattenskada.

ÖVERLÅTELSE AV LÄGENHET
Föreningen tar kreditupplysning på köparen innan medlemskap i föreningen beviljas. Föreningen står för närvarande för kostnaden.

Styrelsen måste få överlåtelsehandlingar och ansökan om utträde/inträde i föreningen i god tid före ordinarie styrelsemöte. Du kan inte kräva extra möte eller annan handläggning än styrelsemöte.

Juridisk person godkänns inte för medlemskap i föreningen.