RUNT VÅRT KVARTER

Vi befinner oss på Sveriges tredje största ö; Södertörn. Här har funnits människor flera tusen år bakåt i tiden. Fornlämningar efter bronsåldersfolk finns bara åttahundra meter från oss, i Fagersjöskogen.

Våra lamellhus på Pepparvägen 41-49:

Vissa protester framfördes när planerna på våra hus startade, att naturen skulle nedtonas. Redan innan hade en hel del träd jämnats med marken. Så sent som på 60-talet täcktes vår del av Pepparvägen av skog fram till Saltvägen.

Dock ritades tre av byggnaderna-av arkitekt Joachim Billing på RITS- med gavlarna mot gatan, och med två enhetliga innergårdar, för att få transparens gentemot berget som delvis bär vackert klättervildvin, och som skulle få fortsätta framträda. Därför bestämde också stadsarkitekten att balkongerna inte fick markeras mer, till exempel inglasas. För att inte sticka ut finns även bestämmelsen om enhetlig färg på eventuella markiser. För att synkronisera något med tidigare bebyggelse, är putsen i olika nyanser.

Från början planerades 40 lägenheter, men det visade sig vara svårsålt med större lägenheter, så man ritade om till dagens 47.

Portarna är dekorerade av lokala konstnärer; Gunvor Larsson och Susann Zetterwall, som arbetar med screentryck i glas, och har atelje´ på Cigarrvägen, högst upp i centraltvättstugans hus. De hade en ide´ om att flörta lite med 50-talet i närområdet, därav t.ex. skotern i 43:an. ”Mannen i 49:an” har Obama influerat till.

Något av det som är planterat: Ornäsbjörkar, körsbärskorneller och svartaronia.

En av pionjärerna, berättar: Året var 2008 och av en händelse befann sig hon och hennes man på Fleminggatan, mittemot HSB:s huvudkontor. På grund av intresse besöktes lokalen, och en anställd erbjöd sin hjälp. Han berättade om: -”Nya lägenheter på ett fint ställe, i ”Pepparkvarnen” i Hökarängen”. Ritningar kollades, platsen besöktes och intresse anmäldes. Då var genomfartstrafik förbjuden mellan Farstavägen och Fagersjövägen, på Pepparvägen. 2009 började husen byggas. De nyblivna ägarna fick beställa vitvaror, färg och tapeter till sina lägenheter. Med bygghjälm på, fick man också komma in och titta. Golven var inte klara, så det balanserades på plankor. Hösten 2011 var det dags för inflyttning, med början i 41. Alla fick en orkide´ i inflyttningspresent (vilket sedan blivit tradition), och bostadspärmar delades ut. I styrelsen satt först flera ledamöter från HSB, och mötena fördes på hk i sta´n. Allt eftersom tog medlemmarna över, styrelserummet i 49:an blev ny möteslokal, och nu är alltså bara en HSB-ledamot med. Under åren har det bl.a. anlagts en rabatt jämte berget, och kattnät till sandlådorna inköpts. Trivseldagar har arrangerats, för att känna gemenskap och till nytta; med plantering av lökar och fröer, skräpplockning, ogräsrensning, tävling i vem som rycker upp flest maskrosor och korvgrillning.

2021 firades 10-årsjubileum med; quiz, en nygjord BRF-fågelholk, lek, wraps, mousserande och annat gott, på vår gräsyta bortom 49:an.

 

Nu förflyttar vi oss ungefär 70 år bakåt, då förorten Hökarängen var ny. Skogshuggarna är klara, likaså tegelbärarna och murarna -murbruket har kånkats klart, husens puts har torkat och asfalten har svalnat.

Tar en tur med start vid Swemahuset, med sin logga starkt influerad av Londons t-bane-densamma. Restaurangen i hörnet var från början personalrestaurang.

I hörnet Salt och Peppar:

Här låg en av Hökarängens många kiosker; ”gröna kiosken”. Svenne, som nu är över åttio år, berättar: -”Vi var ett gäng tonårsgrabbar som brukade samlas här, därför kallades vi kjorregänget, Vi snodde bilar, men inget värre. Det var detta gäng som benämndes Hökarängsligan. Medierna hittade på ruskiga saker om oss.”

En av dem som drev kiosken var Kalle. Han spelade på tipset en gång i veckan. Då var han nere i centrum, och tog även något att dricka. Lite på örat gick han tillbaka till sin kiosk, och avlöste frugan. Kvarterets ungar passade på att handla lösgodis, för då var Kalle glad och generös, och man fick mycket för pengarna.

Till kiosken kom även Cornelis Vreeswijk, (som liksom Sune Mangs bott på Saltvägen), och ville bjuda ungarna på glass. Detta var hans väg till jobbet på socialkontoret, som låg ovanpå nykterhetsnämnden (nu vårdcentral). På kontoret fanns en vaktmästare som hette Agda…

Intill kiosken stod en telefonhytt, en sådan där orange variant, med löstagbart trägolv med ribbor. Lyfte man på den så hittade man ofta några tioöringar som tappats.

