Om Föreningen

Styrelsen 2019-2020:

Ordförande: Robert Engman, robert.engman@fazer.com

Sekreterare: VIking Alexnder Schumacher, viking.a.schumacher@gmail.com

Ekonomiansvarig: Malkus Jäger, malkus.jager@gmail.com

Styrelseledamot: Natasha Ringblom, natasha.ringblom@slav.su.se

Styrelseledamot: Patrick Rydén, patrickryden@hotmail.com

Styrelseledamot: Adam Lind, adam.architecture@gmail.com

Suppleant: Emil Stenberg, mrestenberg@gmail.com

Fastighetsskötsel
Vi anlitar HSB Fastighetsservice för att ta hand om om vår fastighet. Om du har en felanmälan ska denna anmälas på https://felanmalan.hsb.se/

Fastigheten
Fastigheten, som troligtvis ritats av C Cederström, byggdes under åren 1906-1909 av G Lindahl & F Ahlberg som byggherrar. Ursprungligen var lägenheterna i storlekarna mellan 1 till 3 rum och kök. Huset köptes av HSB under senare hälften av 1970-talet och totalrenoverades . Därefter såldes huset till den av HSB bildade bostadsrättsföreningen Glaset, som fram till dess inte ägt någon fastighet.

Medlem i HSB
Bostadsrättsföreningen Glaset, Brf Glaset, bildades den 13 augusti 1971 av HSB och registrerades den 25 augusti samma år. Föreningen äger och förvaltar fastigheten Fatbursbrunnen nr 1 med gatuadresserna Högbergsgatan 66 A, B och C.

Vår bostadsrättsförening är ansluten till HSB Stockholm. Detta innebär att vi enskilda medlemmar också är medlemmar i HSB. Med medlemskapet följer olika förmåner som du kan ta del av. Närmare detaljer om dessa förmåner får du av HSB Stockholm.

Antal lägenheter
Det finns 24 lägenheter. 2 ettor, 7 tvåor och 10 treor. 5 fyror. Utöver detta finns 6 hyreslokaler varav 3 är mindre förråd. Marken ägs av föreningen.

Förråd
Alla lägenheter disponerar varsitt vindsförråd.

Hiss
Hiss finns med plats för tre personer i huset 66 C. Vid fel på hissen kontakta styrelsen. 

Hyreslokaler
Inom fastigheten finns tre hyreslokaler.

Gemensamma utrymmen
Det finns en tvättstuga med två tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare och mangel. Därtill finns det bastu, pingisrum, snickarbod, cykelrum, barnvagnsrum och soprum med källsortering.

Tvättstugan
Du kan boka tid i den bokningsalmanacka som finns i anslutning tvättstugan. Ett pass är på fyra timmar och som praxis är nu kan du boka två pass som följer på varandra. Vidare innebär din bokning att du har tvättstugan under den bokade tiden. Du behöver till exempel inte komma när passet startar utan det går bra att komma när det passar dig. Efter användande ska du naturligtvis lämna tvättstugan i rent skick samt tagit bort dammludd från filtret i torktumlaren och filtret till torkskåpet.

Utemiljö
Föreningen har en större innergård med en grupp utemöbler och lekplats samt en mindre gård med cykelställ.

Värme, vatten och el
Fastigheten värms med fjärrvärme vilket är en miljövänlig och ekonomisk uppvärmningsform som ingår i avgiften. Även kallt och varmt vatten ingår i avgiften. Elmätarna är fjärravlästa.

TV och bredband
Kabeltv från ComHem AB ingår i avgiften till föreningen. Vilka kanaler som ingår bestäms av Comhem och eventuella tillägg till grundutbudet står du själv för. ComHem tar du kontakt med på telefon 0775-17 17 20. Det går även att få bredband, ADSL, genom TV-taget, information om denna tjänst har Comhem.

Bredbandsuttag finns i varje lägenhet och det är B2 Bredband AB (Bredbandsbolaget) som står för driften enligt ett avtal mellan föreningen och Bredbandsbolaget. Från sommaren 2010 så är abonnemang för bredband och ip-telefoni inkluderat i din avgift till föreningen, vilket innebär att du ska ha bredband i din lägenhet samt möjlighet att koppla in en ip-telefon.

Upplåtelse av lägenheten i andra hand
Rubriken är det formella språket för det som i vardagligt tal kallas för andrahandsuthyrning. Önskar du/ni upplåta hela eller del(ar) av lägenheten ska tillstånd för detta sökas hos styrelsen. Detta gäller också om man lånar ut lägenheten utan att ta någon hyra. En sådan begäran ska lämnas till ordföranden, det vill säga undertecknad. Att upplåta hela eller del(ar) av lägenheten utan tillstånd från styrelsen är ett brott mot föreningens stadgar. Vid en ansökan till styrelsen om att upplåta lägenheten ska skälet till upplåtelsen och tidsperioden finnas i ansökan. En upplåtelse i andra hand ska enligt bostadsrättslagen alltid tidsbegränsas. Lagrummet för upplåtelser i andra hand finns i 7 kap. 8 § och 10-11 §§ bostadsrättslagen.

Vad får du göra med inne i din lägenhet?
Du, eller ni, ska hålla lägenheten i gott skick. Det är i princip fritt fram att göra förändringar inne i lägenheten efter eget tycke. Med ”inne” menas då allt innanför lägenhetens väggar men även tätningslisterna i fönster och ytterdörrar. Till skötseln av din/er lägenhet kan det finnas pengar avsatta i en inre fond. På avgiftsavierna från HSB står det hur mycket pengar det finns på den fond som är kopplad till just din lägenhet. Vill du använda dessa, eller delar, av dessa pengar vänder du dig till HSB Stockholm som hjälper dig. Det ska dock sägas att sedan den 1 juli 2007 har föreningen slutat att spara pengar i den inre fonden, vilket innebär att det belopp som finns i den inre fonden till din lägenhet inte kommer att öka.

Kom ihåg att om du ska göra väsentliga förändringar av lägenheten, ingrepp i bärande delar av huset eller ändringar av ledningar för värme, vatten eller avlopp ska tillstånd sökas från styrelsen. Föreningen har ansvaret för ledningar för avlopp, värme, vatten elektricitet och vatten som går till fler än din lägenhet. Detsamma gäller ventilationskanaler. Det är tillåtet att koppla köksfläkt med utsug till husets ventilationssystem under förutsättning att man kan visa att imkanalen är tät med ett provtryckningsprotokoll utförd av skorstensfejarmästare Lars Sundström AB. 

Vid reparationsarbeten, eller besiktningar, av ventilationskanaler och ledningar för värme, vatten, avlopp och elektricitet kan det hända att någon från föreningen måste komma in i lägenheten och du måste då släppa in dem.