Avfallskvarn och sopsug

Norra Djurgårdsstaden är ett miljöprofilområde. Matavfallskvarnar finns i varje bostad, sopsugarna på gården tar hand om restavfall (hushållsavfall som inte kan malas i kvarnen), plast och tidningar. Miljörum finns för att återvinna glas, metall och kartong.

GROVSOPOR lämnar du på en återvinningsstation eller en pop-up återbruk.
Läs mer på https://www.stockholmvattenochavfall.se/har-lamnar-du-avfall/lamna-avfall-privatperson/har-lamnar-du-avfall/atervinningscentral/

MILJÖFARLIGT AVFALL kan lämnas på Bobergsgatan vid hus 25 eller till mobil miljöstation som kommer 4 ggr/år.
Läs mer här: https://www.stockholmvattenochavfall.se/nds



Avfallskvarn

Det är obligatoriskt att använda avfallskvarn i samtliga bostäder i Norra Djurgårdsstaden.

Går din avfallkvarn sönder  är det du som  bostadsrättsinnhavare som ombesörjer och bekostar reparation alternativt inköp  och installation av ny avfallskvarn. 

Att tänka på när du använder matkvarnen

Använda kallt vatten före, under och efter det att du maler ner matrester

Undvika att lägga ner detta i kvarnen

  • Äggskal - de mals inte ner utan lägger sig i botten på kvarnen

  • Växtdelar med långa fibrer – t ex majsblast, kronärtskocka, rabarberblast och motsvarande. De kan fastna och kvarnen slutar fungera – tills du manuellt tagit bort de trådiga växtdelarna

  •  Segt och rått fiskskinn

  • Deg 

  •  Musselskal

  • Grova köttben

  • Stora mängder fett och senor

  • Fett och oljor - de sätter igen rören och försämrar funktionen.

Ta bort klistermärken och annat som inte är biologiskt

Mer om hur du använder kvarnen, vad du kan mala ner i den och hur du sköter den kan du läsa här.