Tvärs över Saltvägen låg ett skomakeri på gaveln.

Innan Swemahuset byggdes, åktes det kälke och tefat i backarna ner mot Pepparvägen. Swemas logga är en blink mot Londons tunnelbanas liknande logga. Nuvarande krog i hörnet av huset, var från början personalrestaurang.

På Pepparvägen 20 låg tidigt en firma som transformerade trampsymaskiner till elektriska.

Huset 30-34; här bodde en av de som drev kiosken, och det fanns en mekanisk verkstad med fönster i källaren.

Huset mitt emot oss, med portnummer 36-46; byggt 48-49 och kulturhistoriskt värdefull, ref. Stadsmuseét. Puts i olika nyanser, förskjutna huskroppar, burspråk och tidstypiskt tre garage i rad. Fina portblad och originalhandtag. Högst upp i gavlarna etagevåningar med öppen spis.

I norra hörnet låg det en affär som sålde potatis i lösvikt, samt grönsaker och sill från tunna. Och julgranar! Även mjölk-, bröd- ägg- och konservaffär: ”Toomings bageri och brödbutik”. Busiga ungar snodde limpor som låg ute på svalning på baksidan, bagaren spolade med slang genom fönstret, för att skrämma bort dem.

I 42:an låg i början: ”Firma Lindqvist och Nyström”, som köpte upp lump och skrot m.m.

År -49 i 44:an, senare även i 42:an: Linde´ns radio, med ”avbetalning, byten och reparationer” av AGA, DUX, LUXOR m.fl. Linde´ns tv-och radioaffär flyttade till gågatan när den var färdigbyggd, men kvar fanns verkstad och utlämning av reparerade apparater i 38-40. Radio-och TVhandlaren Oscar Linde´n, hade sin bostad på Sirapsvägen. (Många av de som drev affärsverksamhet i Hökarängen hade även fått tillgång till en lägenhet i området).

Här fanns också Hagvinds fotoaffär.

Nutid: I en av takvåningarna hände det märkliga saker. De boende kände sig hotade. Det gjordes ett TVprogram: ”Det okända”. Ett medium togs dit, och hon lyckades reda ut det hela; det gällde att försonas.

Punkthuset från 1950 med adress Tobaksvägen 57, är ritat av arkitekt David Hellde´n, typiskt med tegelstenssättningarna/facetter runt fönster och huskropp. Lokalen mot Pepparvägen var en av Stockholms första ungdomsgårdar, ”57:an”. ”Babsan” var en föreståndare som man inte ”-jävlades med”.

Huset, liksom t.ex. hela tobaksområdet samt centrum, är av högt kulturhistoriskt värde.

 

Den ståtliga eken söder om huset är artfredad, därför har byggplaner där lagts ner.

Pepparvägen tog först slut här. Man kunde fortsätta mot Farsta Gård på en gångväg, med skogen till höger och kolonilotter till vänster.

Nedför trapporna länkade mot kryddhyllan med namn ur hökarbodens sortiment, såsom muskot, kummin och korint, samt Hökarängens högsta punkt, kom Varg-Olle från sin bostad, på väg till sitt garage på Munstycksvägen, ett av dem som vetter mot skolan. Han körde speedway, och hade sina motorcyklar i garaget.

Från ovannämnda punkt syns en av tre synnerligen högt kulturhistoriskt värdefulla byggnader i Hökarängen; vattentornet, samt Stockholms högsta punkt; Hökarängstoppen, med spåret kvar efter en av rodelbanorna. Den andra fanns på Högdalstoppen.

De flesta husen på ”hyllan” byggdes sent 40-tal, och tillhör de första i Hökarängen, då man gärna byggde uppe på åsarna, högt, för att få ljus.

Senare tog Cornelis´ son Jack samma väg till Parkskolan (nu Martinskolan). Gänget på kryddhyllan, respektive tobaksområdet, kastade sten mot varandra. De från tobaks låg klart under från början.

 

 

Ernst Billgren bodde så småningom på Rottnerosbacken, och tog Pepparvägen till tunnelbanan, (Stockholms första t-banelinje!). Så koppling finns till varför hans kyrka i brons nu står vid gågatan, (Sveriges äldsta!). Gågatan med butiker, kom i bruk 1952, alltså 70-årsjubileum 2022! (Tunnelbanan invigdes 1950, sedan byggdes bostäderna i första hand.)

Finns mycket att berätta om till exempel arkitektur, historia, konst, anekdoter, sport och musik, vilket kan vara just poängen med Hökarängen!

Anneli Forsberg 2021