Ventilation

Tilluft tas in utifrån via labyrintdon i värmeelementen (radiatorerna) Där värms luften upp innan den leds ut i rummen. Över värmeelementen sitter en mässingslåda som innehåller ett luftfilter. Detta filter inklusive fasadgaller och kanal ska dammsugas vid behov (minst en gång i halvåret). Filtret är även tvättbart. För effektivare filtrering bör dock filtret bytas mot nytt vartannat år. Nya filter kan beställas av ACTICON AB, Sjöåkravägen 30, 564 31 Bankeryd. Tel 036/37 07 90.

Mässingslådan ska – till skillnad från vad många tror – alltid vara tillskjuten, annars strömmar inte luften via filtret och labyrintdonet. Spjällen till höger och vänster om mässingslådan ska normalt vara öppna.
Frånluftsventilation sker genom ett gemensamt fläktsystem. Luften sugs ut via spiskåpa i kök, ventiler i wc/badrum och klädkammare. Observera att fettfiltret i spiskåpa måste tvättas (normalt en gång per månad) i varmt vatten eller diskas i maskin. Behöver filtret bytas finns nytt att köpa hos bl.a. Carls Elektriska, Årsta skolgränd 12 B, 117 43 Stockholm. Telefon 08/556 066 70

Om förändring görs som berör befintlig ventilation måste medlemmen kontakta sotaren vid kommunens brandförsvar för kontrollbesiktning. Regelbundet kontrolleras att fläktsystemet fungerar och att inga icke tillåtna förändringar har gjorts. Upptäcks sådana förändringar måste berörd medlem på egen bekostnad återställa ventilationen.

Fastigheten har mekanisk ventilation. Observera att det inte är tillåtet att fröse spiskåpan med motordriven fläkt.

Viktigt att tänka på vid modernisering av kök

Ventilationen i föreningens hus med bl a utsugning genom spiskåpa i köket är av den standard som projekterades i flerfamiljshus från 70-talet och framåt. Det är därför nautrligt att fråga sig om köksventilationen kan förbättras om man vill renovera eller bygga om sitt kök. Ett alternativ är då att eraätta spiskåpan med ett frålutsdon och en kolfilterfläkt. Frånluftsdonets uppgift ät att upprätthålla samma grundventilation som spiskåpan gjorde tidigare och kolfilterfläkten sköter om osupptagningen. En kolfilterfälkt har normalt ett fettfilter på samma sätt som spiskåpan och minst ett kolfilter. Kolfiltret fångar upp och ackumulerar stekoset genom en kemisk process. Efter en tid blir filtret mättat och måste bytas ut. Om så inte sker försämras funktionen radikalt. Observera att kolfilterfläkt tar upp matos och fettpartiklar men inte fukt och vattenånga.

Bra att känna till:

  • Kolfilgerfläktar arbetar med återcikulerande luft. Det är därför en stor fördel att välja en med hög osupptagningsförmåga, 90 a 95%. Som jämförelse har nuvarande spiskåpa ca 70 a 75%.
  • Ju större yta filtret har ju bättre funktion. På markanden finns modeller med veckade filter.
  • Flera modelle kan levereras med upp till 4 fläkthastigheter vilker göra att såväl osupptagning som ljudnigå kan anpassas till det aktuella behovet vid varje tillfälle. 
  • För god osupptagning kan större bredd väljas, t ex 90 cm bred kolfilterfläkt ovanför 60 cm bred spis/häll. 

Sammanfattningsvis - var och en av nämnda 4 ”bra att känna till” punkter ger förbättrad funktion och längre tid mellan erforderliga filterbyten. OBS! Före installation kontakta förvaltaren. Den boende ansvarar helt för skötsel och god funktion av installationen.