Praktisk info

Här nedan hittar du den mesta informationen som berör din bostadsrättsförening. Den är uppdelad enligt följande rubriker:

  • Teknik och el
  • Allmänna utrymmen / trädgård
  • Sopor och återvinning
  • Säkerhet och trygghet
  • Övrigt

 

TEKNIK OCH EL

 

Bredband

Föreningen har avtal med Stockholms Stadsnät ochett abonnemang om 1000/1000 Mbit/s ingår i avgiften till varje lägenhet. Varje lägenhet är utrustad med en router (Tjänstedelare EG400) den tillhör lägenheten. I abonnemanget ingår även bredbands telefoni "Lilla abonnemanget"  kontakta Kundtjänst 08-501 220 10 om det är av intresse. 

Det är även möjligt att få bredband via Comhems uttag men det inkluderas inte i avgiften.

Uttagen för fiber sitter oftast i nära anslutning till ytterdörren. Några lägenheter har låtit dra in uttagen längre in i lägenheten.

Kabel-tv

Föreningen har avtal med Comhem för leverans av basutbud i fastighetsnätet för kabel-TV och det ingår i månadsavgiften. Anslutning görs med vanlig antennkabel och uttagen sitter normalt i vardagsrummet. Digitaltv går att beställa både via Comhem och Stockholms Stadsnäts samarbetspartners Sappa och Allente. 

IMD-el

Föreningen tillämpar imd-el vilket innebär att medlemmarna inte behöver teckna vare sig fasta eller rörliga el-avtal. Föreningen handlar gemensamt in elen från en leverantör vilken sedan distribueras till medlemmarna. Kostnaderna för medlemmarnas individuella elförbrukning kommer därefter som ett tillägg på avgiftsavierna kvartalsvis. Eftersom vi köper in el åt 60 lägenheter samtidigt har vi ett bättre förhandlingsläge och får därmed lägre priser än om alla medlemmar skulle ha tecknat enskilda avtal. Från maj 2019 är det Kungälv Energi som är vår el-leverantör.

Elmätare

Huvudsäkringar och din elmätare är placerade i skåpen med två dörrar i trapphuset på din våning. För lägenheterna på bottenplanen är de placerade i elcentralen. Nyckel till skåpen är utdelade till samtliga lägenheter på plan 1-4.

 

ALLMÄNNA UTRYMMEN

 

Tvättstugor

Varje hus har en minitvättstuga med en tvättmaskin och en torktumlare avsedda för de boende i respektive hus. Den större tvättstugan i hus 40 är till för alla boende. I denna finns två maskiner, varav en klarar 13 kg tvätt (lämplig också för grovtvätt) samt torkskåp och tumlare. I 40 finns också ett gemensamt mangel- och strykrum.
Tvättstugorna bokas genom att man skriver upp sig på en lista i anslutning till respektive tvättstuga. Alla veckodagar är tillgängliga för att tvätta. I korta drag gäller att du bara får boka ett tvättpass åt gången och att du ska städa efter avslutat pass, dvs. torka bort tvättmedelsrester från tvättmaskinerna, rengöra torktumlarens luddfilter samt rengöra golv i tvättstuga och torkskåp. Vi hjälps åt att tömma hinken för "torktumlarludd" och tar med tvättmedelspaket och flaskor därifrån. Mer utförliga regler finns anslaget vid bokningslistan i respektive tvättstuga. 

Grill

Grillen på tomten mellan hus 36 och 38 är tillgänglig för alla Gläntans medlemmar. Om du vill använda grillen behöver du boka den genom att skriva upp dig på en lista som hänger utanför hobbyrummet i hus 40. Inne i hobbyrummet finns sedan galler och grillredskap till grillen. Lämna grillen, gallret och redskapen i samma skick som du själv önskar finna dem.

Hobbyrum och Bibliotek

Vid tvättstugan i port 40 finns ett hobbyrum där det finns en snickarbänk, slipmaskin och en del verktyg. Nyckeln till tvättstugorna går även till detta rum. Man kan boka upp till sju dagar per tillfälle på bokningslista utanför.
Vid tvättstugan i mangelrummet i port 40 finns även ett litet bibliotek där föreningens medlemmar har bidragit med böcker. Du får gärna ta de böcker du vill ha, återlämning är inte nödvändig p.g.a. utrymmesbrist.

