Vattenskador

Vattenskador och underhåll av wc och kök

Vattenkranar finns i många modeller med olika tätningar. Fastighetsskötaren har packningar och kan hjälpa till med att byta packningar i gammaldags kranar. Nya kranar med enhandsblandare eller keramiska tätningar får du själv underhålla.

Vid en vattenskada måste man först stoppa ev. vattenflöde. I varje lägenhet ska det finnas avstängningsventiler där vattenrören grenar ut sig från stammen, s.k. ballofixventiler. Kontrollera att du har sådana avstängningsventiler och ta annars råd av t..ex. fastighetsskötaren om hur du låter sätta in sådana.

Är det läcka från stamledning, avloppsrör eller värmeledningsrör kan du inte stänga av dessa själv. Du kan försöka ställa en skål eller en hink under medan du försöker ordna något mer varaktigt. Kontakta sedan fastighetsskötaren eller någon i styrelsen .

Föreningen har avtal med Jourmontör. Du ska normalt inte själv kontakta Jourmontör.

I riktigt brådskande fall, som brand och forsande vatten, ring 112.

Kontakta därefter snarast föreningen som som vid behov tar hjälp av HSB Försäkring för att ta reda på orsaken till skadan. Metern har sin fastighetsförsäkring hos HSB Försäkríng. Orsaken till skadan - avgör hur kostnaderna för återställning ska fördelas.

Bostadsrättsinnehavaren svarar för tätskikt, ytskikt, rör som inte är stammar, målning av alla rör (även stammar och värmeledningsrör) och inredning. Om underhållet har varit dåligt eller om du själv har orsakat skadan kan du också få betala föreningens kostnader.

Försäkringsbolagen brukar göra avdrag på ersättningen efter hur länge sedan man renoverade senast. Därefter bestämmer inblandade (inklusive parternas försäkringsbolag) hur återställningen ska göras. Försäkringsbolagen kan ha synpunkter på vilket företag som ska göra arbetet för att minska risken att det blir okontrollerat dyrt. Du kan påverka valet av ytskikt och beställa extraarbeten.

Vattenskador kan bli kostsamma. För att undvika detta behöver man göra om tätskikt och ytskikt då och då samt se till att de ytor som blir våta vid dusch har ett fungerande tätskikt. Att duscha mot en enbart målad vägg eller en vägg med skador ger snart problem.

När huset byggdes, i bitten av 1920-talet, duschade man inte lika ofta som idag och många lägenheter saknade dusch.

På vindarna finns takluckor för att släppa in lite ljus och ge tillträde till taket för snöskottning m.m. Takluckor ska vara stängda och om möjligt fixerade så att de inte kan blåsa upp. Om de blåser upp kan de slås sönder och om de inte är stängda kan det bli vattenskador och värmeförluster. Om du ser en öppen taklucka, stäng den eller meddela fastighetsskötaren.

Det är viktigt att du i din hemförsäkring har det s.k. bostadsrättstillägget.