Sopsorteringsrummet

19 december 2013

Vi har ett soprum där vi alla boende (vi är 73 hushåll) ska kunna sortera våra sopor.

Syftet med soprummet är att vi ska kunna minska mängden hushållssopor. Det gör vi genom att sortera bort plast, pappersförpackningar, glas osv som annars kanske skulle ha hamnat i hushållssoporna.

Det har fungerat bra och mängden hushållssopor har minskat.

För att det ska fungera är det viktigt att vi följer de regler som finns, bl.a. att man tar sönder förpackningar, gör dem platta och sorterar så att varje sopa hamnar på rätt plats.

Det är också viktigt att tänka på att de elsopor som kastas i soprummet och som hämtas efter avrop endast bör vara kaffebryggare, vattenkokare, brödrostar och annan ”småel”, inte dammsugare, TV-apparater och andra stora saker. I annat fall blir kostnaden för tömning alldeles för hög.

Det som står för den största kostnaden och som sköts sämst är grovsoporna. Vi ska ALLA ha möjlighet att slänga något som vi inte vill ha kvar, men då fungerar det inte att man lägger hela sopsäckar fyllda med div. osorterade sopor eller skrymmande föremål som tar upp ett helt kärl. Byggavfall från egna renoveringar i lägenheten och plast m.m. som har använts för täckning i samband med stambytet får över huvud taget inte läggas bland grovsoporna. Vi betalar per kubikmeter och den kostnaden har stigit betydligt på sistone.

Om vi vill ha kvar vårt soprum måste det bli en ändring. Man ska kunna gå in i soprummet utan att känna obehag.

Och KOM IHÅG det är viktigt att vi Alla hjälps åt att hålla soprummet i ett bra skick.