Snabbare bredband i Metern?!

01 februari 2012

Det är nu 20 år sedan Metern installerade kabeltevenätet. Styrelsen har nu ett erbjudande från en leverantör om modernisering som ska ge snabbare och billigare bredband och möjlighet till IP-telefoni samtidigt som vi behåller möjligheten att ha TV från Comhem.

Bredband
Bredbandet har hastigheten 100/10 Mbit/s och kostar 249 kr/mån per hushåll som går med. Det är en inträdesavgift på 495 kr om man binder sig för 12 månader och 0 kr inträde om man binder sig för 24 månader. Man får låna ett modem som också är en enkel router. Man har s.k. dynamisk IP-adress. Hastigheten anses tillräcklig också för hämtning av musik, film och datorspel över nätet.

Prisjämförelser för bredband
Det finns många olika abonnemang och här presenteras exempel.
Från Comhem för 249 kr/mån får man f.n. bredband med hastigheten 10 Mbit/s och 100 Mbit/s får man betala 399 kr/mån.

IP-telefoni
Man kan om man vill byta till IP-telefoni. Ingen extra månadsavgift utgår utöver den för bredbandet. Om man har eller skaffar en telefon för IP-telefoni kan den anslutas till bredbandsmodemet. Om man vill ansluta sin/sina fasta telefoner måste man köpa en "ATA-box" för 699 kr som då ersätter bredbandsmodemet.

Samtalstaxan till fasta telefoner i Sverige är 0,19 kr/min, till mobiler i Sverige 1,39 kr/min och öpningsavgiften är 0,49 kr/samtal. Det är också låga taxor för utlandssamtal. För 199 kr får man telefonnumret flyttat från sitt gamla abonnemang.

Prisjämförelse för telefoni
Det finns många olika abonnemang och här presenteras exempel.

Fast telefon via Telia kan man få för 199 kr/mån utan samtalsavgift i Sverige eller 0 kr/mån med öppningsavgift 0,69 kr och 0,20 kr/min till fasta telefoner och 0,69 kr/min till mobiler i Sverige.

IP-telefoni från Comhem kan man få för: 69 kr/mån med öppningsavgift 0,59 kr och 0,18 kr/min till fast telefon och 1,99 kr/min till mobil i Sverige.

Övrigt
När det gäller TV använder du även i fortsättningen Comhem.

Ett villkor för att vi ska komma igång är att minst 68 abonnenter i Metern skriver avtal.

En fördel med detta erbjudande är att ingen ny kabeldragning eller installation behövs mellan kulvert och lägenhet eller i lägenhet. I några lägenheter görs kontrollmätningar.

Det enda som kommer på månadsavgiften till Metern är kostnaden för ett serviceavtal för nätet och tjänsterna. Det finns en kundtjänst att ringa till med frågor och vid ev. fel.

Om du har avtal med bindningstid hos någon annan leverantör kan den nya leverantören ordna ett övergångsavtal.

Enkät
Klipp ut, fyll i och lämna in enkäten som alla boende har fått i sin brevlåda under slutet av januari med informationen ovan. Detta så att styrelsen ska kunna avgöra om intresset är tillräckligt stort för att moderniseringen ska kunna genomföras.

Enkäten lämnas senast den 6 februari 2012 i den kopparfärgade brevlådan utanför expeditionerna.
Enkäten är en prelimär och icke bindande intresseanmälan angående modernisering av bredbandet i bfr Metern.

HSB, bfr Metern styrelsen