Inglasning av balkonger

17 februari 2013

Vi i föreningen satsar många miljoner på att bygga om, renovera, isolera och färga om våra hus. Ett av målen är att det ska bli vackert och enhetligt. Och då är förstås balkongerna ett eget kapitel. Det är väl självklart att ingen får måla om inne på sin balkong. Det har skett tidigare, men nu är det ännu viktigare att man inte gör fasadändringar utan lov – väggar, golv och tak på balkongen är föreningens gemensamma egendom, och därför måste föreningen godkänna sådana ändringar.

Entreprenören STARK har tagit fram ett förslag till inglasning av balkongerna från företaget JTM. Alla med balkong har möjlighet att teckna sig för en sådan lösning. Den lösningen uppfyller de utseendekrav vi har – det ska vara glasrutor utan metall- eller andra typer av ramar. Den uppfyller också alla typer av krav på säkerhet.

Du kan förstås själv teckna avtal med en annan leverantör av inglasning, men då finns det några saker du måste ta hänsyn till.

  • Inglasningarna ska ha ett enhetligt utseende. Glasluckorna ska vara ramlösa
  • De ska vara försedda med säkerhetsbeslag eller spärranordning.
  • De ska förstås uppfylla brandkrav som finns. Inglasning och räcken måste tätas mot brand, som annars kan sprida sig till grannens balkong.
  • Säkerhetskrav som krav på glastyp, glastjocklek, falsdjup etc. så att inglasningen uppfyller personsäkerhetskrav och tål kraftig vind.

Alla inglasningar kommer att besiktigas inom projektets ram för att styrelsen ska kunna vara säker på att kraven i byggreglerna är uppfyllda. Om kraven inte uppfylls måste du som enskild se till att felen rättas till. Det kan i värsta fall leda till att du som enskild medlem tvingas byta ut hela inglasningen!

Du bör därför, innan avtal tecknas med någon annan entreprenör än STARK/JTM höra dig för hos styrelsen, hur de ser på ditt förslag.

Det finns en organisation som heter Svenska Balkongföreningen. För att bli medlem där, måste leverantören uppfylla alla tänkbara säkerhetskrav. I dagsläget finns 14 leverantörer som medlemmar där. Styrelsens utgångspunkt är att vi inte kommer att acceptera inglasningar från några andra leverantörer än balkongföreningens medlemmar). Kolla alltså på www.bf.nu innan du beställer.

Tom Ekman
ordförande