Skrivelse fönsterprojektet

15 juni 2022

På stämman 2022 diskuterades fönsterprojektet. Alltså projektet som föregående års stämma beslutade om. Beslutet var att vi skulle byta ut samtliga fönster på våra tre hus. Sedan dess har arbetet med en upphandling löpt på. 

 

Diskussionerna på årets stämma kretsade mycket kring behovet och kostnaderna. Stämman beslutade sedan att styrelsen skulle lämna ut alla underlag. Som bilaga till detta dokument finns det underlag som gick ut inför stämman 2021. Det är det skriftliga underlag som beslutet fattades på och det underlag som arbetet har baserats på. Vi bilägger även ett anbud från den leverantör som kom längst i processen, för att styrka den troliga kostnaden. 

 

Vid en granskning av de underlag som finns bedömer dock styrelsen att vi inte kan gå vidare med detta projekt. Detta är mot bakgrund av förändrade ekonomiska förutsättningar med ett avsevärt högre ränteläge än när projektet drog igång samt att det finns påståenden i det ursprungliga underlaget som inte kan styrkas med andra underlag. Kostnaden för projektet har dessutom visat sig vara väsentligt mycket högre än vad tidiga kalkyler visade. Från början fanns en uppskattning på att kostnaden skulle bli runt 6 500 000 kronor. Men de offerter vi tagit in ligger alla i prisklassen 10 000 000 till 15 000 000 kronor. 

 

Styrelsen kommer att ta in sakkunniga för att utreda frågan grundligt, något som borde ha gjorts i en större utsträckning innan frågan kom till stämman första gången 2021. Formellt har styrelsen fortfarande kvar uppdraget utifrån stämmans beslut om att byta fönster. Men vi behöver bättre underlag för att kunna ta kloka beslut i frågan. Om utredningen styrker linjen om att byta fönster så kommer vi att gå vidare med det. Om utredning visar på att det inte föreligger något behov i hög grad så kommer vi att ta frågan om hur vi ska hantera detta till stämman.

 

Styrelsen

BRF Offergärden