Valberedningens intervju med Lena-Maj 2022

Efter sju år lämnar Lena-Maj Anding distriktsstyrelsen på grund av flytt till annan ort. Lena-Maj har varit mycket aktiv i styrelsen och har bred erfarenhet av styrelsearbete i stort. Söderorts valberedning har därför ställt en rad frågor till henne om hur hon upplevt sina år i distriktsstyrelsen. Vi hoppas Lena-Majs kloka och insiktsfulla ord kan inspirera såväl befintliga som blivande styrelseledamöter.

1. Du lämnar snart HSB Söderorts styrelse. Efter hur många år?
Jag valdes in i distriktsstyrelsen lördagen den 21 november 2015. Så jag har haft uppdrag i styrelsen i snart sju verksamhetsår.

2. Vilken roll har du haft i styrelsen?
Ordinarie ledamot, vice ordförande och ansvarig för distriktets hemsida (det praktiska arbetet). Alltid pådrivande, lagt mycket förslag för att driva utvecklingen framåt, skrivit motioner, svarat på remisser, tagit fram underlag till omröstning i den parlamentariska utredningen m m. Ifrågasatt gammalt arbetssätt, velat ha rotation och mer aktivitet i styrelsen. Har också drivit nya arbetssätt i HSB centralt i Stockholm, i förvaltningsutskottet och i alla olika mötesformer. Har varit distriktets representant till HSB Stockholms stämma och i studierådet

3. Vilka styrkor tycker du att man behöver för att arbeta i en styrelse?
Föreningskunskap - hur man arbetar i förening/kooperativ, alla roller som finns och gärna haft erfarenhet av dem alla. Administrativ kunskap är ett stort +. Man behöver kunna skriva relativt lätt, veta hur man kan sätta sig in i en fråga och driva den, kunna argumentera, hur man skriver motioner och frågor till en stämma. Hur man delar upp gruppen i olika sakområden för att täcka de frågor som är viktiga för HSB lokalt/distriktsnivå. Ha överblick men samtidigt arbeta lokalt. Vara strategisk och taktisk för att nå någonstans. Arbeta med idéutveckling.

4. Berätta lite om en av dina bästa stunder i ditt uppdrag.
Det är när jag har kunnat förena min politiska kompetens med arbetet i HSB. Se fråga 2 och 3. Jag gillar verkligen det politiska hantverket när jag kan ta gruppen till nästa kunskapsnivå, därför är utbildning så viktigt och roligt. Det är viktigt att det är roligt! Det är hela gruppen som ska arbeta inte bara en person. Men det är samtidigt svårt då personer har så olika bakgrund och utbildningsnivå. Min erfarenhet är att om jag har positiva förväntningar på att en person ska klara ett uppdrag/en utmaning så brukar personen växa och leva upp till förväntningarna. Viktigt att inte bara bli matad, utan att ta egna initiativ.

5. Vad har varit svårt och vad kunde man ha gjort bättre?
Svårast har det varit att inte nå alla HSB föreningar p g a HSBs egen syn på GDPR. Vi har inte gett oss själva verktygen för att kunna förverkliga målen. Det ligger på HSB Stockholm att lösa detta. Vad vi kan göra är att arbeta på andra sätt. Försöka få till intervjuer som läggs ut på hemsidan, bjuda in till gemensamma möten för information, temamöten, föreningskunskap m m.

6. Hur ser du på samarbetet mellan distriktsstyrelsen och dess medlemsföreningar?
Samarbetet kan bli mycket bättre, inte bara från vår sida. Se fråga 5. Förslag: Skicka ut korta mycket genomtänkta frågor i enkätform via Google Drive. Utveckla presentationerna av brf på hemsidan. Bygga sakkunskap se fråga 7.

7. Hur kan man förbättra samarbetet mellan brf och distriktsstyrelsen?
Ansvaret för att täcka alla nya ansvarsområden måste delas upp mellan alla ledamöter. Alla måste få tid i dagordningen för rapportering och förslag till handling. En huvudansvarig och en till ledamot i varje sakområde som tillsammans med Fred föreslår utbildningar, temamöten inom sakområdet. Bjuda in Brf att medverka i dessa grupper. Bygga upp kunskap inom sakområdet. Grupperna ska kunna ha egna möten.

8. Nu står vi inför förändringar i organisationen med nya utmaningar, Vad tror du om det?
Det kommer aldrig fungera smärtfritt. Det är hårt arbete som krävs för att klara av att leverera i den nya organisationen. Aktivt deltagande måste vara ett krav för ersättning. Man ska inte bara kunna ”sitta av” mötena.

9. Vad behövs om det ska fungera ”smärtfritt”?
I vår styrelse i Horisonten får vi inget arvode om vi inte har gått utbildningarna: "ny i styrelsen" och "fastighetsägaransvar". Det borde finnas liknande krav på distriktsnivå.

10. Några sista ord?
Lycka till med rekryteringen av ledamöter på distriktsnivå! De som är intresserade av utvecklingen av HSB finns därute!