Möte med Nacka kommun om sprängningar

06 mars 2019 Styrelsen hade den 22 januari ett möte med representanter från Nacka kommun, HSB och AFF om byggsprängningar och i synnerhet arbetet som påbörjades juni 2018.
Byggarbetsplats

Styrelsen ifrågasatte varför vibrationsmätare inte varit uppsatta och varför besiktning inte gjorts innan arbetet påbörjats. 

Kommunen hade med sig den person som haft uppdraget att genomföra dessa saker och han kunde redogöra för processen och förfarandet i detalj. 

Styrelsens linje var att mycket oklarheter och irritation kunde undvikits om kommunen och entreprenören inte "snålat" och helt enkelt gjort dessa åtgärder. 

Den förklaring som gavs och i sak var övertygande med bakgrund av den utförliga riskanalys som överlämnades var att sådana försiktighetsåtgärder tagits gällande sprängladdningens styrka att vibrstionsskador var i princip omöjliga på det avstånd om 43-51 meter (beroende på vem man frågar) som det gällde. 

Styrelsens, HSBs och AFFs gemensamma slutsats var att kommunen borde ha gjort en besiktning samt satt upp vibrationsmätare men att den riskanalys som redovisats ger visst stöd åt beslutet att inte göra det. 

Varesig styrelsen eller de boende som upplevt problem är helt nöjda men formellt finns i nuläget inget som tyder på att föreningen skulle ta detta längre gentemot kommunen. 

Riskanalysen finns hos AFF som även kan besvara tekniska frågor. 

Hör av er till styrelsen med frågor.