Information om säkerhetsalternativ

Vad vi kan göra för att höja inbrottsskyddet i föreningen

Med anledning av de lägenhetsinbrott som skedde i maj erbjöd sig styrelsen att titta närmare på vilka säkerhetsalternativ som erbjuds i dagsläget och sedan informera föreningen. Syftet med detta är att motverka framtida lägenhetsinbrott. Vi vill inledningsvis passa på och understryka att de endast skett 3 st lägenhetsinbrott på 31 år, varav 2 st i maj 2015.

Efter en genomgång av de säkerhetsalternativ som idag erbjuds kan styrelsen konstatera att det dels finns ett antal säkerhetsåtgärder som vi rekommenderar er alla genomföra omgående, och dessa är:

  • Alltid låsa bägge lås på din dörr, dvs både cylinderlåset samt tillhållarlåset
  • Alltid tillse att entré- samt källardörrar är stängda
  • Byta lås i det fall du nyligen flyttat in i din lägenhet
  • Förhindra att kopior av nycklar hamnar hos obehöriga
  • Montera ett låsskydd, dvs en kåpa över dörrlåset, för förhindra inbrott med låsslunga via brevinkast

Vidare finns det ytterligare säkerhetsalternativ som du som lägenhetsinnehavare själv kan genomföra, och dessa är:

  • Montera en gallergrind
  • Montera en säkerhetsbrevlåda
  • Montera ett lägenhetslarm

Kort om dessa säkerhetsalternativ kan sägas att en gallergrind är ett mycket effektivt sätt att förhindra inbrott. Eftersom det är kostsamt att installera en gallergrind kan man få ner kostnaden om flera lägenhetsinnehavare beställer gallergrindar samtidigt. Beställning av gallergrindar är något som varje lägenhetsinnehavare själv beställer och bekostar.  

Vad gäller hemlarm erbjuds lösningar från ett flertal aktörer, se t ex Larmkollen. Dessa brukar kosta mellan 0-2000 kr för ett grundpaket och därefter 200-300 kr i månaden med en bindningstid på 1-3 år.

Slutligen finns alternativet att föreningen installerar s k säkerhetsdörrar. Detta är dock ett omfattande projekt som kräver ett föreningsbeslut, eftersom samtliga lägenhetsdörrar måste bytas ut samtidigt. Vidare är det mycket kostsamt och orsakar en hel del olägenheter i samband med att dessa dörrar installeras. I dagsläget rekommenderar styrelsen att föreningen inte installerar säkerhetsdörrar.

Frågor kring ovan besvaras av styrelsens ledamöter.