Trivselregler

Följande regler är utfärdade av Styrelsen, då vi tror att glada grannar är bra grannar. Följande tips och riktlinjer är uppsatta för att vi ska visa varandra hänsyn och bidra till bra grannsämja och ökad trivsamhet.

Alla medlemmar har ett gemensamt ansvar för att vår bostadsrättsförening förblir en trivsam och väl fungerande förening. Förutom stadgarna har föreningen också ett antal ordningsregler vilka är till för att öka trivseln för de boende. Det här bör du veta om föreningens ordningsregler.

Ansvar för ordningen 

Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också trivsel- och ordningsfrågor.

Styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför fastigheten. Det åligger alla som bor eller vistas i fastigheten att följa ordningsreglerna för att upprätthålla ett trivsamt boende. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar!

För vem gäller reglerna

Ordningsreglerna gäller inte bara dig som bostadsrättsinnehavare. Även familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende, föreningens egna hyresgäster, den/de som hyr i andra hand eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten.

Vad händer om reglerna inte följs

Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om du skall få bo kvar. Först måste styrelsen uppmana den som bryter mot reglerna att följa dessa. Om medlemmen eller hyresgästen trots uppmaningen inte följer reglerna kan det bli fråga om uppsägning.

 

Ljudvolym

Att bo i lägenhet betyder att man behöver respektera sin granne. En grundregel är att man aldrig vid någon tid på dygnet får uppträda så man stör sina grannar. Tystnad för nattvila ska råda mellan 22:00 och 07:00.

 Några exempel på saker som bör ske innan kl. 22.00.

  • Dammsuga
  • Tvätta i sin tvättmaskin.
  • Hög volym på TV eller musikanläggning.
  • Flytta möbler.

Observera att borrning, spikning och liknande ska ske på vardagar mellan kl. 07.00 – 19.00 eller helger mellan kl. 09.00 – 19.00.

Kontakta i första hand dina grannar om du blir störd. Om det inte hjälper och störningarna återkommer – kontakta störningsjouren på 08-1245 18 99 som sedan agerar.

Ska du anhålla en fest, göra renoveringar eller liknande är det jättebra att kontakta dina närmsta grannar och sätta upp en lapp på anslagstavlan i trapphuset innan, för att på så sätt minska irritation.

Ekonomi

Bostadsrättsföreningens huvudsakliga inkomstkälla är våra årsavgifter som vi alla betalar. Vi har väldigt få andra inkomster som vi kan använda om vi får ökade kostnader. Därför är det mycket viktigt att vi alla hjälps åt att spara i smått och stort t.ex. genom att följa regler ang. sopsortering, spara på vatten m.m.

Förändringar i lägenheten

Om ni skall göra några större förändringar i er lägenhet så ta kontakt med styrelsen innan ni påbörjar dessa arbeten. Med större arbeten avses t.ex. ingrepp i bärande väggar och ingrepp i olika ledningar eller rör. 

Gården

Barnens leksaker och små fordon måste plockas undan efter användning eftersom de försvårar framkomlighet och utgör en snubbelrisk. Be barnen hjälpa till och uppmuntra dem gärna. Hundar skall vara kopplade så att de inte stör eller förorenar i sandlådor, grönytor och gångvägar. 

Parabolantenn

Parabolantenn eller annan antenn får inte på några villkor monteras på balkongräcke eller fastighetens fasad. Antennen skall ställas på balkonggolvet eller monteras på ett sådant sätt att den syns så lite som möjligt.

Vid tveksamhet kan styrelsen kontaktas.

Balkonger

Hänger du tvätt på balkongen, se då till att vatten inte rinner ner på grannens balkong. Tänk även på grannen då du vattnar blommor eller sopar golvet. Skaka inte mattor, sängkläder eller annat utanför din balkong eller fönster. Grillning får ej förekomma på balkong. Av säkerhetsskäl är det ej tillåtet att ha blomlådor, flaggor, parabolantenner eller annat hängande eller utstickande på utsidan av balkongräcket. Det är absolut förbjudet att skjuta ut raketer eller kasta ut föremål från balkongen.

Sophantering

Sopor får givetvis inte förvaras i trapphuset. Läs mer om var du slänger vad.

Tvättstugan

Regler för bokning och användning är anslaget vid varje tvättstuga. Detta gäller även skötsel och rengöring efter användning. Generellt gäller att städa efter sig och sköta tvättstugan väl så att maskinerna och utrustningen håller länge.  Om någon av maskinerna är trasig är det viktigt att du felanmäler detta omgående.

Garage

Det är inte tillåtet att tvätta bilar i garaget. Tänk även på att inte förvara hjul, biltillbehör etc. vid er p-plats då det kan vara stöldbegärligt samt förhindra vid städning. Du får enbart förvara fordon på bilplatserna.

Grillning

Grillning är endast tillåten på de 2 befintliga grillplatserna som finns på gården (grillplatsen vid Skrakgränd 11 och grillplatsen bakom Skrakgränd 9). Det är OK att använda egen grill så länge detta sker vid inom samma område som det befintliga grillplatserna

Skadegörelse och inbrott

Tillsammans kan vi förhindra en del av inbrotten och skadegörelsen. Det är viktigt att alla lås håller en viss säkerhetsstandard. Vi måste också hjälpas åt att hålla dörrarna till våra gemensamma utrymmen låsta. Alla medlemmar måste hjälpas åt att så snart man upptäcker ett fel på våra gemensamma utrymmen så skall detta anmälas till felanmälan hos HSB: 010 – 442 11 00 eller på webben.

Genom att i tid anmäla små skador kan man förhindra stora skador och därigenom kostnader för Bostadsrättsföreningen.

Trapphusen

På grund av risken för anlagd brand och framkomlighet för räddningstjänst (och grannar) är det inte tillåtet att förvara barnvagnar, cyklar eller möbler, eller andra föremål i trapphusen. Givetvis får du inte heller ställa ut dina sopor, ens en liten stund. Lukten sprider sig snabbt och läcker det från påsen stannar lukten dessutom kvar. Ställ cyklar, barnvagnar m.m. i angivna lokaler eller i din bostad.

Rökning

För att respektera de grannar som inte röker, så ber vi er att inte röka direkt utanför entrédörren.  Fimpar ska slängas i de svarta behållarna som sitter fast på väggen vid entrédörrarna och inte på marken.

Brandvarnare

Det är medlemmens skyldighet och ansvar att se till att brandvarnare finns och att de är funktionsdugliga. Testa dem regelbundet.