Sportrum

Vid tvättstugan i port 40 finns ett sportrum där det finns träningsutrustning. Kom överens med övriga medlemmar om nyttjandetid. Lämna rummet i samma skick som du fann det i. Städutrustning finns i tvättstugan. 

Toalett hus 40

Utanför stora tvättstugan i hus 40 finns en liten toalett. Samma regler gäller där som i tvättstugan, d.v.s. att man själv håller rent efter sig och lämnar den i städat skick. OBS! Den som låter hantverkare använda toaletten medan man renoverar sin lägenhet ansvarar för att toaletten hålls i städat skick.

Förråd

Två vindsförråd och ett källarförråd hör till varje lägenhet, de är märkta med ditt lägenhetsnummer (ex: 4-5 vilket då betyder plan 4 lgh.5). Till ettan i hus 38 hör det endast ett vindsförråd. Information om eventuellt ledigt extraförråd och kö till förråd hittar du i Mitt HSB - Min Bostad - Mina köer.

Barnvagnsrum och trapphus

Innaför porten i varje hus finns ett barnvagnsrum. Av brandskydds- och utrymningsskäl får du inte ställa barnvagnar eller andra saker i entrén eller utanför din lägenhetsdörr.
För att trappstädningen skall kunna bli ordentligt utförd, får du heller inte ha en dörrmatta ute i trapphuset.

Cykelrum

Det finns ett cykelrum i varje hus. 

Odingslotter

Det finns 5 odlingslotter av typ pallkrage för närvarande, men möjlighet för max 6 odlingslotter. Principen först till kvarn tillämpas, kontakta styrelsen vid intresse. Ytterligare information samt regelverk finns under rubriken ordningsregler.

 

SOPOR OCH ÅTERVINNING

 

Hushållssopor

Hushållssopor slänger du i sopskåpen utanför ditt hus. De sorteras upp i brännbart matavfall (läggs i de bruna plastkärlen) samt i övriga hushållssopor (läggs i de större sopskåpen). Speciella papperspåsar för matavfallet finns att hämta i de små tvättstugorna i varje hus. Du får aldrig ställa sopor utanför sophuset eller i trapphuset.

Fett i avloppet

Fett och matrester ska aldrig spolas ner i avloppet då det kan klumpa sig och fastna i vinklar och hörn och täppa till flödet. Det kan bli dyrt både för föreningen och för dig personligen, om stoppet är inom lägenhetens ansvar. 
Tänk på:
- Undvik i första hand att spola ner matrester i avfallet/diskhon. Släng i matavfallspåsen!
- Torka ur fett från stekpannor med hushållspapper och släng i matavfallspåsen.
- Torka gärna även bort fett och övriga rester från smörknivar, bestick, tallrikar m.m. innan du diskar eller ställer in i diskmaskinen.
- Samla olja och fett i en burk alternativt en pet flaska som slängs i hushållssoporna

TIPS vid stopp i avloppet!
#1

Häll ca 1 dl YES diskmedel i avloppet, häll sedan på hett vatten 1-2 liter i taget av totalt ca 15 liter. Häll inte i vattnet för snabbt låt det gå nån minut mellan varven, efter ca 6-7 liter vatten, fyll på med ytterligare1 dl diskmedel fortsätt sedan med resten av vattnet
#2
Fyll hela diskhon med varmt vatten och lägg i en maskindiskmedels tablett, låt tabletten lösa upp sig, lyft på silen en aning så att vattnet kan rinna ut mycket långsamt.

https://www.solna.se/om-solna-stad/alla-nyheter/arkiv/2020-03-16-sa-minskar-vi-fett-i-avloppet

Källsortering

Vid bilparkeringen nedanför port 40 finns din närmaste återvinningsstation. Där finns kärl för källsortering av glas, plast, metall, kartong, tidningspapper och batterier.

Grovsopor

Vi har inget separat utrymme för grovsopor utan dessa måste du själv frakta till en återvinningscentral. Detsamma gäller för uttjänta vitvaror som exempelvis kylskåp, frys, diskmaskin och tvättmaskin. Närmaste återvinningscentral är Kvarnkullen, Gamla Enköpingsvägen 129. De har öppet mån-ons kl.12-20 samt lör-sön kl. 9-15. En gång per år, i samband med Gläntans vårstäddag, hyr föreningen en container där du kan slänga dina grovsopor. Du får aldrig ställa grovsopor i allmänna utrymmen.

