Föreningens historia

Brf Högdalens historia

Brf Högdalens historia börjar den 1 juni 1953 då det första konstituerande sammanträdet hölls i föreningen med alla medlemmar närvarande. På detta möte beslöt man att bilda en bostadsrättsförening och gängse stadgar antogs enhälligt. Först den 17 oktober samma år blev föreningen formellt registrerad.
1954 valdes spårvägsman Kurt Olausson in som vicevärd för föreningens fastigheter. Han hade under flera år varit ordförande i bostadsrättsföreningen Skogvaktarens styrelse. 1956 stod alla fastigheter i vårt område klara. Tre olika entreprenörer ansvarade för byggandet. Entreprenör AB M Faeden hade hand om kvarteret Filmcementet 1 med hus A och B dvs Trollesundsvägen 100-114. Entreprenör Erik L Uhlin arbetade med kvarteret Tonlampan med hus C-F på Trollesundsvägen 137-173. Tillsammans med entreprenör Walter Bauer hade han även hand om kvarteret Magnoskopet hus I-N på Harpsundsvägen 81-129. Walter Bauer byggde även hus G i Magnoskopet men framför allt arbetade han främst med skyddsrummen på både Trollesundsvägen och Harpsundsvägen. Totalt i föreningen finns 12 skyddsrum där det idag är källarförråd. Under detta år (1956) träffades en överenskommelse mellan föreningen och barnavårdsnämnden om att ordna ett barndaghem. Nämnden hade fått ett anslag på 31 000 kr från staden för att bekosta inredningsdetaljer i lokalerna på Harpsundsvägen 109.

1957 bestod föreningen av 711 lägenheter, 151 lokaler och 61 parkeringsplatser. Antalet medlemmar var 686 st. Året därpå byggde man om en lokal till lägenhet och parkeringsplatserna ökade till 94 st försedda med eluttag för motorvärmare. Behovet av parkeringsplatser ökade igen och 1962 hade föreningen kommit upp till 78 garage och 130 parkeringsplatser. Medlemsantalet hade nu ökat til 716 st. 1958 fanns det vid panncentralen tvättautomater för bilar. 1961 byttes de ut till mer moderna sådana med räkneverk vid bilspolplattorna. Tvättmaskinerna drevs från början av gas. Alla kök var utrustade med gasspisar.

Under hela 60-talet hade föreningen en omfattande verksamhet både dagtid och kvällstid. I delar av nuvarande föreningslokalen låg en skola som många av föreningens barn har gått i. Många minns skridskobanan som vintertid anlades på G-gården, Harpsundsvägen 141-165. I lokalen Harpsundsvägen 143 fanns det ett tryckeri som tryckte upp tidningen Dennis.

Föreningen har genom tiderna även haft en omfattande klubbverksamhet. Vävklubben startade på 60-talet och finns än idag. Vidare fanns det en bridgeklubb och en pingpongklubb. Alla dessa tre hade egna lokaler. Ytterligare klubbar som alla höll till i föreningslokalen är Ungdomsklubben Club 93, barnfilmklubben, ABF-klubben och Unga Örnar. I vår förening har det även funnits en Husmödraförening.

1959 invigdes Högdalens centrum.1964 anställdes Inge Söderlund som maskinist i föreningen efter Inge Lilja. Karl Elis Johansson anställdes också som vikarierande gårdskarl. Samma år lades ett förslag fram av dåvarande vicevärden att införliva flera föreningar i vicevärdens ansvar. Föreningarna Brf Stureby, Bandhagen och Magelungen kontaktades. De olika styrelserna hade fortfarande ansvar för verksamheten men HSB Stockholm försåg alla föreningarna med en gemensam vicevärd och ett kontorsbiträde. Vicevärden fick ett kontor i Högdalens centrum med en expedtionstid av 2 timmar varje vardag. Dessutom öppnades en expedition en kväll i veckan i Bandhagen. John Exhed utsågs till den nye vicevärden och tog över förvaltningsarbetet 1965.

1968 förstärktes elnätet i hela föreningen så att gasspisarna kunde bytas ut till elspisar. Idag finns ett 40-tal gasspisar kvar.

1984-1985 installerades sopsugen som fortfarande är igång. Från samtliga fastigheter sugs hushållssoporna i underjordiska rör bort till panncentralen. Sopsugen kommer att användas så länge myndigheterna tillåter det.

1997 genomfördes fasad- och balkongrenoveringen där fasaderna fick ny puts och färg och balkongerna gjordes dubbelt så stora som tidigare, nu med plats för möbler. Under åren 1997-1998 pågick stambytet där samtliga stammar filmades och byttes ut i alla fastigheter. I samband med detta såg man även över elledningar och badrummen kaklades om och försågs med golvvärme.

2004 gick föreningen över till gemensamhetsel med Home Solution. Detta avtal innebar att föreningen står för alla fasta administrations- och driftskostnader medan de enskilda medlemmarna enbart står för den egna förbrukningen av el.

2006 byggdes 10 stycken miljöhus. Tidigare fick alla medlemmar ställa ner kassar med tidningar och grovsopor en gång i veckan i portarna. Fastighetsskötarna hämtade sedan allt och forslade bort för vidare hantering. Då detta dels innebar en brandfara och dels att det periodvis var svårt att komma in i portarna pga av detta, beslöt styrelsen att bygga miljöhusen. Samtliga miljöhus är försedda med ett separat utrymme som i framtiden kommer att kunna användas för hushållssopor men än så länge används sopnedkastet som är kopplat till sopsugen.

2007 installerades de första året-runt-grillarna på gårdarna och har sedan dess satts upp på varenda gård. Bord och bänkar har undan för undan placerats ut i takt med att behovet har ökat.

2009 startades föreningens hemsida som under åren har vidareutvecklats. Hemsidan ses över kontinuerligt och uppdateras löpande.

2012 ändrades stadgarna då stämman antog de nya moderna stadgarna som innebär en tydligare ansvarsbeskrivning mellan vad föreningen respektive den enskilde medlemmen står för.

2013 drogs det stora fönsterrenoveringsprojektet igång där alla fönster uppgraderades till ett 3-glasfönsters funktionsnivå. Alla fönster förutom det stora vardagsrums- och badrumsfönstret försågs med en tjockare glasskiva. Det stora vardagsrumsfönstret byttes ut och gjordes om till ett fast fönster som inte går att öppna. Samtliga badrumsfönster byttes ut helt och försågs med ett aluminiumskal istället för den tidigare träramen. Balkongdörrarna isolerades och samtliga fönsterfoder målades om. Fönsterblecken slipades och målades om. Projektet avslutades under 2016.

Historiska bilder
  • Utsikt från Högdalstoppen.
    Utsikt från Högdalstoppen.
  • Utsikt från Högdalstoppen.
    Utsikt från Högdalstoppen.
  • Utsikt från Högdalstoppen.
    Utsikt från Högdalstoppen.
  • Förberedelser till miljöhusbyggnationen, 2006.
    Förberedelser till miljöhusbyggnationen, 2006.
  • Grunden till miljöhus, byggår 2006.
    Grunden till miljöhus, byggår 2006.