Elektronikavfall inklusive lysrör och lampor

Du vet säkert att sedan den 1 juli 2001 är det lag på att allt el- och elektronikavfall ska tas om hand – skilt från övrigt avfall. Du ansvarar själv för att elavfallet transporteras till återvinningscentralen, t.ex. till Kvarnkullen. I källarkorridoren i port 40 finns ett utrymme bredvid dörren in till entrén där du kan lämna uttjänta lysrör och glödlampor. Vid Gläntans vårstäddag brukar vi hjälpas åt med att frakta bort mindre mängder elskrot och farligt avfall, företrädesvis åt de medlemmar som saknar tillgång till bil. Var och en ansvarar själv för att farligt avfall, såsom exempelvis kemikalier, färgrester, uttjänta bilbatterier, bildäck m.m. fraktas till lämplig miljöstation.

 

SÄKERHET OCH TRYGGHET

 

Säkerhetsdörrar

Att ha säkerhetsdörr är frivilligt men något vi rekommenderar. Om du har en ytterdörr i original från 50-talet och vill byta den till en säkerhetsdörr är det dock viktigt att den nya dörren inte avviker i utseende mot de andra säkerhetsdörrarna i trapphusen. Kontakta styrelsen på styrelseglantan@gmail.com om du är osäker.  

Brandvarnare och översvämningsskydd

För din och dina grannars säkerhet ska varje lägenhet ha två fungerande brandvarnare enligt gällande lagstiftning. Fastighetsägaren svarar för att det finns en brandvarnare i lägenheten och bostadsrättsinnehavaren ansvarar för kontroll och underhåll av den. 
Du måste också placera ett översvämningsskydd under din diskmaskin. Om du är osäker på var du ska placera en brandvarnare/ översvämningsskydd, inte har någon eller inte vet var du kan köpa en, så vänder du dig till styrelsen.

Brandskydd

Utöver kravet på att ha brandvarnare hemma kan det även vara bra att då och då läs på om föreningens brandinformation: https://www.hsb.se/stockholm/brf/glantan/medlemsinformation/brandinformation/

Hemförsäkring

Läs igenom Gläntans stadgar så får du en bra uppfattning om ditt ansvar för lägenhetsunderhållet. I och med att bostadsrättsinnehavaren har ett stort eget underhållsansvar, så är det mycket viktigt att du har en hemförsäkring med bostadsrättstillägg

Inbrott och stöld

Läs gärna på om polisens information för hur man aktivt jobbar för att minska risken för inbrott och stölder: https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/stold-och-inbrott/bostadsinbrott/

 

ÖVRIGT

 

Styrelse och årsmöte

Gläntan har en styrelse till vilken du alltid kan vända dig om du har några frågor. Nuvarande uppsättning med kontaktuppgifter hittar du här: https://www.hsb.se/stockholm/brf/glantan/om-foreningen/styrelsen/ 
Gläntan har normalt årsstämma i maj varje år. Kallelse och information skickas ut och sätts upp i trapphus minst två veckor innan.

Vad du kan hjälpa till med i föreningen

Gläntan anlitar olika företag för t.ex. fastighetsskötsel, markskötsel och städning. Men det finns sysslor, som vi istället har valt att utföra själva. Städning av vind, källare och tvättstuga är en gemensam angelägenhet. Vid föreningens städdagar hjälps vi åt med enklare underhållsarbeten, t.ex. att olja in våra sophus, kratta av grus och löv, städa i trädgården och i allmänna utrymmen. Det förekommer även att vi tillsammans utför enklare målningsarbeten.

GDPR

Brf Gläntan har sedan i maj 2018 en GDPR-policy för hantering av medlemmarnas personuppgifter. Policyn går att ladda ner och läsa i länken här nedan. Observera att den kan komma att uppdateras efterhand.

Innerdörrar

Lägenhetens innerdörrar i original tillhör lägenheten och föreningen. De dörrar som inte används i lägenheten skall förvaras i eget vinds/källarförråd.